Vinovăție, frică, nedreptate – asta simte un copil abuzat! Spune NU violenței!
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Vinovăție, frică, nedreptate – asta simte un copil abuzat! Spune NU violenței!
Vinovăție, frică, nedreptate – asta simte un copil abuzat! Spune NU violenței!
89 de copii neglijați, abuzați au ajuns de la începutul anului și până acum în Centrul de Primire în Regim de Urgență
Voteaza :

Articolul a primit 5 voturi

Astăzi, de la ora 10.00, specialiștii Serviciului de Intervenție în Regim de Urgență (SIRU) al DGASPC Vrancea vor merge prin parcuri, unități de învățământ, piețe și alte zone pietonale intens circulate din Focșani, pentru a sta de vorbă cu oamenii pe tema violenței asupra copiilor. Ei vor explica tuturor celor vor dori să se oprească o clipă, ce efecte devastatoare are abuzul asupra celor mici și despre datoria oricui de a semnala astfel de fapte la telefonul copilului 0237.982 sau 116.111. Acțiunea echipei SIRU are loc în cadrul Campaniei „Implică-te! Spune NU violenței” demarată ieri, cu prilejul Zilei Împotriva Violenței Asupra Copilului ce are loc pe plan național, în fiecare an pe 5 iunie. Totodată, specialiștii SIRU vor împărți trecătorilor 200 de pliante informative, precum și 100 de insigne cu mesajul „Implică-te! Spune NU violenței”.
    Campania este cu atât mai oportună cu cât cazurile de abuz și violență asupra copiilor sunt în continuă creștere, încă existând părinți pentru care calitatea educației este direct proporțională cu numărul bătăilor, înjurăturilor, jignirilor și așa mai departe, aplicate propriilor copii. De la începutul anului și până în prezent, la centrul de Primire în Regim de Urgență al DGASPC Vrancea au ajuns 89 de copii, cei mai mulți din cauza neglijenței crase la care au fost supuși, al abuzurilor și ce e foarte grav, au fost multe cazuri de abuz sexual... „Am avut aici fete care au fost racolate, exploatate sexual, traficate... Una dintre ele, de exemplu, a avut un prieten care a vândut-o practic la alții. Cealaltă a fost păcălită că i se dă ceva de lucru, aceasta avea o familie cu nevoi materiale. Amândouă au ajuns să fie închise într-un apartament și date la oameni de toate felurile. Din discuțiile purtate am înțeles că aveau și 20 de clienți pe zi. Dacă nu se conformau erau bătute. Părinții lor au sesizat că fetele nu au mai venit acasă. Din câte am înțeles, au scăpat cu ajutorul unui client, pe care l-au rugat să anunțe poliția că sunt sechestrate în acel apartament. Cam o lună au fost sechestrate. Când au ajuns în centru erau pur și simplu epuizate, au dormit trei zile continuu, se trezeau doar pentru masă și pentru nevoile fiziologice. Aceste fete aveau 15 și 17 ani. Cea mare a suferit foarte mult, a fost foarte afectată de ceea ce i s-a întâmplat. Acum merge la școală, și-a reluat viața normală. Din partea noastră li s-a acordat tot sprijinul și am văzut că și familiile și-au dat tot interesul să le ajute să treacă peste nenorocirea care li s-a întâmplat”, a spus Violeta Pavelescu, șefa Centrului de Primire în Regim de Urgență, centru în care au ajuns și doi frați de 15 și 16 ani, un băiat și o fată dintr-o comună vrânceană, pentru care traiul dus acasă a însemnat un lung șir de abuzuri.
    Tatăl acestora, mare consumator de alcool, și-a făcut un obicei din a înjura și lovi fata, ba chiar ajunsese să o dea afară din casă și aceasta să doarmă prin vecini. Iar pe fratele acesteia, în loc să-l lase să meargă la școală l-a trimis obligatoriu să muncească la gater, la pădure la lemne. „Mama acestor doi frați i-a abandonat de mici. Împreună cu ei mai locuia bunica paternă, dar a fost dusă la azil. Acum, cei doi sunt la noi în sistem, în regim rezidențial”, a precizat Violeta Pavelescu.
    Șefa Centrului de Primire în Regim de Urgență a mai spus că restul copiilor ce au ajuns anul acesta acolo au fost copii neglijați (ceea ce este tot o formă de violență) sau au fost găsiți de Poliția TF sau Poliția Locală pe stradă noaptea. „Dacă părinții își neglijează copiii, dacă nu-i supraveghează, nu comunică cu ei altfel decât prin bătaie sau jigniri, atunci aceștia ajuns să abandoneze școala, să fugă de acasă, să intre în anturaje nepotrivite... E foarte important ca părinții să știe că sunt responsabili pentru educarea, supravegherea și îngrijirea copiilor lor, să știe că legea interzice violența de orice fel asupra copiilor. Iată că în prima jumătate a acestui an au ajuns la noi 89 de copii, ceea ce înseamnă foarte mulți. Iar marea majoritate provin din mediul rural”, a mai spus Violeta Pavelescu.Ce este abuzul, ce simte copilul abuzat

    Specialiștii SIRU atrag atenția că abuzul înseamnă orice formă de violenţă fizică şi psihică săvârşită împotriva copilului, orice acţiune care implică folosirea forţei şi a superiorităţii pentru a-l răni: bătaia, insultele, umilinţa, agresiunea sexuală, comportamentele cu conotaţie sexuală săvârşite în pezenţa copilului sau cu copilul, intimidarea, lovirea, supunerea la practici înjositoare, muncă fizică inadecvată vârstei şi capacităţilor fizice, expunerea la pericole, alungarea de acasă, ameninţările, neglijarea, obligarea la comiterea de furt, cerşetorie, prostituţie etc. Abuzul asupra copilului provoacă o traumă care se reflectă in comportamentul său intim, social, şcolar, în relaţia cu semenii, în jocul copilului, în imaginea de sine şi despre lume.
      Pe termen scurt, abuzul determină o întreagă gamă de emoţii negative intense, uneori chiar răni fizice şi unele comportamente aparent „ciudate”. Pe termen lung, efectele pot să se confunde cu trăsături personale, cer mai multă atenţie, perspicacitate, delicateţe si profesionalism pentru a fi identificate. „Avem cu toţii o responsabilitate faţă de sănătatea emoţională şi echilibrul copiilor noştri: părinţi, profesori, autorităţi. Este datoria noastră să acţionăm şi să schimbăm practici sociale incorecte de creştere şi educare a copilului”, a atenționat Anca Candrea, șefa SIRU.
    În cadrul campaniei pe care o derulează, specialiștii SIRU aduc la cunoștința tuturor ce simte un copil abuzat, realitate care ar trebui asimilată de toți adulții, fie ei părinți sau nu. „Un copil abuzat simte culpabilitate, consideră că permanent greșește și că merită pedepsele primite, că este răspunzător de supărarea celorlalți. Mai simte frică. Copilul supus frecvent agresiunilor, învață să trăiască într-o aşteptare anxioasă, într-o stare permanentă de alertă, în special dacă în mediul său de viaţă există episoade de violență. În acesată stare de tensiune copilul nu doarme bine, nu se alimentează adecvat sau suficient, se îmbolnăveşte des, îşi face foarte multe griji”, a arătat Anca Candrea.
    Totodată, copilul victimă a abuzurilor simte nedreptate. El înțelege că cel mare deține puterea, că din cauza inferiorității sale este victimă, îşi însuşeşte acest raport şi învață un model de comportament. Mai târziu, când dezvoltarea fizică îi permite, îşi exprimă agresivitatea asupra celor mai mici şi slabi (copii, animale, bătrâni). „Foarte des, copiii care sunt supuşi abuzurilor în cadrul familiei aleg să fugă de acasă. Mare parte din copiii străzii sunt copii care au părăsit domiciliul din cauza fricii, disperării şi neputinţei de a face faţă violenţei. Ajunşi în stradă, incapabili să se descurce, ajung cu uşurinţă în grupuri infracţionale, astfel, din victime ale familiei devin agresori”, a subliniat Anca Candrea, șefa SIRU.

Comportamente specifice copilului abuzat

    Iată care sunt consecințele asupra copilului abuzat și ce comportamente specifice manifestă acesta:
      1. Copilul excesiv de cuminte, retras, temător, care nu intervine în joc, foarte anxios şi emotiv când este întrebat ceva (tremură, se înroşeşte, se bâlbâie, se refugiază în tăcere). El a învăţat că ceea ce spune sau face ar putea declanşa violenţa. Deoarece nu este sigur de consecinţe, preferă să nu interacţioneze. Acest tip de copil este adesea victima copiilor mai puternici sau mai agresivi din cadrul grupului, rolurile pe care le preferă sunt cele marginale, inferioare, care nu implică foarte mai responsabilităţi, evită să atragă atenţia, se supune şi preia sugestiile celorlalţi.
    2. Copilul răzbunător, care nu trece nimic cu vederea, este agresiv, revendicativ, nu tolerează frustrarea, îi pedepseşte pe ceilalţi pentru cea mai mică greşeală, doreşte să conducă şi perturbă permanent grupul. Nu uită şi nu iartă. El se identifică cu agresorul din cauza incapacităţii de a face faţă situaţiei de violenţă, şi îşi compensează inferioritatea în cadrul jocului. Se impune grupului, jocul trebuie să se desfăşoare după regulile sale, identifică rapid copiii victimă pe care îi persecută. Îşi alege în general roluri dominatoare, superioare, chiar violente, cărora de multe ori le conferă o formă agresivă, abuzivă, neîndurătoare.
    3. Copilul matur care a învăţat să facă faţă situaţiilor dificile, se comportă ca un mic adult, este protector cu ceilalţi, îi consolează, îi ajută. Oferă celor din jur ceea ce simte să primească el însuşi. Este posibil ca acest copil să facă parte dintr-o familie cu o situaţie materială precară, să muncească pentru a-şi ajuta famila, să fie excesiv responsabilizat, să preia rolul părintelui (are grijă de fraţii mai mici, de un părinte bolnav, căruia i-a preluat atribuţiile). Unul dintre părinţi poate fi alcoolic, violent, iar copilul preia răspunderea părintelui victimă, empatizând cu acesta şi învăţând să facă faţă situaţiei.                                                     
    4. Copilul deprimat refuză jocul, nu participă sau nu se implică dacă este forţat să participe, este rigid, blocat în starea de refuz, preferă să fie singur, retras, relaţionează puţin, nu se împrieteneşte şi nu manifestă interes faţă de ceilalţi, nu se bucură, nu se entuziasmează, dovedeşte mare toleranţă la suferinţă. Acest tip de copil s-a resemnat, incapacitatea de a face faţă suferinţei a determinat izolarea, retragerea, pierderea interesului pentru participarea la ceea ce se întâmplă în jurul său. Nu mai speră să primească ajutor şi nu îl mai caută.
 

 

2 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Ce mai putem comenta cand abuzul si / sau violenta fizica ?i verbala capata "girul" unui ministru "tehnocrat", in speta doamna ministru Lipa iar careia primul ministru nu-i sugereaza demisia sau nu o remaniaza??? Nu neg realizarile de pe plan sportiv si nu numai ale doamnei ministru îns? ceea ce afirma ma "ingrozeste"!!! Ce pretentie sa mai am de la "muritorul de rand" cand o persoana "educata", zic eu, gandeste asa??? Despre declaratiile doamnei ministru Lipa vizavi de "violenta fizica" asupra copiilor aici: http://www.gsp.ro/sporturi/gimnastica/video-revoltator-ministrul-lipa-considera-violenta-contra-copiilor-acceptabila-chiar-daca-am-fost-calcata-in-picioare-de-antrenori-eu-nu-voi-spune-asta-niciodata-sfat-socant-dat-in-spatele-camerelor-479752.html. Am repostat acest comentariu a doua oara aproximativ avand aceeasi idee de baza! Primul nu a aparut... acestuia am sa-i fac o copie pentru a ma "clarifica" fata de pozitia "cenzurii comentariilor" existente la nivelul "Monitorului de Vrancea"! Posibil sa fi fost o legatura de net "proasta" ?i nu ceva legat de obedienta fata de "putere"!!!

  DE Ice Alinutza, postat pe 06-06-2016, la 18:17

 • Recomandare pentru administratorul acestui site: incercati sa implementati diacriticele si pentru comentarii si nu numai pentru continutul editorial al siteului! Sau macar avertizati despre lipsa acestora pe cel ce urmeaza sa posteze! Multumesc!

  DE Ice Alinutza, postat pe 06-06-2016, la 18:26

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Infracţional

DETALII ÎNGROZITOARE! Trei băieți minori, VIOLAȚI și AGRESAȚI SEXUAL de propriul tată; pe unul dintre ei l-a obligat să se uite la filme porno
    Trei copii, cel mai mare având aproximativ 11 ani, au trecut prin chinuri groaznice vreme de aproximativ un an, chinuri la care au fost supuşi chiar de tatăl lor, un bărbat în vârstă de 38 de ani.

POZA ZILEI

Peisaj de prin munții Vrancei...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost