VIDEO şi GALERIE FOTO: Reţete din Piaţa Moldovei. Astăzi, ZACUSCA DE PEŞTE

0
2425


Am trecut de mijlocul lunii septembrie, iar gospodinele au început să-și aprovizioneze cămara cu tot felul de gemuri, zacuști, murături și tot ce e mai nevoie pentru iarnă. Reporterii noștri au fost în Piața Moldovei, unde au stat de vorba cu câteva gospodine pentru a afla cum se fac câteva din produsele pentru iarnă, dar și pentru a vă spune ce prețuri au vinetele, ardeii grași, kapia, gogoșarii, roșiile, murăturile sau alte legume necesare pregătirii cămării pentru iarnă. Astăzi vă vom prezenta cum se pregătește delicioasa zacuscă de pește, binevenită în postul Crăciunului, când se mănâncă mult pește. Spre deosebire de alte preparate pentru iarnă, pentru această zacuscă este nevoie de foarte multă răbdare, dar rezultatul este delicios.


 „Zacusca de pește se face la fel ca toate. Ceapa, se toacă mărunt sau se dă prin mașină, se pune la călit într-un litru de ulei. După ce s-a călit ceapa, punem puțină apă și un praf de sare, acoperim cu un capac, ca să fiarbă și să nu fie greoi pentru stomac. După ce s-a înmuiat se pune ardeiul, de preferat kapia, care poate fi copt înainte sau dat la mașină. Dacă e copt se rupe fășii, iar dacă se dă la mașină, trebuie fiert puțin după. Apoi se face peștele, care trebuie fiert înainte, se spumează, se dă un praf de sare. După care se dezosează și se rupe fâșii mici. După ce se pune ardeiul, se lasă să scadă puțin și se pune suc de roșii făcut pe loc dintr-un kilogram de roșii, apoi se pune și peștele, și se mai lasă să fiarbă 20 de minute. Apoi se mai pun câteva boabe de piper. Compoziția se pune fiebinte în borcane, se fierb borcanele și poftă bună”, ne-a spus Corina Mircioiu (FOTO), o gospodină pe care am întâlnit-o în Piața Moldovei.
    Practic, pentru câteva borcane de zacuscă de pește avem nevoie de: trei kilograme de ceapă, un litru de ulei, trei kilograme de pește macrou, 1 kilogram de roșii și 5 kilograme de ardei kapia. Prețurile pentru cele necesare variază în funcție de calitate, starea de prospețime a legumelor. Astfel, pentru rețeta menționată mai sus va trebui să scoateți din buzunar, în medie cam 70 de lei, fără să punem la socoteală borcanele. În Piața Moldovei, prețul unui kilogram de ceapă variază între 1,5 și 3 lei, un litru de ulei costă 5 lei, prețul roșiilor variază în funcție de mărime și prospețime între 1 leu și 3 lei, iar un kilogram de ardei kapia costă între 3 și 5 lei, la fel prețul variind în funcție de calitate. Macroul congelat costă în jur de 10 lei kilogramul, pe când cel proaspăt poate ajunge să coste până la 20 de lei, în funcție de magazin. Dacă vreți să folosiți borcane noi pentru a păstra zacusca, trebuie să știți că prețul unui borcan de 400 de grame cu capac este de 80 de bani, iar un borcan de 800 de grame cu tot cu capac costă un leu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here