VIDEO şi GALERIE FOTO: O nouă casă pentru vârstnici, inaugurată la Gugești

3
7731


Primăria Gugești și Filiala de Cruce Roșie Vrancea au inaugurat, ieri, o nouă locuință protejată pentru persoane vârstnice, amenajată la cele mai înalte standarde, într-o școală dezafectată din satul Poiana, comuna Gugești. Aici își vor putea petrece apusul vieții zece bătrâni uitați de propriile familii, care nu-și mai pot asigura prin propriile resurse cele necesare vieții de zi cu zi. „Am dorit să construim această locuință pentru ca există bătrâni disperați care nu au unde locui. Aici nu se vor mai simți singuri și le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat pentru ca acest proiect să fie dus la bun sfârșit. Din păcate, nevoia este foarte mare și tocmai de aceea am convingerea că dacă în fiecare comună ar exista o astfel de casă, cu măcar zece locuri, ar fi mare lucru”, a declarat Vasile Vatră, primarul comunei Gugești. La eveniment au participat vicepreședintele Consilului Județean, Dragoș Bîrlădeanu, subprefectul Cristi Misăilă, primarii comunelor Dumbrăveni, Tîmboiești, Obrejița, Slobozia Bradului și Vîrteșcoiu, membri ai Comitetului de Cruce Roșie, voluntari, reprezentanți ai Primăriei Gugești, prieteni ai instituției vrâncene de caritate.

    Începând de astăzi, pentru zece seniori viața va avea din nou lumină, căldură și culoare. Începând de astăzi, zece bătrânei nefericiți din județul nostru vor avea din nou familie, o familie numeroasă, formată din oameni cărora le pasă și care nu-i vor părăsi niciodată! Începând de astăzi, zece bunici și bunicuțe vor îndrăzni iarăși să zâmbească și să creadă cu adevărat că nu vor străbate iarna existenței adânciți în sărăcie și mizerie, ci într-o casă a lor, cărora îi pot spune cu toată încrederea, „acasă”.
„Acasă” înseamnă pentru ei, de acum înainte, atâtea zile câte le va mai lăsa Dumnezeu, Locuința protejată pentru persoane vârstnice „Sfântul Vasile cel Mare”, reabilitată, amenajată și dotată la cele mai înalte standarde, ca urmare a inițiativei primarului comunei Gugești, Vasile Vatră, și a colaborării extrem de eficente și constructive a primăriei comunei cu Filiala de Cruce Roșie Vrancea. Este cea de a treia locuință destinată vârstnicilor ce funcționează în Gugești, după cele înființate de instituția de caritate cu ani în urmă în satul Oreavu (Casa „Micul Rosmalen”) și în centrul comunei (Locuința maxim protejată „Acasă”), care au devenit supraaglomerate și către care s-au îndreptat în continuare foarte multe cereri de internare.
Ca urmare a acestei realități, primarului Vatră nu i-a fost deloc greu să dea noua destinație școlii dezafectate din satul Poiana, care a fost închisă acum câțiva ani și care se deteriora tot mai mult, pe măsură ce timpul trecea. „Școala a fost închisă prin 2010 și cu timpul a început să se distrugă. Unii au venit cu ideea de a face aici ceva pentru copiii cu handicap, un centru de zi… Până la urmă am hotărât să facem cămin pentru bătrâni, pentru că solicitări sunt foarte multe. În această perioadă tristă prin care trece țara, am zis să facem totuși și lucruri bune, iar prin Consiliul Local, la propunerea mea, am transformat această școală într-o locuință protejată pentru vârstnici. Am luat legătura cu Crucea Roșie, cu proiectantul Cornelia Dumbravă și astfel am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect. Trebuie să spun că artizanul acestui lucru, omul care a pus pe roate această locuință, este Rodica Davidean, directorul Filialei de cruce Roșie Vrancea. Le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și fără ajutorul cărora nu am fi reușit să facem astăzi inaugurarea. La început, locuința va fi deservită de personal voluntar, din comunitate. Utilitățile, apa, canalul le vom plăti noi, primăria, restul se va plăti din contribuțiile beneficiarilor”, a declarat primarul Vatră. 

     Investiția aparține în totalitate Consiliului Local Gugești

    Locuința protejată „Sfântul Vasile cel Mare” are patru dormitoare cu două și trei locuri, bucătărie, sală de mese, băi, toalete, spălătorie, toate amenajate cu multă grijă pentru detalii și dotate special cu obiecte și mobilier adaptat nevoilor vârstnicilor. Prin contribuția sponsorilor, au fost asigurate vesela, oalele pentru gătit, dar și șosetele și papucii care erau, ieri, așezați frumos la marginea fiecărui pat, în așteptarea celor ce or să-i încalțe. Până și curtea a fost amenajată în așa fel încât vârstnicii care populează locuința, să poată petrece afară clipe de destindere. Ei au la dispoziție măsuțe și bănci unde pot juca șah, table, pot citi sau de ce nu, își pot savura cafeaua sau ceaiul, ostoindu-și dorul de nepoți privind copiii al căror parc de joacă se află în imediata vecinătate a curții locuinței.
    Și, ca să le facă bunicilor șederea cât mai plăcută în noua lor casă, elevi ai claselor a X-a A de la Colegiului Tehnic „V. D. Cotea”, împreună cu profesorul Marilena Bărculescu, elevi ai clasei a X-a J de la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” coordonați de profesorul Sofia Diaconu și ai clasei a VII-a de la Școala „Al. Vlahuță” Gugești, împreună cu consilierul educativ Anca Mărtinescu, administratorul Vica Anghelache și directorul Costina Iancu, au plantat, în grădina locuinței, pomi fructiferi și flori. „Și această locuință protejată ca și celelalte, sunt ale comunității. Toate au fost posibile pentru că toți cei prezenți aici și cei care s-au implicat au o puternică legătură cu Crucea Roșie de mulți ani. Să sperăm că noi, Crucea Roșie, în parteneriat cu Consiliul Local Gugești, vom reuși să asigurăm servicii de calitate și în această nouă locuință. Doresc să sublinez că aici nu Crucea Roșie a venit cu fondurile, totul a fost făcut cu fondurile proprii ale Consiliului Local Gugești. Tot ce se vede aici, de la mobilă până la ultimul cârlig de rufe este pe cheltuiala CL Gugești”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea.  
„Mulțumim invitației făcute de Crucea Roșie, prin doamna director Rodica Davidean, pentru implicarea noastră în organizarea acestei acțiuni. Elevii noștrii au participat cu bucurie la activitățile practice de înfrumusețare a grădinii Locuinței protejate pentru persoane vârstnice. Plantarea copacilor este foarte importantă, atât pentru persoanele ce vor locui în acel așezământ, dar și pentru noi toți. Ne dorim să educăm tinerii în scopul creșterii responsabilității acestora pentru protecția mediului înconjurător, precum și pentru stimularea spiritului lor civic”, a subliniat profesoara Marilena Bărculescu, de la Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea” din Focșani. 

      „Dacă tinerețea ar ști și bătrânețea ar putea, oamenii n-ar suferi”

    Cei prezenți la inaugurarea de ieri a Locuinței protejate „Sf. Vasile cel Mare” din satul Poiana, comuna Gugești, au apreciat frumoasa slujbă de sfințire oficiată de preoții Ion Dănilă, de la Biserica „Sfântul Ioan” din Oreavu și Valentin Mirică, de la Biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului”. „Dacă aici a existat o școală și ne-am întristat când s-a închis, acum ne bucurăm că aici vor trăi bătrâni pe care familiile i-au abandonat. Din păcate, aceștia există și, deși nu e normal să instituționalizăm familia, ei au nevoie de acest sprijin. Au de acum înainte o familie lărgită, care se cheamă Crucea Roșie și biserica este, de asemenea, lângă ei… Știți, este o vorbă cum că «dacă tinerețea ar ști și bătrânețea ar putea, oamenii n-ar mai suferi». La tinerețe zicem că avem timp și timpul trece, la bătrânețe intervine neputința și regretele pentru ce n-am făcut… Aici vor veni oameni care nu mai pot să se îngrijească singuri, nu mai au pe nimeni și atunci, aleg această soluție ajungând la concluzia că e mai bine la azil. Să dea Dumnezeu ca bătrânii care vor veni aici să nu simtă viața ca pe ceva urât, iar această ultimă parte a vieții lor să o poată trece cu bine”, a spus preotul Valentin Mirică.    

            Cine poate fi beneficiarul unui loc în casa din Poiana

    La fel ca și în celelalte locuințe protejate, și în cea nouă, „Sf. Vasile cel Mare” din satul Poiana, Gugești, pot solicita loc persoanele cu vârsta de peste 60 de ani care: nu au familie sau nu se află în întreținerea unor persoane obligate la aceasta; nu au locuință și nici posibilitatea de a-și asigura condiții de locuit din resurse proprii; nu realizează venituri proprii sau acestea nu sunt suficiente pentru asigurarea îngrijirii necesare; nu se pot gospodări singure sau necesită îngrijire specializată; se află în imposibilitatea de a-și asigura nevoile socio-medicale, din cauza bolii ori stării fizice sau psihice.
Potrivit informațiilor cuprinse în pliantul pus ieri la dispoziția participanților la inaugurare, vârstnicii admiși în locuința protejată au obligația de a suporta o  contribuție financiară lunară pentru serviciile de care beneficiază. Aceasta este în cuantum de 80% din venitul beneficiarului, iar dacă procentul de 80% reprezintă o sumă mai mică decât suma de 700 lei, aparținătorii și familia vârstnicului vor acoperi diferența, până la cuantumul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here