VIDEO şi GALERIE FOTO: O gimnastă și un militar, cetățeni de onoare ai municipiului Focșani

0
3785


Municipiul Focșani are doi noi cetățeni de onoare după ce consilierii locali au aprobat, ieri, acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Focșani pentru militarul Puiu Constantin, caporal decorat pentru intervențiile și salvarea camarazilor în teatrul de operații din Afganistan, și pentru gimnasta Mirela Danțiș. Cei doi au fost felicitați de primarul Cristi Misăilă în aplauzele celor prezenți în sala de ședințe a municipalității. „Avem bucuria de a avea alături de noi doi ambasadori ai municipiului Focșani, dumnealor au dus cu mândrie numelul municipiului din care fac parte, a orașului natal Focșani dar și al României. Sunteți adevărați români”, a spus primarul Cristi Misăilă.
    Copleșit de emoție, caporalul Puiu Constantin le-a spus consilierilor despre misiunile de pe teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan. De altfel, caporalul s-a întors recent din Afganistan, unde a participat în misiune cu militarii Batalionului Rechinii Albi din Constanța. „Vă mulțumesc pentru că sunt astăzi aici. Sunt copleșit de emoție. Pe câmpul de luptă mă manifest altfel”, a spus caporalul Puiu Constantin.
    Mirela Danțiș, fostă Èšugurlan, le-a mulțumit consilierilor locali dar și antrenorilor cu care a lucrat în carieră, Jenica Cherciu, Mariana Drăgan, Mihai Stănculescu, Nicolae Forminte, Mariana Bitang, Octavian Belu, Anca Grigoraș Mihăilescu. „Vă mulțumesc pentru conferirea titlului de cetățean de onoare”, a precizat Mirela Danțiș. Cele două proiecte de hotărâri au fost inițiate de consilierii Emanuel Gongu și Mihai Petruț.
    Cei doi focșăneni merită această distincție, prin rezultatele obținute făcând cunoscut municipiului Focșani. Caporalul Puiu Constantin lucrează de 14 ani în cadrul Batalionului 280 Infanterie Mecanizată „Valter Mărăcineanu” din cadrul Brigăzii 282 Infanterie mecanizată „Unirea Principatelor” din Focșani. Caporalul este brancardardier și, în calitate de sanitar, a participat la numeroase misiuni în țară și în străinătate, în Irak și Afganistan, iar în 28 noiembrie 2009 a primit titlul onorific „Militar veteran”. În semn de apreciere deosebită pentru îndeplinirea ireproșabilă și cu maxim profesionalism a atribuțiilor, caporalul a primit în data de 1 decembrie 2016, Emblema de Onoare a Medicinei Militare, acordat în București de către Șeful Direcției Militare, colonel medic Ionel Oprea. De asemene, în semn de recunoștință și apreciere pentru profesionalismul și curajul de care a dat dovadă pe timpul îndeplinirii unor misiuni în Teatrul de Operații militare din Afganistan, culminând cu incidentul din 26 septembrie 2016, în care a acționat în mod exemplar pentru salvarea camarazilor săi, caporatul din Focșani a fost decorat de către președintele României cu medalia „Bărbăție și Credință”, clasa I, cu însemn pentru militari. În incidentul din  26 septembrie 2016 caporalul se afla într-o misiune de patrulare iar unul din autovehiculele militare ce se afla în coloană a trecut peste un dispozitiv militar improvizat, rănind patru militari români și un interpret afgan. Caporalul Puiu Constantin a intervenit pentru acordarea primului ajutor medical și la evacuarea răniților cu două elicoptere de tip Medevac, aceștia fiind transportați la spitalul militar american din Kandahar. Tot într-o misiune din Afganistan, în 2009, unde ocupa funcția de sanitar, a intervenit la mai multe incidente. Într-unul dintre acestea a intervenit pentru salvarea și acordarea primului ajutor medical la prăbușirea unui elicopter canadian. În urma acestui incident a fost decorat cu „Ordinul Batalionului”.

    Sportiva Mirela Danțiș, fostă Èšugurlan, a făcut cunoscut municipiul Focșani pe plan național și internațional prin cele peste o sută de medalii și trofee pe care le-a obținut. Născută la Focșani, a început să practice gimnastica încă de la vârsta de 7 ani iar la 12 ani a fost selecționată în lotul olimpic de junioare de la București. Lista de titluri și medalii este lungă. De la locul întâi la Individual compus, Sărituri, Sol la Campionatul Internațional din Puerto Rico, în 1994, la locul III cu echipa la Jocurile Olimpice de la Atlanta în 1996 și locul I cu echipa la Campionatul Mondial de la Lausanne în 1997. În 2004, sportiva focșăneană a primit Ordinul „Meritul Sportiv”, clasa I, acordat de președintele României în semn de apreciere pentru întreaga activitate și pentru performanțele sportive obținute

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here