VIDEO şi GALERIE FOTO: Nevăzătorii focşăneni, pentru prima dată la cinematograf
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
VIDEO şi GALERIE FOTO: Nevăzătorii focşăneni, pentru prima dată la cinematograf
În premieră, la Focşani!
Voteaza :

Articolul a primit 6 voturi   Nevăzători şi văzători focşăneni au vizionat, aseară, pentru prima dată împreună într-un cinematograf, filmul „Bună! Ce faci?”, în regia lui Alexandru Maftei. Proiecţia filmului special accesibilizat de Fundaţia „Cartea Călătoare” din Focşani a avut loc la Cinema Balada şi a stârnit aceleaşi reacţii de ambele părţi. Asta pentru că în căşti, nevăzătorii au putut asculta descrierea decorului, mimicii, gesturilor, etc., rostită de lectorul Fundaţiei, între replicile actorilor. Evenimentul, absolut inedit, a dovedit că imposibilul poate deveni posibil dacă depăşim prejudecăţile. Că între a vedea şi a nu vedea cu ochii nu există nicio barieră atâta timp cât oamenii reuşesc să privească dincolo de limitările impuse de natura handicapului, şi nu-şi mai percep propria normalitate ca fiind un fapt excepţional.

   Nevăzătorii focşăneni au păşit, aseară, pentru prima dată în sala Cinematografului Balada, s-au aşezat în fotolii ca orice om ce vine la film şi au urmărit, alături de persoane care văd, filmul „Bună! Ce faci?”, în regia lui Alexandru Maftei. Filmul face parte dintr-o serie de 16 pe care Fundaţia Cartea Călătoare le va accesibiliza, în cadrul proiectului „Caravana cinematografică pentru nevăzători”, derulat în parteneriat cu Asociaţia Nevăzătorilor din România, cu sprijinul Fundaţiei Orange România care oferă o finanţare de 28.930 euro.
   La intrarea în sala de cinema, nevăzătorii au primit căşti cu care au putut asculta descrierile din film, în acelaşi timp cu derularea acestuia. Curiozitatea şi dorinţa de a fi părtaşi la acest eveniment în premieră i-au determinat şi pe mulţi văzători să ceară la rândul lor căşti, experimentând astfel cum poţi vedea un film prin sunet. „Este o noutate pentru noi, şi ne doream de mult lucrul acesta. Poate cândva vom avea şansa la alte facilităţi. Sper ca acest proiect să continue la o scară mai mare şi de asemenea, sper să apară şi alte facilităţi pentru noi, nevăzătorii, de a petrece timpul, de a ne strânge undeva. Din punctul nostru de vedere, sperăm ca acest proiect  să dureze cât mai mult”, a spus Romică Pogan, nevăzător în vârstă de 40 de ani din Focşani. La rândul său, Laurenţiu, un tânăr cu grave deficienţe de vedere din Adjud, a fost de părere că „trebuie să atragem atenţia prin acest film, să sensibilizăm persoanele care văd şi să ne integrăm în societate în rând cu cei care pot vedea. Am mai participat la asemenea proiecte, dar niciodată nu m-am uitat la un film pentru nevăzători. Este foarte frumos! Să mergi la cinema ca toată lumea este un prilej pentru noi de a comunica, de a socializa, de a ne uni şi a ne integra cu aceleaşi drepturi, în societate”.
    Mircea Bucur, preşedintele Fundaţiei „Cartea Călătoare” a declarat că prin acest proiect, ca şi prin altele derulate de Fundaţie, se doreşte integrarea nevăzătorilor. „Acest film înseamnă, pentru nevăzătorii vrânceni, accesul la cea de-a şaptea artă. Un lucru care nu se întâmpla până în momentul de faţă. Chiar dacă nu e prima experienţă pentru noi, e o experienţă nouă pentru nevăzătorii vrânceni. Noi am mai reuşit proiecţii similare în cadrul a trei ediţii ale Festivalului Internaţional de Film Transilvania de la Cluj, care s-au bucurat de mare succes în rândul nevăzătorilor. Acum derulăm acest proiect prin care vom accesibiliza 16 filme pentru care vom organiza proiecţii în toată ţara. Noi sperăm să apară filme accesibilizate şi pe Televiziunea Română şi politicienii să nu ne mai considere chiar aşa nesemnificativi! Să gândească o lege ca măcar o dată pe lună să apară la televizor un film dublat şi accesibilizat. Noi am demonstrat că se poate! Dacă aducem nevăzătorii în cinematograf, ei pot vedea un film în rând cu ceilalţi oameni, fără să deranjeze pe nimeni prin ceea ce ascultă în căşti. Noi dorim să-i socializăm pe nevăzători şi să-i integrăm în societate dar nu aducându-le serviciul acasă, ci aducându-i pe ei în comunitate, să se bucure ca oricare alt om de serviciile pe care aceasta ni le oferă”, a spus Mircea Bucur, preşedintele Fundaţiei „Cartea Călătoare”.

Alte 15 filme în pregătire

   Pe parcursul derulării proiectului, Fundaţia „Cartea Călătoare” va organiza şi o caravană cinematografică cu toate cele 16 filme ce urmează să fie accesibilizate. Proiecţiile vor avea loc atât în biblioteci publice din ţară, cât şi în filiale ale Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi licee pentru deficienţi de vedere. De asemenea, proiecţii ale filmelor se vor organiza şi în alte cinematografe.
   Accesibilizarea filmului care a fost proiectat aseară, la Cinema Balada, a fost realizată de Mircea Bucur, preşedintele Fundaţiei „Cartea Călătoare”, la rândul său nevăzător, Gabriela Dima, Irina Monica Mărăcine şi Laura Breană, jurnalist la „Monitorul de Vrancea”. Colega noastră a fost vocea care a putut fi ascultată în căşti, făcând descrierile din film. 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

1
14
38
47
33
7

Extragerea noroc:  7918147

Harta Focsani
   

Actualitatea

VIDEO si GALERIE FOTO: Șoferi și motocicliști! Polițiștii acționează zi și noapte cu noul radar mobil cu laser integrat
    Polițiștii Serviciului Rutier Vrancea au pus în funcțiune de ieri un aparat de radar mobil cu laser integrat și cameră video digitală de înaltă fidelitate. Cinemometrul LTI 20-20 TruCAM este cel mai performant apărat de măsurare a vitezei.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost