VIDEO şi GALERIE FOTO: ÎPS Ciprian și Ministrul Apărării, printre oaspeții întâmpinați de Marian Oprișan la Mausoleul Mărăști


Ministrul Apărării Naționale, Adrian Èšuțuianu, împreună cu președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, au participat, ieri seară la o serie de manifestări ce au avut loc la Mausoleul de la Mărăști pentru a marca 100 de ani de încheierea luptelor de la Mărăști. Alături de aceștia au mai fost prezenți secretarul de stat și șef al Departamentului pentru politica de apărare și planificare, Mircea Dușa, E.S. ambasadorul Federației Ruse în România, Valery Kuzmin, Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ministrul consilier Valeriu Turea, reprezentant al Ambasadei Republicii Moldova în România. Printre invitați s-au mai aflat primari ai localităților vrâncene, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dănuț Cristian, prefectul Sorin Hornea, dar și conducerea Garnizoanei Focșani, consilieri județeni și câteva sute de oameni. Manifestările au debutat în jurul orei 17.00 cu cântece de cătănie, interpretate de Ansamblul Èšara Vrancei, dar și cu un mini-recital susținut de Corul Pastorala. Ministrul Apărării Naționale, Adrian Èšuțuianu, a fost așteptat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, cei doi fiind primiți cu onoruri militare pe platoul din fața Mausoleului Mărăști. După acest moment a avut loc oficierea unei slujbe religioase susținută de un sobor de preoși condus de Înalt Prea Sfinția Sa Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. 

„Fără acele victorii din timpul Primului Război Mondial, nu ar fi fost posibilă Unirea cea mare”

    După slujba religioasă, arhiepiscopul Buzăului si Vrancei a subliniat că prin manifestările festive și comemorative organizate în această perioadă se aduce un omagiu miilor de eroi români din Primul Război Mondial care și-au dat viața pentru un țel sfânt, de a-și apăra patria, credința, nevoile și neamul. „De jertfele miilor de români de la 1917 a depins soarta poporului român. Fără acele victorii din timpul Primului Război Mondial nu ar fi fost posibilă Unirea cea mare de la 1 Decembrie 1918… De aceea trebuie să înțelegem importanța acestor momente festive comemorative în centrul cărora rugăciunea către Dumnezeu pentru eroii, ostașii și luptătorii neamului este esențială. Sunt foarte importante toate celelalte manifestări dar pe cei care au rămas în conștiința poporului român ca eroi ai neamului îi ajută foarte mult rugăciunea noastră, gândurile de recunoștință. Iar recunoștința celor de astăzi se dovedește prin aceea că reflectăm la faptele lor de vitejie dar mai ales ne arătăm recunoștința mergând pe urmele lor. Mă refer la datoria față de ei, de a păstra nealterată credința strămoșească dar și pământul sfânt al patriei care a fost udat cu sângele martirilor eroi. Doar așa putem să arătăm că suntem în comuniune cu înaintașii noștri, cu cei care au înfruntat moartea cu vitejie și au pus mai presus de viața lor idealurile simple ale păstrării identității de neam și a unității poporului român”, a spus ÎPS Ciprian.

„Victoria de la Mărăști pregătea alte izbânzi, la Mărășești, Soveja și Focșani”

    Ministrul Apărării Naționale, Adrian Èšuțuianu, a declarat că după șocul înfrângerilor suferite pe câmpul de luptă în anul 1916, în care au căzut zeci de mii de ostași, cu presiunea faptului că peste jumătate din țară căzuse sub ocupație militară străină, Armata României, refăcută, reorganizată și întărită, dispunând de ostași cu un moral ridicat și foarte motivați, avea să deschidă aici, la Mărăști, drumul unei veritabile renașteri naționale. „La 19 iulie 1917, ostașii noștri scriau prima pagină a unuia dintre cele mai luminoase capitole ale istoriei naționale a României. Sub directa supraveghere a generalului Alexandru Averescu, înălțat ulterior la gradul de mareșal, Armata a 2-a română a atacat pozițiile germane, după un bombardament de artilerie foarte bine executat. Pe Dealul Mănăstioara, la Zboina Neagră, la Măgura Cașinului sau la Valea Sării s-au înregistrat cele mai puternice lupte de pe frontul de la Mărăști, care le-au amintit combatanților de atacurile la baionetă duse de înaintași la Grivița și Plevna, în anul 1877. Presa vremii saluta victoria de la Mărăști, menționând că armata română „și-a câștigat un titlu de glorie”, iar bătălia „va trece în istoria noastră ca o operă superioară de artă militară (…) Cel din urmă soldat a știut unde să meargă și și-a făcut datoria. Artileria a dovedit o precizie înspăimântătoare”. Victoria de la Mărăști pregătea alte izbânzi, la Mărășești, Soveja și Focșani și în alte locuri de legendă, care au consacrat vitejia și spiritul de sacrificiu al ostașilor români”, a spus ministrul Apărărării. Adrian Èšuțuianu a reamintit că peste 1.400 de militari români dădeau la Mărăști, ultimul lor asalt, și odihnesc în acest loc. „Poporul român are tradiția respectării sacrificiului eroilor căzuți, de aceea, în mausoleul la care ne-am recules astăzi și-au găsit odihna 5.396 de militari, nu doar români, ci și ruși și germani”, a arătat ministrul Apărării.

„Vom merge la locurile bătăliilor de acum 100 de ani, pentru a duce lumină”

    Adrian Èšuțuianu a precizat că epopeea scăldată în sângele sacru al eroilor începută aici, sub legendara deviză „Pe aici nu se trece!” născută în tranșeele Mărăștilor, Mărășeștilor și Oituzului, avea să fie încununată, la încetarea ostilităților, cu Marea Unire din 1918, al cărei centenar ne pregătim să-l sărbătorim anul viitor. „Împlinirea visului națiunii noastre s-a făcut cu un preț uriaș plătit de Armata României, peste 200.000 de militari au murit în luptă, iar alți 130.000 au decedat în lagărele germane, turce, bulgare, austriece și ungare. Aproximativ 76.000 de ostași români au rămas invalizi. Acestora li se adaugă victimele din rândul populației civile, răpuse de boli, foamete sau executate de trupele de ocupație. În amintirea și spre cinstirea acestor sacrificii, Guvernul României a declarat anul 2017 drept „Anul Mărăști, Mărășești, Oituz-100″. În acest cadru, M.Ap.N. organizează pe toată durata anului manifestări culturale, artistice, cu caracter simbolic, precum și alte acțiuni cu tematică specifică, precum cea de astăzi. Vom merge la locurile bătăliilor de acum 100 de ani, pentru a duce lumină la căpătâiul eroilor, pentru a depune o floare și a înălța o rugăciune pentru odihna lor”, a precizat Adrian Èšuțuianu.
    Ministrul Apărării Naționale a ținut să reamintească că pe data de 20 iulie, odată cu prăznuirea Sfântului Mare Prooroc Ilie Tesviteanul, ocrotitorul spiritual al temerarilor zborului, este și Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene. „În luptele de acum un secol, aviatorii români au sprijinit, prin acțiuni curajoase și eficiente, lupta camarazilor lor. Aviația se afla atunci la începuturi, dar misiunile de cercetare, observare și chiar bombardament și vânătoare executate de aviatori au contribuit în mod semnificativ la succesele obținute. Forțele Aeriene Române sunt astăzi o structură omogenă și dinamică, o componentă modernă, consistentă, performantă din punct de vedere tactic, operativ și strategic a sistemului național de apărare”, a mai spus ministrul Apărării Naționale Adrian Èšuțuianu.

Marian Oprișan: Bătălia de la Mărăști, o dovadă a faptului că ura și dezbinarea pot genera atrocități

    Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, arată în mesajul său că la Mărăști s-a dat bătălia care avea să ducă la succesul Armatei Române și în cele mai crâncene lupte ale acelor vremuri – bătălia de la Mărășești: „Aici, la Mausoleul Mărăști își dorm somnul etern 5.432 de soldați români, ruși și germani. O dovadă a faptului că ura și dezbinarea pot genera astfel de atrocități. Noi, ca cetățeni europeni nu avem voie să le uităm sau să le repetăm vreodată. Iată de ce Mărăștiul reprezintă un loc special pe harta marilor bătălii din Primul Război Mondial duse de Armata Română. Mărăștiul este însă, mai mult de atât. Este localitatea care a fost reconstruită din temeli de către Societatea „Mărăști”. O localitate renăscută din propriile ruine prin voința clasei politico-militare de la acea dată. Astăzi, când marcăm la Mărăști Centenarul Marelui Război din Vrancea Eroică îmi exprim încrederea că sacrificiul soldaților români nu a fost în zadar și că România se află pe drumul prosperității, dar și pe drumul consensului. Este datoria noastră să nu uităm vreodată suferințele și sacrificiile celor care și-au găsit liniștea eternă pe Câmpul de Bătălie Mărăști-Mărășești-Oituz”. 
    După alocuțiunile oficialităților au urmat depuneri de coroane, printre instituțiile care au depus coroane aflându-se Guvernul României, Ministerul Apărării Naționale, Consiliul Județean Vrancea, Primăria Răcoasa, Instituția Prefectului, Ambasada Federației Ruse în România, Ambasada Republicii Moldova la București. Ulterior, oficialii prezenți au vizitat Mausoleului de la Mărăști. Manifestările s-au încheiat cu un mini recital susținut de Cvartetul Finalis.

Polițiștii și jandarmii au asigurat ordinea și liniștea publică

    Polițiștii vrânceni au acționat ieri pentru siguranța participanților la manifestările publice cu ocazia Centenarului Marelui Război, Vrancea Eroică 1917- 2017. De asemenea, oamenii legii au acționat pentru fluidizarea traficului în zona de desfășurare a ceremoniilor.
    Aproximativ 80 jandarmi au fost prezenți în zilele de 18 și 20 iulie la manifestările desfășurate la Mausoleul Mărăști, în timpul vizitei oficiale a președintelui României, Klaus Iohannis și a Ministrului Apărării Naționale, Adrian Å¢uțuianu. În acest context au fost luate măsuri  pentru menținerea și asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, iar în urma acestora nu au fost înregistrate evenimente neplăcute, după cum se arată într-un comunicat transmis de locotenent colonel Adrian Babiș, împuternicit inspector șef al  IJJ Vrancea.
   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here