VIDEO şi GALERIE FOTO: Câteva zeci de copii, pregătiți pentru școală în curtea bisericii militare din Focșani; mai întâi au fost tunși, apoi au primit rechizite

3
3797


Câteva zeci de copii au beneficiat, joi, de sprijinul Fundației Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, în prag de început de an școlar. În cadrul proiectului „Începe școala!”, copiii cu situații financiare modeste au beneficiat de un tuns gratuit, dar și de un pachet cu rechizite. Penare, caiete, truse de geometrie și nu numai, au fost distribuite eleviilor prezenți, nu înainte de a gusta din prăjiturile bine meritate, ce-i așteptau după ce ședința de tuns lua sfârșit.
Campania „Începe școala!” se derulează de patru ani de zile și se alătură altor campanii derulate de Fundația Ilie Tesviteanul, cu real succes în cadrul comunității, cum ar fi pregătirea pentru bac a elevilor de clasa a XII-a în sfânta biserică. „Noi le oferim rechizite, un penar frumos echipat, caiete pentru toate materiile, îi tundem frumos la frizerii unităților noastre militare. Avem 3 frizeri, îi așteptăm cu dulciuri, cu un pahar de suc, pentru a socializa, pentru a-i vedea și noi înainte de începerea școlii și a le ura un an bun de învățătură și să fie ascultători cu familiile și părinții. Suntem bucuroși că, iată, ne-a ajutat bunul Dumnezeu să reușim și în acest an să venim în sprijinul celor care au nevoie. Am pregătit peste 50 de pachete, în valoare de 2.500 de lei, pentru copii. Sunt copii din familii numeroase, pe care îi avem în agenda noastră și pe care îi ajutăm cu diverse ocazii, copii pe care i-am anunțat noi, dar oricine intră primește un pachet. Avem și copii din afara orașului”, a spus părintele Ionel Vrînceanu, vicepreședintele Fundației. Preotul ne-a mărturisit că se bucură foarte mult, fiindcă sunt persoane care îl contactează din județ, dar și din afară, care îl întreabă cum se derulează aceste proiecte, fiindcă și ei vor să facă în comunitățile lor același lucru.
Cei care s-au ocupat de tunderea elevilor, dornici să fie aranjați cum se cuvine în prima zi de școală, au fost militari ai garnizoanei Focșani. Beneficiarii  nu au avut cerințe deosebite, așa că au mers pe mâna militarilor – frizeri, care au respectat tema dată „prima zi de școală”. „Copiii nu vor nimic special, tunsori normale, de școală. Noi întrebăm ce vor, dar cei mai mulți au mers pe mâna noastră”, a spus Bănel Cîrjică, unul dintre militarii frizeri. Cei mai mulți dintre copii au venit la biserică pentru că simt dragostea cu care li se oferă aceste daruri. „Mie îmi place să fiu frumos în prima zi de școală, să nu zică lumea că nu am fost la frizer. Eu am vrut o tunsoare normală, dar cu părul mai lung în față”, ne-a spus Alexandru Nistoreanu, elev în clasa a V-a. 
Și bunica unei fetițe, care va merge la grădiniță pe 11 septembrie, s-a bucurat, nu neapărat pentru economia făcută, ci pentru faptul că fetița a fost liniștită și încântată.  „O bucurie neașteptată e acest proiect pentru noi, e nemaipomenit.  Și a reacționat atât de bine aici. De obicei plânge și nu vrea să stea oricât am ruga-o, pe scaunul unei frizerii obișnuite. Aici, la dumneavoastră, zâmbește întruna!”, a spus bunica, fericită că a obținut o mare victorie: nepoțica a acceptat să fie tunsă, și astfel prima zi de grădiniță o va găsi pregătită. „Oau, am primit multe chestii, ce mă bucur! Am primit caiete mari, mici, acoarele, un penar frumos, cu de toate și lipici”, își analiza cu multă emoție cadoul primit Elena Delia Codreanu, o fetiță de 10 anișori, elevă în clasa a V-a. Și frații Bogdan și Ciprian Jitia, care provin dintr-o familie cu 7 copii, au venit la biserică pentru a primi daruri de început de an școlar.
Pe cât de sinceră și naturală era bucuria copiilor, pe atât de vizibilă a fost emoția organizatorilor, care de atâția ani smulg din timpul lor și al familiilor proprii, pe care îl alocă acțiunilor de voluntariat menite să aducă bucurie și celor care au parte de mai puțin în viață. „Fundația Capela Militară Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul, pe care o reprezint, se ocupă de diferite proiecte sociale. Pe lângă proiectul «Începe școala», pe care îl desfășurăm astăzi (ieri-n.r.) și ne adresăm copiilor care merg la școală, în care am organizat un stand de frizerie, am oferit rechizite școlare. Noi mai avem un proiect, prin care pregătim elevii din anii terminali pentru examenul național de bacalaureat, la mai multe materii. Aceste 2 proiecte au fost proiectele noastre de suflet, de pionerat. Suntem bucuroși că vremea a ținut cu noi, am putut face fericiți mai mult de 50 de copii care ne-au călcat pragul. Vom continua aceste proiecte, ne place să facem voluntariat, să fim alături de copii, că investiția în tineret e cea mai bună investiție. Fondurile provin din cotizațiile membrilor fundației. Vreau să vă spun că suntem cea mai puternică fundație, organizație  nonguvernamentală din județul nostru. Suntem fericiți că oamenii ne agreează proiectele și răspund solicitărilor noastre”, a transmis președintele Fundației, locotenent – colonel Vali Roman.
Acesta le-a mai transmis copiilor să fie cuminți în noul an școlar, să învețe bine și să își respecte părinții și profesorii.

„Pregătirea în biserică” va începe în octombrie

Fundația Capela Militară „Sf. Prooroc Ilie Tesviteanul”, alături de militarii garnizoanei Focșani, derulează de mai mulți ani proiecte menite să ajute copiii și tinerii care au nevoie de sprijin pentru a putea trece cu bine de anumite etape din viață. Pregătirea în biserică pentru examenul național de  bacalaureat este poate cel mai cunoscut și apreciat proiect derulat de cele două instituții, armată și biserică.
Campaniile Fundației continuă, iar de luna viitoare „Pregătirea în biserică” va reveni cu o serie nouă de tineri, dornici să depună efort pentru examenul de maturitate, bacalaureatul. „Acest proiect ne încurajează să mergem mai departe, secretule este că toți profesorii vin aici din proprie inițiativă, rămân peste program, atunci ei se deschid mai mult și se simt datori să învețe, lucru pe care nu îl prea făceau înainte… recunosc chiar ei”, mai spune părintele Vrînceanu.
Menționăm faptul că din luna octombrie toți cei care vor învețe pentru bacalaureatul din anul 2018 pot lua legătura cu părintele Vrânceanu, deoarece va începe o nouă sesiune de meditații, la materii precum română, matematică, istorie, geografie sau fizică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here