VIDEO şi GALERIE FOTO: Boteitul oilor, tradiţia unică din Munţii Vrancei
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
VIDEO şi GALERIE FOTO: Boteitul oilor, tradiţia unică din Munţii Vrancei
Voteaza :

Articolul a primit 5 voturi

Locuitorii comunei Negrileşti au participat, ieri, la cea de-a 13-a ediţie a manifestării „Boteitul oilor“, manifestare care are loc în fiecare an, de sărbătoarea „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. La eveniment au fost prezenţi primarii localităţilor învecinate, vicepreşedintele Senatului, senatorul Cristian Dumitrescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Dragoş Bîrlădeanu, consilieri judeţeni şi locali.
    Manifestările de la Negrileşti au început cu o slujbă religioasă dedicată Zilei Eroilor şi un scurt moment artistic susţinut de elevii din comună. „Datorită unui decret regal din 4 mai 1920 sărbătorim Ziua Eroilor, ziua în care îi cinstim pe cei care s-au jertfit pentru neatârnarea acestei ţări, care şi-au dat viaţa pentru ca România să fie în graniţele ei, să fie un stat suveran şi independent“, a afirmat Sorin Francu, directorul Teatrului Municipal Gh. Pastia. Acesta a amintit de Simion Taftă, gornistul din Negrileşti, care a murit în 1877, în Războiul de Independenţă.
    Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, a fost prezentat de vicepreşedintele Dragoş Bîrlădeanu. „Sunt deosebit de onorat să mă aflu alături de dumneavoastră la a 13-a ediţie a acestei frumoase manifestări, unice în judeţul Vrancea, Boteitul oilor. Vă transmit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean, Marian Oprişan, sincere urări de bine. Celor care poartă numele de Constantin şi Elena vă spun multă sănătăte şi să dea Domnul să ne vedem şi la a 30-a ediţie a Boteitului oilor“, a spus Dragoş Bîrlădeanu.    Vicepreşedintele Senatului, senatorul Cristian Dumitrescu, vine în fiecare an la Boteitul oilor de la Negrileşti, o sărbătoare cu rădăcini în tradiţia Ţării Vrancei. Senatorul Dumitrescua a arătat că de Ziua Eroilor se aduce un omagiu românilor care şi-au dat viaţa pentru valorile fundamentale ale libertăţii, ale dragostei de ţară, de familie şi de Dumnezeu. „Nu cred că este bucurie mai mare acolo în ceruri, de unde sunt sigur că ne privesc, dacât să audă glasurile minunate ale acestor copii care duc mai departe tradiţia cântecului patriotic şi cu cântecul lor, cu vocea lor suavă au făcut să tresalte în fiecare dintre noi, amintiri despre aceşti eroi. Atât timp cât astfel de lucruri vor fi sărbătorite de poporul român, astfel de tradiţii vor fi duse mai departe de aceşti copii minunaţi, poporul acesta are viitor. Un mare viitor“, a afirmat senatorul Cristian Dumitrescu. 
    Primarul comunei Negrileşti, Ion Văsuianu a arătat că Sărbătoarea Boteitul Oilor a fost neglijată cât timp această localitate a fost unită cu Bîrseştiul.  „Acest obicei s-a reluat după ce comuna Negrileşti a revenit la matca ei. Sperăm ca generaţiile viitoare să păstreze tradiţia locuitorilor negrileşteni, mai ales că aici este o zonă de munte numită Mica Elveţie a Vrancei, crescătorii de animale au învăţat acest obicei. Avem foarte mulţi tineri plecaţi în străinătate care se ocupă tot cu creşterea animalelor. Sperăm să îi readucem la Negrileşti pentru a putea să îşi lucreze terenurile, să îşi întemeieze ferme în comună“, ne-a spus primarul Ion Văsuianu. 
    După evenimentele organizate dimineaţă, negrileştenii au mers la Căminul Cultural din localitate, unde a avut loc un frumos spectacol artistic la care au participat echipele de dansuri populare şi buciumaşi din localităţile de munte ale judeţului, dar şi Nicuşor Micşunoiu, Niculina Stoican, Cimpoierii din Nistoreşti, Buciumaşii din Spulber, Chipăruşul din Nereju şi Ansamblul Ţara Vrancei.    „Boteitul oilor“ este un obicei important care vine din negura timpului şi este unic în Vrancea. De secole, urcarea oilor la munte este un moment important din viaţa oierilor şi a comunităţii din Negrileşti, de altfel singura localitate din Vrancea în care se păstrează această tradiţie.  Obiceiul începe cu tocmitul oilor, care are loc între baci şi ciobani. Aceştia din urmă trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză care a fost făcută din laptele oilor respective. După tocmire, turmele de oi sunt aduse la biserica din centrul comunei, unde preotul ţine o slujbă şi apoi stropeşte animalele cu agheasmă. Ciobanii primesc binecuvântarea pentru a fi feriţi de vitregiile vremii şi stihiile pădurilor în aceste luni cât stau pe munte, aceştia reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru.


 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.

Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Actualitatea

GALERIE FOTO: Au reînceput lucrările de consolidare și restaurare la Prefectura Putna din Focșani
    Consiliul Județean Vrancea a reluat în această săptămână lucrările de consolidare și restaurare la clădirea fostei Prefecturi a Județului Putna, după o perioadă de pauză, în care lucrările la acest imobil simbolic pentru județul Vrancea au fost sistate din cauza litigiului în instanță cu vechiul constructor

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost