VIDEO : JO 2020: Drapelul olimpic revine la Tokyo după jumătate de secol

0
465


Drapelul olimpic, în proveniență de la Jocurile desfășurate în perioada 5-21 august la Rio de Janeiro, a ajuns miercuri la Tokyo, orașul gazdă al Jocurilor Olimpice din 2020, cu speranța reeditării succesului ediției din 1964, care a avut loc tot în capitala niponă. Stindardul cu cinci inele a fost înmânat duminică seara, în timpul ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice 2016, de primarul din Rio, Eduardo Paes, guvernatorului orașului Tokyo, Yuriko Koike, în timp ce prim-ministrul Shinzo Abe a apărut ca Super Mario. ”Pare greu (drapelul), dar nu este așa de greu. În schimb, simt greutatea responsabilității pe care o implică”, a spus doamna Koike la coborârea din avion. Yuriko Koike a fost aleasă la finalul lunii iulie la conducerea unei capitale care numără 13,6 milioane de locuitori, după demisia predecesorului său, Yoichi Masuzoe, implicat într-un scandal financiar. ”Sunt încântată să aduc drapelul olimpic la peste 50 de ani de la Jocurile Olimpice din 1964”, a mai spus Koike, care a promis niște Jocuri ”minunate” peste patru ani.
    Cu patru ani înaintea evenimentului polisportiv mondial, niponii se tem de o explozie a costurilor legate de organizarea Jocurilor. Presa niponă evocă o posibilă dublare sau chiar triplare față de cifrele prezentate anterior în legătură cu cheltuielile, 730 de miliarde de yeni (6,4 miliarde de euro, la cursul actual). Pregătirile au fost până acum haotice, Stadionul Olimpic încă nu a început să fie construit, după abandonarea proiectului inițial, din cauza faptului că era prea scump. Organizatorii au trebuit să schimbe și logo-ul, după o serie de acuzații de plagiat. Victoria reușită de Tokyo, în fața orașelor Madrid și Istanbul, în septembrie 2013, este în continuare legată de suspiciuni de corupție, caz anchetat de justiția franceză.
    Jocurile din 2020 se vor desfășura între 24 iulie și 9 august, cu cinci noi sporturi în programul olimpic, ajuns la 33 de discipline sportive: escaladă, karaté, skateboard, surf și baseball/softball. Japonia vizează o clasare pe locul al treilea în clasamentul pe medalii, după ce la Rio a încheiat pe locul șase, cu 41 de medalii, dintre care 12 de aur, depășindu-și performanța de la Londra, de acum patru ani. Tokyo a promis Jocuri ”sigure” și pașnice, deși există temeri legate de temperaturile ridicate în perioada competițiilor, care ating regulat 30-35 de grade Celsius, cu o umiditate de peste 80 de procente, alături de teama unui cutremur, deși Japonia este extrem de bine pregătită pentru acest gen de evenimente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here