VIDEO :Iluminatul public din Focșani, între interesele politice ale liberalilor și siguranța cetățeanului

7
1607


Liberalii sunt de acord că iluminatul public din Focșani este în colaps dar nu vor ca acest serviciu să fie asigurat de o firmă privată, autorizată în domeniul energetic, așa cum se întâmplă în alte orașe. Cum ar fi Oradea, municipiul condus de primvicepreședintele PNL, Ilie Bolojan, unde serviciul de iluminat public este concesionat societății Luxten. În schimb, liberalii focșăneni au rămas la nivelul anilor 90 și vor ca acest serviciu să nu fie externalizat, doar să se încheie contract cu o firmă, pe o perioadă determinată. Practic, este ceea ce vrea Primăria Focșani, dar nu vor să voteze liberalii focșăneni.
    Situația iluminatului public din municipiu a fost discutată, ieri, la ședința subcomisiei de Dialog Social unde a venit și o grupare pestriță de liberali. Primarul Cristi Misăilă a arătat că municipalitatea a luat în calcul mai multe variante pentru serviciul iluminatului public, inclusiv înființarea unei firme a municipalității. Ori, această variantă este dificil de implementat pentru că serviciul de iluminat trebuie să fie autorizat de ANRE, Autoritatea de reglementare în domeniul energiei, ceea ce înseamnă că are nevoie de personal de specialitate, de utilaje specifice pentru intervențiile în rețelele de electricitate, adică o investiție de milioane de lei și cel puțin un an de zile pierdut până la finalizarea tuturor procedurilor. Primăria a evaluat și varianta ENET, însă această societate are datorii istorice foarte mari și nu poate realiza investiții din fonduri proprii.
    În aceste condiții, singura variantă pentru asigurarea serviciului de iluminat public este delegarea gestiunii către o firmă autorizată, în baza unei licitații publice, așa cum prevede și legea. De altfel, această variantă a fost stabilită și printr-o hotărâre a Consiliului Local Focșani din ianuarie 2016. De atunci au fost parcurși toți pașii stabiliți, inclusiv cu studiul de oportunitate care stabilea nivelul maxim al cheltuielilor. Ultima etapă era aprobarea caietului de sarcini și organizarea licitației. Însă liberalii au spus pas și procedura a picat. „La licitație se poate înscrie orice firmă. Sunt criterii foarte clare care trebuie respectate de cei care vor câștiga această licitație. Va fi o licitație publică organizată prin Sistemul electronic de achiziții publice. Costurile prevăzute în studiu sunt maximale, poate veni cineva și să ofere mai puțin, dacă va considera că este eficientă activitatea. Discuțiile pe marginea acestui proiect de hotărâre, din punctul meu de vedere sunt pur politice”, a spus primarul Misăilă.

Serviciul de iluminat funcționează pe hârtie

    Radiografia situației actuale a serviciului de iluminat public a fost făcută de Stoian Voicu, reprezentantul Direcției de Dezvoltare. Acesta este cel care a coordonat serviciul în perioada când exista și o firmă care să realizeze lucrările de întreținere. De exemplu, cheltuielile doar cu mentenanța, în 2015, la Direcția de Dezvoltare au depășit 466 mii lei, fără să se adauge cheltuielile cu salarii. Suma a fost cheltuită în condițiile în care se făceau lucrări timp de trei zile pe săptămână cu o firmă de specialitate. La momentul actual, schimbarea becurilor se face cu doi electricieni de peste 60 de ani, care nu mai au voie să urce în nacelă pentru a schimba becurile pe străzile principale ale municipiului. „Nu avem personal angajat iar în statul de funcții nu mai există acest serviciu de iluminat public. Am scos de patru ori la concurs dar nu a venit nici un muncitor din cauza salariilor mici”, a arătat Stoian Voicu. Practic, la acest moment, întreținerea iluminatului public se asigură cu un serviciu de subzistență, adică se intervine la reclamațiile cetățenilor dar nu este asigurată întreținerea iluminatului stradal pe bulevardele principale unde trebuie efectuate intervenții noaptea. „Avem doi muncitori, care depășesc 60 de ani și nu ne dă voie legea să urce în nacelă și să facem întreținerea. La ora actuală iluminatul public este blocat. Fac totul benevol și dacă se întâmplă un accident sunt pasibil să fac pușcărie. Mă încalță fără drept de apel. L-am coordonat 22 de ani dar am avut mereu firmă cu care se lucra până acum doi ani. Există legea 230 a iluminatului public iar acum, practic, Direcția nu mai are voie să facă acest serviciu. Obligatoriu trebuie scos la licitație, legea spune acest lucru”, a spus Stoian Voicu.
    Acesta a explicat că nici dacă s-ar da iluminatul public la ENET aceasta nu ar putea presta serviciul deoarece este nevoie de electricieni în rețele autorizați de ANRE. „La ora actuală, dacă s-ar da iluminatul la ENET, acesta nu poate face acest lucru. Ei au electricieni dar una este electricianul de fabrică și altceva este electricianul de rețele electrice. Asta nu se înțelege. Salariul pentru un asemenea electrician ajunge la treizeci de milioane. La Direcție legea nu permite să dăm asemenea salarii, nici la ENET nu se pot da”, a spus Stoian Voicu

Liberalii vor contract dar nu votează caietul de sarcini pentru licitație

    După prezentarea intenției municipalității pentru iluminatul public a urmat scandalul liberalilor. Cel mai vocal a fost consilierul Nicu Tănase care a tot insistat că primăria nu trebuie să externalizeze serviciul și că ar trebui să încheie contracte pe o perioadă determinată cu firme precum Electrica. Degeaba a încercat primarul să îi explice că orice contract se face prin procedură de achiziție publică, cu un caiet de sarcini, adică exact ceea ce vrea să facă municipalitatea. Nu, liberalul a insistat că nu vrea externalizare, că primăria nu trebuie privatizată. Iar când a fost întrebat despre diferența dintre contract și externalizare s-a supărat și a replicat nu este momentul să se facă gramatică. Cât despre hotărârea Consiliului Local din 2016 referitoare la delegarea gestiunii către o firmă autorizată, liberalul a spus că „a fost o idee de principiu”.
„Orice contract, cu orice societate, trebuie făcut printr-o procedură care presupune studiu de oportunitate, caiet de sarcini și scoaterea la licitație. Ceea ce spuneți dumneavoastră este total penal”, i-a spus primarul Misăilă lui Nicu Tănase. De asemenea, viceprimarul Marius Iorga a subliniat că intenția municipalității este de a asigura lumină pe străzile municipiului. „Noi nu vrem decât să aducem lumină pe străzile din Focșani”, a spus viceprimarul Marius Iorga.

Condițiile impuse de primărie pentru serviciul de iluminat public

    Practic, ce înseamnă delegarea gestiunii serviciului de iluminat public? Că primăria va încheia un contract, în baza unei licitații publice, cu o firmă care să execute lucrările de mentenanță și investiții la sistemul de iluminat public, iluminat stradal, iluminat festiv. Conform caietului de sarcini, firma trebuie să îndeplinească anumite condiții, să aibă un anumit număr de electricieni și specialiști autorizați de ANRE, să dispună de utilaje specifice pentru intervenții în rețeaua de electricitate, precum automacara, excavatoare, laborator, grup generator, să aibă un punct de lucru la Focșani, astfel încât impozitele pe venit să fie virate la bugetul municipiulu. De asemenea, prin contract, firma va avea un termen de 48 ore pentru remedierea defecțiunilor. De altfel, Focșaniul nu este singurul municipiu din țară unde iluminatul public este asigurat printr-o firmă privată, autorizată de ANRE. La Oradea, orașul condus ce primvicepreședintele PNL, Ilie Bolojan, serviciul de iluminat public este concesionat către compania Luxten. Firma realizează investițiile care ulterior sunt plătite de la bugetul local. Doar la Focșani, unde primăria nu are o firmă care să asigure acest serviciu, liberalii nu sunt de acord cu delegarea gestiunii către un operator autorizat de ANRE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here