VIDEO și GALERIE FOTO : Marian Oprișan – un nou mandat la conducerea Uniunii Naționale a Consiliilor Județene

4
2562


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a fost reales președinte al Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) în urma ședinței Adunării Generale care a avut loc marți,  la salonul „Dimitrie Cantemir” din Senatul României. La lucrările Adunării Generale a UNCJR au participat prim ministrul Sorin Grindeanu, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, viceprim ministrul Sevil Shaideh, ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb și ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Marian Oprișan a fost propus pentru un nou mandat de către președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, aceasta fiind, de altfel, singura propunere formulată de către președinții prezenți la Adunarea Generală. Au fost exprimate 33 de voturi, Marian Oprișan fiind ales președinte cu 31 de voturi. Două voturi au fost declarate nule. „Vă mulțumesc pentru încredere”, a transmis Marian Oprișan colegilor din cadrul UNCJR după obținerea unui nou mandat. În cadrul Adunării Generale au fost aleși și vicepreședinții UNCJR: Dănuț Ionel Cristescu, Președintele CJ Dâmbovița, Călin Ionel Dobra, Președintele CJ Timiș, Ion Prioteasa, Președintele CJ Dolj, Tiberiu Marc, Președintele CJ Sălaj, Gabriel Valter Zetea, Președintele CJ Maramureș, Marian Petrache, Președintele CJ Ilfov, Dumitru Buzatu, Președintele CJ Vaslui, Vasile Iliuță, Președintele CJ Călărași, Petre Emanoil Neagu, Președintele CJ Buzău, Tamaș Șandor, Președintele CJ Covasna, Borboly Csaba, Președintele CJ Harghita.
    În debutul ședinței, Marian Oprișan a făcut un bilanț al activității UNCJR și a arătat că este pentru prima dată când un Guvern și un partid de guvernământ ajută administrațiile locale în problemele lor. Oprișan a spus că premierul Sorin Grindeanu și liderul PSD Liviu Dragnea sunt „fini cunoscători” ai problemelor din teritoriu. „Este pentru prima dată, ca să vorbim în termeni realiști, când un Guvern și când partidul de guvernământ se apleacă asupra problemelor autorităților locale, iar majoritatea propunerilor noastre, primite de la UNCJR și de la celelalte structuri asociative, devin si acte normative, legi, în sprijinul funcționării autorităților locale”, a spus Marian Oprișan. El a adăugat că le-a adresat lui Liviu Dragnea, ca președinte al Camerei Deputaților, și premierului Sorin Grindeanu memorii privind solicitările președinților de consilii județene care reprezintă probleme stringente ale administrației locale. Sunt teme considerate prioritare de asociațiile din administrația locale și care se referă la reglementarea pe principii europene și constituționale a regimului incompatibilităților aleșilor locali, simplificarea legislației privind achizițiile publice, modificarea legislației care reglementează activitatea Curții de Conturi și, nu în ultimul rând, adoptarea cât mai rapidă a Codului administrativ și a Codului finanțelor locale.
    Pe ordinea de zi a ședinței de ieri a UNCJR s-a aflat și transmiterea solicitării de reînnoire a protocoalelor de colaborare cu Camera Deputaților. Președintele UNCJR i-a adresat premierului și un memoriu referitor la fondurile alocate administrației locale, revizuirea procedurilor de alocare a fondurilor și sumelor defalcate către unitățile administrativ-teritoriale. Marian Oprișan a precizat că este nevoie și de simplificarea ghidurilor de finanțare a proiectelor europene, „în așa fel încât să fie eliminate cerințe excesive și să permită o cât  mai bună accesare a fondurilor nerambursabile de către administrațiile locale”.

Creșterea economică trebuie să se vadă în veniturilor celor care muncesc

    Prim ministrul Sorin Grindeanu le-a spus aleșilor locali că nu a uitat că a plecat la București din funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș. Prim ministrul a arătat că a plecat să fie premier „cu promisiunea că nu voi uita de unde am plecat, nu voi uita de problemele cu care mă confruntam împreună cu dumneavoastră”. Sorin Grindeanu a subliniat că „România traversează acum o perioadă bună din punct de vedere economic”, iar acest lucru trebuie să se vadă și în veniturile celor care muncesc. „Trebuie să continuăm lucrurile bune pe care le-am început când am preluat guvernarea. Datele pe primul trimestru, cum spunea și președintele Oprișan, arată că mergem într-o direcție corectă. O spune și Institutul Național de Statistică, o spun și partenerii noștri internaționali. Avem cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru, 5,7%, producția industrială a crescut cu 7% și avem  locuri de muncă în plus în economie. România traversează acum o perioadă bună din punct de vedere economic. Acest lucru trebuie să se simtă și în veniturile celor care muncesc în fiecare zi precum și în stabilitatea mediului de afaceri. Dar pentru asta trebuie să ne unim, să punem toată experiența pe care o avem în slujba românilor”, a subliniat premierul Grindeanu.
    Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a subliniat că în această perioadă aleșii locali sunt ținta multor instituții. Se pleacă de la ideea că aleșii locali, în fiecare zi, încalcă o lege. Liderul PSD a remarcat prezența la reuniune a numeroși președinți noi de consilii județene. „Este un schimb de generații. Înțeleg și de ce va fi din nou reales Marian astăzi, pentru a fi o punte între generații, dar și pentru a păstra o experiență în ceea ce privește continuarea lobby-ului — ca să nu zic altfel — pentru realizarea și adoptarea unor legi importante pentru administrația locală”, a spus Liviu Dragnea. „Domnule președinte Marian Oprișan, aveți tot sprijinul meu în tot ce veți întreprinde în calitate de președinte al UNCJR. Vă felicit”, a spus liderul PSD, președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here