VIDEO și GALERIE FOTO : Armata practică tactica pământului pârjolit în conflictul cu focșănenii de pe Calea Munteniei


Armata practică tactica pământului pârjolit în conflictul cu locuitorii caselor de pe Calea Munteniei din Focșani, cărora le fac viața imposibilă. După ce le-au interzis accesul în locuințe, militarii au somat Distrigazul să scoată din pământ și țeava de la gaze. Èšeava a fost scoasă până la intrarea către proprietăților focșănenilor iar cei de la Distrigaz caută soluții pentru a răspunde solicitărilor Armatei. Ieri, locuitorilor din zonă le-a fost aruncată țeava de gaze peste gardul armatei. Deciziile cadrelor militare, înverșunarea față de vecinii care locuiesc în casele de la Calea Munteniei este inexplicabilă ținând cont că de un an de zile se discută despre realizarea unui schimb de terenuri cu Primăria Focșani. Proiectele de hotărâri au trecut de plenul Consiliului Local Focșani și se așteaptă doar avizul de la Ministerul Justiției pentru ca municipalitatea să recapete terenul și să redeschidă drumul. Primarul Cristi Misăilă a explicat că aleșii locali au aprobat proiectul de hotărâre prin care municipalitatea cedează un teren de peste 2600 metri pătrați în Cimitirul Sudic în schimbul drumului respectiv, actul fiind la Prefectură, pentru obținerea avizului de legalitate. Într-o situație similară este și proiectul de Hotărâre de Guvern prin care Armata cedează drumul către municipalitate. „Am vorbit la Ministerul Apărării Naționale și am fost asigurat că proiectul de cedare a terenului a parcurs toate etapele iar acum se află la Ministerul Justiției pentru obținerea ultimelor avize înainte de a fi aprobată Hotărârea de Guvern”, ne-a spus primarul Cristi Misăilă.

    Între timp, proprietarii caselor de pe Calea Munteniei sunt victimele unui război pe care nu îl înțeleg. La acest moment, accesul către locuințele de pe Calea Munteniei se face pe un drum de pe proprietăți private din zona Kaufland. Doctorul Liviu Petrea (FOTO), care are o locuință în zonă, ne-a spus că deciziile luate de Armată sunt ilogice în condițiile în care s-a stabilit că se face schimbul de teren cu primăria. „Vine iarna, sunt șase proprietăți care se alimentează din țeavă și nu vor avea gaze. Iarna trecută au rămas fără gaze două familii dar nu a interesat pe nimeni. Accesul se face printr-un drum care trece prin alte proprietăți și care este denivelat, cu gropi, noroi când plouă. E imposibil de folosit. Acolo nu se poate face drum pentru că se trece prin cel puțin șase proprietăți”, ne-a spus doctorul Petrea. Acesta a arătat că nici măcar mașina care ridică gunoiul nu poate ajunge la aceste proprietăți. Totul pentru o suprafață de teren care nu  este de niciun folos celor de la Armată deoarece este delimitată de o conductă de termoficare. „Terenul este absolut inutil pentru armată. Am fost dați în judecată că i-am împiedicat să folosească terenul. Nici nu au cum să îl folosească pentru că drumul este închis în partea lor de o conductă de termoficare. Nu au cum să treacă peste ea, nici cu tancul nu se poate trece.  Sunt lucruri pe care nu le poți înțelege. Nu știu de ce, nu am nicio explicație. E probabil un război între această unitate, armata noastră, instituția în care avem încredere și noi, câțiva cetățeni de acolo și vor să îl câștige așa”, a precizat doctorul Liviu Petrea.
    Disputa pentru drumul de acces către locuințele de pe Calea Munteniei durează de mai multă vreme iar primăvara trecută s-a ajuns până la blocarea accesului către propriile locuințe pentru oamenii care locuiesc în zonă. Au fost zeci de procese între oamenii din zonă, Primăria Focșani și Ministerul Apărării Naționale însă judecătorii au dat dreptate militarilor. Aceasta deși în arhiva militarilor se află un document din care a reieșit că în 1986 a existat un schimb de terenuri cu primăria. Prin urmare, armata nu ar fi trebuit să mai aibă nicio pretenție asupra căii de acces aflate în litigiu. Există inclusiv un proces verbal, din 1987, cu suprafețele de teren care fac obiectul schimbului și schițele aferente. „În schimbul terenurilor predate, UM 01470 Focșani primește de la Consiliul popular al municipiului Focșani alte terenuri arabile, în suprafață de 3.900 mp, situate pe teritoriul municipiului Focșani, în afara perimetrului construibil în punctul «Fabrica de coniac», limitrof cu terenurile UM 01470”, se arată în actul menționat. Documentul arată că terenul predat de armată are o limită de 7 metri cu Åžoseaua de ocolire a municipiului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here