VIDEO: Ce ştiu şefii instituţiilor din Vrancea despre ziua de 24 ianuarie
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
VIDEO: Ce ştiu şefii instituţiilor din Vrancea despre ziua de 24 ianuarie
Deputatul oraşului Focşani care, prin semnătura lui l-a ales pe Alexandru Ioan Cuza, a fost Mihail Kogălniceanu
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi
   Municipiul Focşani este oraşul Unirii, iar ziua de 24 ianuarie are o semnificaţie aparte pentru locuitorii lui. Muzeograful Dumitru Huţanu, de la Muzeul Vrancei, ne-a dat câteva repere necesare celor care vor să cunoască şi să înţeleagă istoria.


   La 24 ianuarie 1859, la Bucureşti, Adunarea Electivă din Ţara Românească îl alege pe acelaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza, ca domn al Munteniei, ca domn al Principatelor Unite. Evenimentul este crucial în istoria noastră pentru că este primul pas pe care românii l-au făcut în constituirea statului naţional unitar român. Este primul pas făcut în modernizarea şi crearea statului modern român, cu toate trăsăturile de modernitate ale unui stat european.
    Focşaniul a avut o evoluţie istorică unică în jurul hotarului dintre cele două părţi ale oraşului, Focşaniul moldoveni şi Focşaniul munteni. La Focşani a existat realmente o conştiinţă a unităţii naţionale care s-a manifestat puternic la 1848 când, în Piaţa Munteni, Piaţa Unirii de astăzi, muntenii şi moldoveni au sărbătorit Ziua Constituţiei şi în care au strigat „Trăiască Unirea poporului român“. Focşănenii au văzut în unirea din 24 ianuarie şi posibilitatea unificării oraşului lor. Conştiinţa naţională era o realitate la Focşani, născută din viaţa de zi cu zi a focşănenilor, pentru că relaţiile matrimoniale, culturale, administrative dintre cele două ţări ale oraşului au fost foarte strânse.
   Focşănenii s-au implicat în lupta pentru unirea principatelor în perioada 1856 – 1857, când s-a înfiinţat cel mai puternic comitet unionist la Focşani, condus de boierii Stamatineşti şi Dăscăleşti. În 1857, cu alegerile pentru Divanul Ad-hoc al Moldovei, de la Focşani a luat drumul Iaşiului ţăranul pontaş Ion Roată din Cîmpuri şi negustorul Gheorghe Dini. Aceştia au fost cei care l-au ales ca deputat în Adunarea electivă a Moldovei pe Mihail Kogălniceanu şi, prin semnătura lui, focşănenii şi-au pus semnătura pe actul unirii de la 24 ianuarie 1859.

Cuza şi Moş Ion Roată s-au întâlnit la Focşani

   La 5 februarie 1859, focşănenii au posibilitatea să îşi exprime entuziasmul pentru alegerea lui Cuza chiar în faţa domnitorului. Atunci a fost prima vizită în oraşul Focşani şi a fost primit chiar în clădirea unde acum funcţionează Muzeul Unirii, unde era pichetul 45 de graniţă. S-a ridicat Arcul de Triumf şi i s-a făcut cea mai frumoasă primire în drumul de la Iaşi la Bucureşti după cum mărturiseşte chiar domnitorul. Tot atunci are loc şi celebra întâlnire între Alexandru Ioan Cuza şi Moş Ion Roată.
    Datorită semnificaţiei oraşului Focşani ca simbol al unirii dar şi poziţiei sale geografice, la jumătatea distanţei dintre Iaşi şi Bucureşti se hotărăşte ca la Focşani să funcţioneze Comisia Centrală. Este de fapt primul parlament al Principatelor Unite, a României moderne create la 24 ianuarie. Aici s-a gîndit şi elaborat tot suportul legislativ al României moderne.

Focşaniul a fost unificat în 1862

   La 1859, Kogălniceanu discută în Comisia Centrală problema unificării oraşului Focşani, iar la 10 iulie 1862, Alexandru Ioan Cuza semnează decretul de unificare a oraşului Focşani unde la punctul doi se spune că ambele părţi ale oraşului Focşani, de o parte şi de alta a Milcovului, vor forma în viitor un singur oraş care va fi reşedinţa judeţului Putna. Până atunci, Focşaniul Moldoveni era reşedinţa judeţului Putna, iar Focşaniul Munteni era reşedinţa judeţului Râmnicu Sărat. 


I-am întrebat pe şefii de instituţii dacă ştiu ce se sărbătoreşte pe data de 24 ianuarie şi ce semnificaţie are pentru ei această zi. Iată răspunsurile:

Prefectul Cătălin Popescu
„24 ianuarie este ziua în care s-a constituit statul unitar român. Ceea ce mă bucură este faptul că sunt vrâncean şi, indiferent ce spun unii sau alţii, Marea unire s-a făcut la Focşani. Pentru toţi cetăţenii din acest judeţ este un moment de mare bucurie şi această tendinţă a noastră de identificare, faptul că nu suntem nici moldoveni, nici munteni, prin această acţiune din 24 ianuarie hrăneşte această idee că noi suntem puţin diferiţi de fraţii noştri moldoveni şi munteni. Ca şi semnificaţie personală particip cu mare plăcere la manifestările prilejuite cu ocazia acestei sărbători, indiferent de poziţia pe care am ocupat-o, indiferent că am fost elev, student sau că lucram la alte instituţii“.

Subprefectul Cristi Misăilă
„Ziua de 24 ianuarie, pentru mine şi pentru toţi vrâncenii, este o zi importantă care este aşteptată cu mare nerăbdare de fiecare dintre noi ştiind foarte bine că atunci a avut loc momentul istoric al Unirii celor două principate. Rămâne în sufletul meu ca o zi în care, pentru prima dată, am intrat în casa lui Moş Ion Roată, pe când eram în şcoala generală. Din acel moment pentru mine a fost marcantă ziua de 24 ianuarie şi m-a impresionat de fiecare dată când vedeam manifestările prilejuite de acest eveniment“

Directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice, Eugen Ciorici

„24 ianuarie este ziua în care serbăm Mica Unire, ziua în care s-au pus bazele statului naţional unitar român. Este o zi care ar trebuie serbată prin activităţi culturale, prin ceremonii aniversare la care să participe instituţiile implicate“.

Directorul APIA, Octavian Vieru 
„Ziua de 24 ianuarie este o zi specială pentru toţii vrâncenii. Este ziua unirii celor două Principate Române. Pentru mine este o zi deosebită care ar trebui serbată de către toţii cetăţenii judeţului şi municipiului Focşani“

Locotenent colonel Daniel Suditu, comandant Batalion 288 Apărare Antiaeriană „Milcov“

„Aniversarea a 154 de ani de la Unirea Principatelor reprezintă pentru militarii focşăneni ai Batalionul 288 Apărare Antiaeriană un moment deopotrivă emoţionant şi onorant. Sărbătorim cu bucurie momentul măreţ de constituire a Statului Român Modern şi suntem onoraţi să reprezentăm continuatorii acelor militari cărora li s-a adresat domnitorul Cuza câteva zile mai târziu la hotar, spunându-le că sunt fraţi şi să se îmbrăţişeze“.

Comisar şef Ionel Popescu, inspector şef al IPJ Vrancea
„Ziua de 24 ianuarie înseamnă pentru mine ceea ce înseamnă pentru toţi românii, mai ales pentru cei din Moldova. Se împlinesc 154 de ani de la înfăptuirea Unirii. Este o zi importantă la care trebuie să reflectăm cu toţii pentru că numai uniţi putem fi puternici şi putem face faţă tuturor solicitărilor. Aş vrea să sărbătoresc Unirea şi peste 154 de ani”.

Comisar şef Gicu Avasiloaie, şeful Poliţiei municipiului Focşani
„Ziua de 24 ianuarie marchează scrierea în istorie a Unirii Principatelor Române prin voinţa cetăţenilor provinciilor istorice înfăptuită la 1859. Noi, cei de astăzi, aniversăm 154 de ani de la acest moment istoric”.

Locotenent colonel Flaviu Chiscop, inspector şef al ISU Vrancea
„Ziua de 24 ianuarie este ziua formării Statului Român, Unirea celor două principate, Moldova şi Ţara Românească. Este o zi importantă pentru noi ca români şi o zi importantă pentru cele două foste principate, Moldova şi Ţara Românească. În postura de acum, după 154 de ani, această zi reprezintă o zi importantă şi privind asigurarea măsurilor specifice în situaţii de urgenţă la desfăşurarea activităţilor ce marchează ziua de 24 ianuarie”.

Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă

„Pe 24 ianuarie, şi eu, ca orice român, sărbătoresc 154 de ani de la Unirea Principatelor Române când cele două Ţări româneşti, Moldova şi Ţara Românească, s-au unit sub acelaşi domnitor: Alexandru Ioan Cuza. Sunt mândru că sunt focşănean, pentru că oraşul nostru este cunoscut drept oraşul Unirii şi este un reper în istoria României. La fel ca în anii precedenţi voi participa la evenimentele organizate cu ocazia Unirii Principatelor”

Mihai Copaci, preşedintele – director general al CAS Vrancea
„24 ianuarie este o zi importantă pentru mine, mai ales că Focşaniul este reprezentativ pentru această zi. Aici este locul unde s-a cântat pentru prima dată Hora Unirii, fiind practic oraşul unirii. De asemenea, în istorie se vorbeşte că la un moment dat Focşaniul trebuia să devină capitala celor două principate, ceea ce denotă importanţa acestui oraş. Mă bucur că trăiesc în acest oraş, mă mândresc că sunt vrâncean şi mă bucur că încă se sărbătoreşte această zi de 24 ianuarie, care este foarte importantă în istoria poporului nostru”

Cătălin Graur – directorul executiv al DSP Vrancea
„Anul acesta se împlinesc 154 de ani de la Mica Unire a lui Alexandru Ioan Cuza, când Moldova s-a unit cu Ţara Românească. Focşaniul a avut un rol decisiv în această unire, dar şi Vrancea, prin participarea lui Moş Ion Roată. Voi participa la evenimentele care vor fi organizate cu ocazia acestei zile, ca în fiecare an”

Vitalie Beţişor - managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean
„Pe 24 ianuarie se împlinesc 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, când Ţara Românească s-a unit cu Moldova sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza. Deşi m-am născut în Republica Moldova, locuiesc în oraşul Unirii Focşani şi mă mândresc cu asta. Cu siguranţă că voi participa la manifestările care vor avea loc cu ocazia acestei zile importante din istoria românilor”

Vasilica Zaharia, inspector general al ISJ Vrancea
„24 ianuarie este ziua când cele două principate s-au unit, ziua care marchează un mare eveniment pentru noi toţi, care activăm în Focşani, ziua în care ne amintim de momentele în care o mână de oameni au pus suflet şi au contribuit la realizarea Unirii Principatelor Române. În fiecare şcoală vor avea loc activităţi care să marcheze evenimentul sărbătorit în 24 ianuarie şi în mod deosebit şcolile, care au nume legat de 24 ianuarie cum ar fi Colegiul Naţional „A I Cuza”, Colegiul Naţional „Unirea”, Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”, dar în acelaşi timp elevi din toate liceele judeţului vor participa la Focşani, în Piaţa Unirii, la evenimentul care se va desfăşura şi care, eu cred că înseamnă mai mult decât o lecţie de istorie”

Daniela Nicolaş, directorul DGASPC Vrancea
„Pe 24 ianuarie se împlinesc 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, prin unirea Moldovei cu Muntenia sub domnia lui Cuza. Cu ocazia acestei zile doresc o viaţă mai bună pentru copiii noştri. Această ţară atât de încercată de griji şi de nevoi pare să fi uitat de fiii ei şi de nădejdea lor. Să ne unim în cuget şi-n simţire şi nu în ultimul rând, să reconsolidăm principiul de solidaritate a noastră, a tuturor”.

Adrian Juravle, directorul Casei Judeţene de Pensii Vrancea

„Unirea Principatelor Române, Moldova şi Ţara Românească, cunoscută ca Mica Unire, înfaptuită la 24 ianuarie 1859, reprezintă primul pas pe calea înfăptuirii statului naţional român unitar. 24 Ianuarie reprezintă pentru toţi românii o zi în care aniversam faptul că am devenit o naţiune unită, demnă şi recunoscută în Europa”.

Mioara Lazăr, director interimar AJOFM Vrancea
„Cu ocazia împlinirii a 154 de ani de la Unirea Principatelor Române, împărtăşesc mândria unui vis devenit realitate şi recunoştinţa pentru poporul român care a facut posibil acest act măreţ. Sunt bucuroasă şi mândră că aparţin acestui popor şi acestei ţări, căreia îi doresc înţelepciune, voinţă, curaj şi dăruire pentru făurirea unui viitor demn!”

Primarul Decebal Bacinschi
„Ziua de 24 ianuarie este un moment însemnat în istoria poporului român şi mai ales pentru focşăneni: Unirea Principatelor Române. De altfel, Focşaniul este denumit şi  ”Oraşul Micii Uniri”, pentru că a avut un rol important pentru desăvârşirea Unirii. Pe aici trecea hotarul dintre cele două ţări, Moldova şi Muntenia. Important este că în acei ani, în cele două principate a fost posibil să fie aceeaşi viziune şi să se aleagă acelaşi domnitor, fapt care a însemnat, de fapt, unirea celor două ţări“.

Viceprimarul Tudorel Trofin
„Sunt mândru că sunt focşănean. Este normal ca noi să preţuim însemnătatea istorică a acestui eveniment, Mica Unire între Moldova şi Ţara Românească. Focşaniul mai este cunoscut şi ca oraşul Unirii, întrucât aici era graniţa dintre cele două principate. Înaintaşii noştri au fost suficient de deştepţi încât să aleagă acelaşi domnitor în ambele principate, care a desăvârşit Unirea. Cu siguranţă voi participa la manifestările dedicate zilei de 24 ianuarie, din Piaţa Unirii“.

Viceprimarul Gabriel Necula
„Este un moment de referinţă pentru România. Este o îndeplinire a dorinţelor multor generaţii, începând din antichitate, până la momentul Unirii. Este un moment de cotitură în istoria României, care pe viitor a dus la făurirea a ceea ce reprezintă azi România în Europa şi în lume.“

Consilieri locali

Radu Niţu (USL)

„Este o zi însemnată, când sărbătorim unirea realizată de Alexandru Ioan Cuza, un moment important pentru unitatea poporului român. Este o zi importantă, o zi de mare bucurie pentru noi, focşănenii. Focşaniul şi judeţul Putna, cum se numea la acea vreme, au avut un rol ijmportant în desăvârşirea Unirii. Atunci s-au creat premisele Marii Uniri a poporului român din anul 1918. Ca cetăţean, totdeauna am participat la acţiunile organizate de 24 ianuarie. Voi fi prezent şi joi în Piaţa Unirii din Focşani, împreună cu cetăţeni din cartierul Mândreşti, care este zona mea de acţiune ca şi consilier local“.  

Lilian Ilie (APV)
„Ştim cu toţii că pe 24 ianuarie se sărbătoreşte Unirea celor două provincii româneşti, Moldova şi Ţara Românească. Este un eveniment foarte important, mai ales pentru noi, cei care locuim în Focşani, oraşul Micii Uniri. Mă bucur că m-am născut aici, este un oraş plin de istorie. Aici era hotarul care despărţea Focşanii Munteni de Focşanii Moldoveni. Momentul 24 ianuarie este un prim pas spre Marea Unire din 1918“. 

Aurel Bâcu (PP-DD)
„Pe 24 ianuarie 1859 a avut loc Mica Unire realizată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, care a dat semnalul unităţii neamului. Cuza a fost cel care a făcut primele reforme pentru statul român. Pentru mine este un moment de sărbătoare şi de aducere aminte a unor oameni de stat care au făcut reforme adevărate pentru România. Focşaniul a avut un rol important în Mica Unire, aici funcţionând Adunarea Constituantă“.


Judecătoarea Mariana Croitoru, vicepreşedintele Tribunalului Vrancea
„Am apreciat felul în care la vremea respectivă, şi nu erau vremuri deloc uşoare, românii s-au unit, au renunţat la anumite portofolii, pentru ca unirea să fie înfăptuită sub un singur personaj, respectiv Alexandru Ioan Cuza. S-a renunţat atunci la orgolii pentru ca provinciile să militeze sub acelaşi ideal. Sunt 154 de ani de atunci şi imi doresc ca în cărţile de istorie, fie ele de şcoală primară, gimnaziu sau liceu, să se respecte adevărul care să fie redat total în lecţii şi nu sintetizat. Vreau ca ziua unirii să aibă o semnificaţie în primul rând legată de ideea identităţii naţionale. Suntem într-un spaţiu european, dar asta nu înseamnă să abandonăm valorile. Fiecare stat membru trebuie să-şi păstreze independenţa pe partea de valori naţionale. Aş dori ca ziua acesata să fie trăită cu sentimentul creştinesc. Dumnezeu ne îndeamnă la unire şi unirea însemnă iubire de semeni. Îmi doresc ca şcoala şi instituţiile de cultură să se manifeste vizibil în acest sens. Îmi doresc ca român, ca în ceea ce priveşte istoria şi personalităţile, partea acesta să fie bine redactată în manualele şcolare, nu superficial de diferite organisme care se schimbă de la o zi la alta“.


 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • chiar nimeni nu comenteaza..... Eu personal mi-am amintit de cand eram pionier sau mai tarziu in liceu, defilam in costume de PTAP la zile de sarbatoare Sugestive si fotografiile si machetele din Primaria Focsani.......mi-am amintit de perioada obligatorie de practica agricola si in ultimul an de liceu, de muncile patriotice de la Canalul Siret - Baragan Amintiri....doar atat, pe atunci aveam aproape toti rudele in tara, pe atunci aveam locuri de munca in tara......ma uit la ceas Cred ca timpul o ia razna....limbile ceasului se invart invers?! S-or fi schimbat polii?,! Vreun fenomen straniu?! Ma asteptam sa apara Combinatul de Prelucrare a lemnului, ISEH, Laminorul, Fabrica de mase plastice, Lana pieptanata, Vase emailate si toata industria Focsaneana.....pai daca am vazut asemenea parade? Sincer m-am uitat pe blocuri. ?....dar nu am vazut pancarte cu"Nici o masa fara peste" "TRAIASCA SI INFLOREASCA SCUMPA NOASTRA PATRIE!" Cum a fost 24.01.2013?! Voi stiti? Cum v-ati simtit? Eu am venit acasa si aveam teama sa deschid televizorul pentru ca nu cumva sa aud "NU BOMBE CU NEUTRONI! NICI ARME DE DISTRUGERE IN MASA! SPERAM SA FIE PACE SI LINISTE SA NE RUGAM LA SANATATE SI SPOR LA MUNCA! TOVARASI ACEASTA A FOST ZIUA DE 24.01.2013 VA SFATUIESC SA CAUTATI PE GOOGLE "HORATIU MALAELE - MISCAREA DE REZISTENTA "SI SA VEDETI FILMULETUL DE LA VAMA VECHE A MARELUI ARTIST ASA SA NE AJUTE DUMNEZEU UNIREA DA PUTEREA! Unde-i unul nu-i putere....unde-s doi.... Cu stima pentru Focsaneni

    DE ghinea corneliu, postat pe 24-01-2013, la 23:28

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.


Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

4
21
22
27
24
37

Extragerea noroc:  0622278

Harta Focsani
   

Infracţional

DETALII ÎNGROZITOARE! Trei băieți minori, VIOLAȚI și AGRESAȚI SEXUAL de propriul tată; pe unul dintre ei l-a obligat să se uite la filme porno
    Trei copii, cel mai mare având aproximativ 11 ani, au trecut prin chinuri groaznice vreme de aproximativ un an, chinuri la care au fost supuşi chiar de tatăl lor, un bărbat în vârstă de 38 de ani.

POZA ZILEI

Peisaj de prin munții Vrancei...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost