Vaca ar putea deveni „în câteva sute de ani” cel mai mare mamifer terestru (studiu)

0
808


Migrația oamenilor din Africa, în urmă cu mii de ani, a contribuit la dispariția animalelor terestre mari, o tendință de micșorare a dimensiunii acestora de-a lungul timpului care, dacă va continua, ar putea face ca în câteva secole vaca să devină cel mai mare mamifer de pe uscat, se arată într-un studiu publicat joi, citat de Reuters. Răspândirea din Africa a hominizilor – primii oameni și a strămoșilor lor precum neandertalienii – a coincis cu dispariția mamiferelor mari precum mamutul, tigrul preistoric smilodon și glyptodonul, o viețuitoare asemănătoare cu un tatu de astăzi, însă de dimensiunea unei mașini. „Se remarcă un tipar foarte clar a extincției asociată dimensiunii ce a survenit migrației hominizilor din Africa”, a declarat pentru sursa citată autoarea studiului publicat în jurnalul Science, Felisa Smith de la Universitatea New Mexico.
Oamenii ar fi vizat cu predilecție speciile mari pentru carnea lor, iar viețuitoarele mai mici, precum rozătoarele, au scăpat, se arată în raportul care a cercetat aceste tendințe din ultimii 125.000 de ani. În America de Nord, spre exemplu, masa corporală medie a mamiferelor terestre s-a micșorat la 7,6 kilograme de la 98 de kilograme după sosirea oamenilor. În cazul în care această tendință va continua, „în câteva sute de ani cel mai mare mamifer de pe Pământ ar putea fi foarte bine o vacă domestică de circa 900 de kilograme”, a notat echipa de cercetători din Statele Unite. Acest lucru ar presupune extincția viețuitoarelor mari precum elefanții, girafele și hipopotamii. În luna martie, ultimul exemplar mascul de rinocer alb nordic a murit în Kenya.
Însă o altă cercetare se îndoiește de micșorarea continuă a dimensiunii mamiferelor terestre, parțial datorită eforturilor de conservare despre care susține că sunt suficiente pentru a ține la distanță amenințări cu care se confruntă fauna sălbatică, precum schimbările climatice, pierderea habitatelor împădurite, poluarea și extinderea zonelor urbane. Thomas Brooks, cercetător șef în cadrul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN), care nu a fost implicat în acest studiu realizat recent în Statele Unite, a declarat că, din contră, viitorul mamiferelor mai mici este unul „sumbru”. „Din fericire, nu cred că este foarte posibil”, a declarat el pentru Reuters cu referire la preconizata dispariție a celor mai mari animale terestre din prezent. În opinia sa, viețuitoarele de dimensiuni mari, precum elefanții, au mai multe șanse de a beneficia de pe urma ariilor protejate în comparație cu cele mai mici.
Studiul din Science exclude mamiferele marine, precum balena albastră, cea mai mare viețuitoare care a existat vreodată pe Pământ. Aceasta se află pe Lista Roșie a IUCN, însă numărul exemplarelor este în creștere datorită moratoriului privind vânarea acestei specii. Smith a precizat că și-ar dori să poată spune „că acest lucru nu se va întâmpla, deoarece iubim elefanții”, însă numărul de exemplare de mamifere terestre de mari dimensiuni este în scădere, iar „declinul populație reprezintă traiectoria către extincție”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here