Un schelet foarte bine conservat de T. Rex, descoperit în Montana

0
964


O fosilă de Tyrannosaurus Rex descoperită recent de către paleontologii americani de la Muzeul Burke și de la Universitatea din Washington, în Montana, ar putea fi una dintre cele mai bine conservate din lume, arată Scientific American. Scheletul exemplarului de dinozaur este intact în proporție de circa 20%, iar craniul este foarte bine conservat.
Fosila gigantică a fost găsită în celebrul refugiu al dinozaurilor din Montana, în situl geologic Hell Creek Formation din nordul Statelor Unite. Oamenii de știință au denumit exemplarul ”Tufts-Love Rex”, după numele celor doi paleontologi voluntari care au observat pentru prima oară oasele, Jason Love și Luke Tufts de la Muzeul Burke. Până acum, echipa de specialiști a reușit să scoată la suprafață aproximativ o cincime din schelet, inclusiv coastele, șoldurile, maxilarele și vertebrele, însă piesa de rezistență a noii descoperiri o reprezintă craniul, care are circa 1,2 metri lungime. Până în prezent, oamenii de știință au adus la lumină partea dreaptă a acestuia — de la bază la bot, inclusiv dinții — și cred că și partea stângă, ce se află în prezent prinsă în rocă, ar fi intactă. Acest lucru ar însemna ca acesta să fie al 15-lea craniu intact de T. Rex din lume. 

Se estimează că Tufts-Love a trăit în urmă cu 66,3 milioane de ani, spre finalul Cretacicului, nu cu mult timp înainte de extincția în masă care a șters dinozaurii de pe suprafața Pământului. De asemenea, cercetătorii cred că acest exemplar avea circa 15 ani când a murit, altfel spus se afla la jumătatea vieții unui T. Rex. Acești temuți carnivori măsurau circa 12 metri lungime și aveau o înălțime de aproximativ 6 metri.
Descoperirea lui Tufts-Love este un lucru ieșit din comun deoarece fosilele de Tyrannosaurus Rex sunt foarte rare. În plus, faptul că acest exemplar este atât de bine conservat face ca descoperirea să fie una de o mare importanță științifică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here