Udarea capului cu apă foarte rece poate fi fatală

0
491


Doctorul Stephen Wealthall, din Noua Zeelandă, susține că participanții la campania „Ice Bucket Challenge”, preluată și de personalități din România, riscă să moară, deoarece expunerea bruscă a capului și feței la apă rece poate declanșa „reflexul de scufundare”, care determină oprirea respirației.
Wealthall, care a studiat expunerea bruscă a capului la apă rece, susține că gestul de a turna apă cu gheață pe cap poate fi fatal, chiar și în cazul în care persoana respectivă nu a consumat alcool. „Aruncarea cu apă rece pe neașteptate pe cap este un pericol extrem. Există posibilitatea ca unii oameni să moară, chiar dacă nu imediat. În cele mai multe cazuri, respirația revine la normal după ce capul nu mai este acoperit de apă rece. Dar există și posibilitatea să se producă reflexul de scufundare, de protejare a căilor respiratorii și închidere a larigelui și încetinirea ritmului cardiac. Afectați pot fi și cei care au probleme cardiace, existând posibilitatea unor atacuri de cord”, a declarat Stephen Wealthall.
La 7 iulie, neo-zeelandezul Willis Tepania, în vârstă de 40 de ani, a murit, după ce a făcut stop cardiac în timp ce își turna o găleată cu apă cu gheață pe cap, după ce în prealabil consumase alcool.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here