Trandafiri înfloriți la Cândești, dedicați lui Mihai Eminescu; într-o grădină din Galaţi au apărut căpşunile
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Trandafiri înfloriți la Cândești, dedicați lui Mihai Eminescu; într-o grădină din Galaţi au apărut căpşunile
Trandafiri înfloriți la Cândești, dedicați lui Mihai Eminescu; într-o grădină din Galaţi au apărut căpşunile
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

    După înflorirea din ultima vreme a ghioceilor, a liliacului sălbatic, a venit momentul trandafirilor. O bucurie pentru toate doamne, pentru că sunt unele din florile cele mai frumoase și deosebite, dar în același timp o îngrijorare pentru agricultori și pomicultori care se tem ca nu cumva culturile să o ia din loc și ulterior să fie ger și să aibă de suferit. Frumoșii trandafiri au îmbobocit și înflorit în curtea învățătorului pensionar Aurel Guțu din satul Cândești, comuna Dumbrăveni. Acesta spune că o parte dintre roze au început să înflorească de la finele lunii decembrie 2017 și au continuat cu cele de astăzi pe care sugestiv, le dedică, luceafărului poeziei românești, Mihai Eminescu. „În curtea casei în față spre drum am mai mulți trandafiri care au îmbobocit și sunt gata de a înflori. Dacă va fi vremea călduță în continuare cu siguranță vor înflori, dacă nu, va da gerul și vor îngheța. Am observat cam acum vreo săptămână că le-a dat bobocul și acum s-au dezvoltat. Sunt trandafiri de culoare roșie, nu știu exact ce specie că nu sunt specialist. Cei doi cu boboc spre înflorire sunt de culoare roșie, iar un altul spre galben-alb, este deja înflorit și au început să i se scuture petalele. Nu au un regim special să zicem, nu sunt la adăpost sau altceva. Ei trebuiau să înflorească undeva în luna mai-iunie. Vremea în această perioadă a fost una caldă și de aceea au îmbobocit. Mai am și alți trandafiri în curte care se pregătesc de îmbobocire, sunt mai multe soiuri. Am postat poza cu trandafirii pe rețeaua de socializare și i-am dedicat luceafărului poeziei românești - Mihai Eminescu“, a spus Aurel Guțu, învățătorul pensionar de la Cândești.
    Dascălul a mai precizat că în urmă cu câțiva ani, s-a întâmplat ca în curtea casei, să-i mai înflorească și alți trandafiri. „În urmă cu mulți ani, au mai fost situații când a înflorit un soi de trandafir în luna ianuarie. Cu cât se prelungește iarna, cu atât vegetația se menține, dar cât va fi iarna și cât va ține vegetația, nu mai știm“, a adăugat Aurel Guțu.
    Specialiștii în pomicultură spun că florile au fost oarecum păcălite de vremea călduță și constantă de afară și de aceea înfloresc sau îmbobocesc în această perioadă de iarnă. Plantele deja înflorite vor avea de suferit dacă o să fie un ger mai aprig în perioada imediat următoare, însă sunt toate șansele să își reia ciclul normal de înflorire atunci când le va veni rândul. „Florile au fost amăgite de vremea asta călduroasă care a persistat. Este exact aceeași situație ca în Timișoara și Oradea sau chiar în partea de jos a Banatului, unde are influență clima mediteraneană. Cei care deja au înflorit, cu siguranță vor avea de suferit. În martie s-ar putea să avem parte de o vreme mult mai aspră decât cea din timpul iernii, ianuarie și februarie. De obicei, în martie, ori sunt temperaturi care distrug tot și nu mai rămâne nimic, ori nu afectează vegetația. Toate sunt duse în eroare de constanta termică. Nu sunt oscilații mari dintre zi și noapte și datorită faptului că nu se duc sub pragul înghețului, plantele de primăvară sunt predispuse la a porni în vegetație și își continuă ciclul de viață. Ajung în situația când riscul este iminent. Când avem temperaturi scăzute, aceasta blochează tranzitul de sevă. Cu siguranță acești trandafiri înfloriți acum, vor înflori din nou atunci când va veni timpul lor normal. Ăștia de fapt sunt trandafiri care nu au fost tăiați înainte de începerea iernii, așa cum e corect.  Chiar săptămâna aceasta am văzut că cei din Oradea și Timișoara spuneau că niciodată nu au văzut trandafiri înfloriți în ianuarie“, a declarat Nicola Antonino, specialist în pomicultură.
    Potrivit Mediafax, într-o grădină din Galaţi au apărut căpşunile şi chiar au început să se coacă, iar în curte au înflorit gălbenelele, flori care apar doar primăvara. Specialiştii spun că nu este niciun motiv de îngrijorare şi explică apariţiile surprinzătoare prin vremea caldă pentru această perioadă. Temperaturile neobişnuite pentru această iarnă au produs surprize şi la Grădina Botanică din Galaţi. În parc au înflorit petuniile, flori care trăiesc doar vara. „Această petunie nu a intrat în repaus, pur şi simplu înfloreşte în continuare. Asta datorită temperaturii de la nivelul solului. De asemenea, temperatura din aer o ajută în continuare în procesul de fotosinteză, ca să ne bucure cu câteva floricele. Ea doar vara trăieşte. Pentru aceste plante, lucrurile sunt simple. Chiar dacă fac frunze, plantele au muguri de rezervă, natura îşi ştie regulile. Plantele pot trece peste momente de tipul ăsta. Încălzirea globală este un fenomen de lungă durată, nu ne aşteptăm la schimbări majore peste noapte”, a precizat şeful Secţiei Grădina Botanică Galaţi, Paul Lupoaie, pentru sursa citată. 

 


Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate
FLASH NEWS NATIONAL16
36
34
30
43
27

Extragerea noroc:  5429681

Harta Focsani
   

Social

Adevăruri ȘOCANTE spuse de medicul Cătălin Groza despre educația sexuală. „Profesorului de Biologie îi este rușine să vorbească despre ciclul menstrual sau despre sarcină“
    În anul 2017, la Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon” Focșani  au fost abandonați 19 copii. 17 dintre aceștia au fost abandonați în secția nou-născuți (15 au ajuns la asistent maternal în regim de urgență și doi în centre maternale), alți doi copii cu handicap au fost abandonați în secția pediatrie.

POZA ZILEI

Puțină zăpadă

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Cum vă pregătiți pentru iarnă?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost