Taxele şi impozitele locale rămân neschimbate şi în 2015

0
1823


Administrațiile orașelor și municipiilor vrâncene nu vor modifica taxele și impozitele locale pentru anul viitor, cuantumul acestora fiind același ca în 2014. Primarii și viceprimarii orașelor și municipiilor vrâncene au precizat că persoanele care își vor plăti integral taxele și impozitele până la data de 31 martie 2015 vor beneficia de o reducere de 10 la sută. Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a declarat imediat după al doilea tur al alegerilor prezidențiale că lumea trebuie să stea liniștită pentru că nu vor fi mărite taxele și impozitele și nici nu va fi schimbată cota unică de impozitare. Reacția prim-ministrului a venit ca urmare a zvonurilor lansate de presa apropiată președintelui ales, Klaus Iohannis, zvonuri conform cărora impozitele pe case și terenuri ar urma să crească în următorii doi ani.

    Primăria municipiului Focșani  a anunțat că anul viitor focșănenii vor plăti aceleași taxe și impozite ca și anul acesta. Viceprimarul Gabriel Necula a afirmat că taxele pentru clădiri, terenuri și mașini rămân aceleași ca în 2014.
„Potrivit proiectului de buget, Primăria Focșani va menține taxele și impozitele la nivelul pe care le-a plătit populația în 2014. În acest sens vom iniția un proiect de hotărâre care va fi supus aprobării plenului Consiliului Local”, a afirmat viceprimarul municipiului Focșani, Gabriel Necula. El a precizat că în acest moment, gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale aferente anului 2014 este de 75 la sută însă speră ca până la finele anului gradul de colectare să se apropie de 85-90 la sută.
    Viceprimarul Gabriel Necula a spus că Primăria municipiului Focșani menține scutirile pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate care nu vor plăti impozite pe clădirile în care locuiesc pentru anul 2015. De reținut că impozitul pe clădiri se calculează, ca și până acum, pe metru pătrat de suprafață construită desfășurată, iar impozitul pe mașini se stabilește în funcție de capacitatea cilindrică a motorului și de categoria mijlocului de transport. La terenuri, impozitul se stabilește în funcție de amplasamentul acestuia, luându-se în considerare zona în care se găsește acesta și tariful pe metru pătrat conform prevederilor Codului fiscal. De asemenea, se menține reducerea cu 10% a acestor impozite dacă plătitorul le achită integral, pe tot anul, până la data de 31 martie a anului 2015. Åži impozitul pe clădiri datorat de persoanele juridice va rămâne de 1,5 la sută din valoarea imobilului dacă aceasta a fost reevaluată sau dobândită în ultimii 3 ani. Procentul crește la 10 la sută pentru clădirile nereevaluate în ultimii 3 ani și poate ajunge la 30 la sută pentru clădirile nereevaluate ultimii 5 ani. Totodată, în cazul agenților economici se menține reducerea cu 5 la sută a impozitelor dacă plătitorul le achită integral, pe tot anul, până la data de 31 martie a anului 2015.

   Taxele și impozitele locale rămân neschimbate și în Adjud

    Primăria municipiului Adjud a anunțat că anul viitor adjudenii vor plăti aceleași taxe și impozite ca și anul acesta. Viceprimarul Claudiu Cristea a afirmat că taxele pentru clădiri, terenuri și mașini rămân aceleași ca în 2014. „Vom iniția un proiect de hotărâre prin care vom propune plenului Consiliului Local ca taxele și impozitele locale să  nu crească și să rămână la nivelul anului 2014. De asemenea, se menține reducerea cu 10% a acestor impozite dacă plătitorul le achită integral, pe tot anul, până la data de 31 martie a anului 2015”, a afirmat viceprimarul municipiului Adjud, Claudiu Cristea.
    Acesta a precizat că bugetul propriu estimat pentru anul acesta este de 11 milioane de lei, iar gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale este de 75 la sută. Primăria Adjud propune ca persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate să nu mai plătească impozit pe clădirea în care locuiesc pentru anul 2015.

    Taxele și impozitele locale vor rămâne neschimbate și la Panciu

    Primarul orașului Panciu, Iulian Nica, a declarat, ieri, că taxele și impozitele pentru anul 2015 rămân aceleași ca în anul 2014. Acesta a explicat că are deja pregătit proiectul de hotărâre în acest sens, care va fi discutat în ședința Consiliului Local ce va avea loc în jurul datei de 10 decembrie. „Păncenii vor plăti anul viitor aceleași taxe și impozite ca și în acest an și se va aplica o bonificație de 10 la sută în cazul în care acestea se plătesc până la data de 31 martie, anul viitor. Avem pregătit proiectul de hotărâre prin care vom propune Consiliului Local să menținem nivelul taxelor și impozitelor pentru anul viitor la nivelul celor din anul 2014”, a anunțat primarul Iulian Nica.
    Acesta a explicat că valoarea totală a taxelor și impozitelor locale este de 4 milioane de lei anual, iar gradul de colectare este unul foarte bun. „Primăria Panciu are de colectat anual taxe și impozite locale în cuantum de 4 milioane de lei. Gradul de colectare este unul foarte bun, de 95-96 la sută. Păncenii sunt buni platnici însă nu sunt sume mari de încasat”, a explicat primarul Iulian Nica. Primăria  Panciu propune ca persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate să nu mai plătească impozit pe clădirea în care locuiesc pentru anul 2015. De aceeași prevedere vor beneficia și veteranii de război.

    Odobeștenii care își plătesc integral debitele ar putea fi scutiți de majorări și penalități

    Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș a declarat că taxele și impozitele locale vor rămâne la același nivel ca și în anul 2014. Acesta a ținut să precizeze că aceste taxe și impozite nu au mai fost majorate din 2004. „Voi propune Consiliului Local Odobești un proiect de hotărâre prin care taxele și impozitele locale să rămână la nivelul anului 2014. De asemenea, trebuie știut că Primăria Odobești nu a mai majorat taxele și impozitele locale din anul 2004, ci doar au fost indexate cu rata inflației, conform Codului Fiscal. De asemenea, se menține reducerea cu 10% a acestor impozite dacă plătitorul le achită integral, pe tot anul, până la data de 31 martie a anului 2015”, a spus primarul Daniel Nicolaș. Acesta a precizat că bugetul propriu este de puțin peste două milioane de lei, iar gradul de colectare este de 80 la sută, dar edilul șef speră ca până la finele anului gradul de colectare să ajungă la 99 la sută. În acest sens, primarul Daniel Nicolaș a precizat că va iniția un proiect de hotărâre pe care îl va prezenta Consiliului Local prin care va propune ca persoanele cu venituri mici care își plătesc integral debitele, să fie scutite de majorări și penalități.

   Veniturile mici nu permit majorări de taxe la Mărășești

    Taxele și impozitele locale vor rămâne și anul viitor la valoarea celor de anul acesta și la nivelul orașului Mărășești. Primarul Valerică Chitic spune că bugetul propriu al orașului este de aproximativ trei milioane de lei, iar locuitorii nu ar face față unei noi măriri a taxelor și impozitelor locale. „Taxele și impozitele locale se vor menține și anul viitor la nivelul anului acesta, deoarece la nivel local avem mari probleme generate de lipsa locurilor de muncă, iar o creștere a taxelor și impozitelor locale ar însemna o povară în plus și nu ar face altceva decât să ducă la scăderea gradului de colectare care până la această dată este de 70 la sută”, a precizat primarul orașului Mărășești, Valerică Chitic.

   Victor Ponta: Nu vor fi mărite taxele și impozitele, nu va fi schimbată cota unică

    Premierul Victor Ponta a declarat, luni, 17 noiembrie, că lumea trebuie să stea liniștită pentru că nu vor fi mărite taxele și impozitele și nici nu va fi schimbată cota unică de impozitare. „E util sau inutil, cum doriți, să vă precizez că s-a terminat campania electorală și bineînțeles nu schimbăm nici cota unică, nici nu mărim taxe. Asta e, până la urmă astea sunt armele fiecărui partid în alegeri, însă acum vreau ca toată lumea să stea liniștită că nu se măresc taxe și impozite și, dimpotrivă, avem un buget de pregătit pentru 2015-2016 care să continue creșterea ecomomică și măsurile sociale care ne-au asigurat creșterea”, a afirmat Ponta, după ședința coaliției.
    Ieri, premierul a precizat din nou că Guvernul nu va crește taxele și impozitele. „Vreau să vă rog să închidem această construcție bugetară pe 2015 pe principiile pe care le-am anunțat, și anume nu se crește nicio taxă și niciun impozit. Foarte multă lume întreba de acciză…rămân exact cum au fost în anul 2014, niciun leu în plus”, le-a spus Ponta miniștrilor în ședința de guvern, în fața presei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here