Târgul medieval Soci, descoperit în comuna Vulturu

1
3623


Comuna Vulturu va intra în manualele de istorie după ce arheologii au descoperit, la Hângulești, urmele fostului târg medieval Soci. Rămășițele urmează să fie clasate ca sit arheologic, în urma unui demers la care vor colabora instituțiile de cultură vrâncene și Primăria Vulturu. Ar fi prima clasare a unui sit arheologic din România în ultimii zece ani. 
Unul dintre cele mai cunoscute târguri, Soci, este locul unde la 7  martie 1471 a avut loc bătălia între Åžtefan cel Mare și Radu cel Frumos, terminată cu înfrângerea celui de al doilea. Amplasarea acestui târg a fost mulți ani un motiv de dispută în rândul istoricilor, deoarece izvoarele medievale românești nu ofereau niciun fel de informații în acest sens. Dacă Nicolae Iorga situa Soci în Moldova, alții spuneau că ar trebui căutat în Èšara Românească. În realitate, ultimele descoperiri ale istoricilor au arătat că acest târg trebuia căutat în fostul județ Rîmnicu Sărat, la granița dintre Moldova și Å¢ara Românească. 
Constantin C. Giurescu a fost primul cercetător care a avut un demers istoriografic corect, centrat pe localizarea Socilor, pornind de la Harta rusă publicată la Petersburg în anul 1835. Ulterior, directorul Direcției de Cercetare, Evidență și Inventariere a Patrimoniului Cultural Imobil al Institutului Național al Patrimoniului, Emil Lupu, a publicat un studiu pornind de la hărțile istorice cercetate în care arată că fostul Târg Soci era situat la aproximativ 1,4 km vest de satul actual Hângulești, pe malul fostului pârâu Leica. „Târgul Soci este unul dintre cele mai importante târguri medievale ale Å¢ării Românești”, ne-a declarat Emil Lupu. Acesta a explicat că târgul Soci avea circa 200 de case, foarte multe pentru acea perioadă. 
Importanța târgului este dată de amplasarea lui în apropierea graniței, pe o rută comercială importantă pentru acea perioadă. Târgul era situat pe drumul Brăilei, un drum comercial ce venea din Moldova. Emil Lupu oferă și o explicație pentru dispariția târgului medieval. „Nu transformarea Brăilei în raia otomană a dus la decăderea Târgului Soci, ci mutarea interesului drumului moldovenesc, de la Brăila la Galați”, explică Emil Lupu, care a realizat și un studiu dedicat reconstituirii graniței dintre Å¢ara Românească și Moldova.
        Rămășițe descoperite de un preot
Uimitor este faptul că rămășițele fostului târg au fost descoperite încă din 1982, de preotul Maricel Jugănaru, paroh la Râmniceni. Artefactele descoperite de acesta au fost preluate de Muzeul Vrancei, iar fragmentul de zid descoperit era cunoscut ca „Zidul lui Donie”. Documentația redactată menționa urmele unei biserici cu dimensiuni de aproximativ 22×8 m și o serie de alte construcții de zid, întinse pe o suprafață de 1,5 hectare. Toate obiectele descoperite au ajuns la Muzeul Vrancei, unele dintre ele fiind acum în expoziția permanentă. 
Din motive necunoscute însă, aceste descoperiri nu au fost băgate în seamă la acea dată. O explicație ar fi că nimeni nu credea că fostul târg Soci ar putea avea această locație. Abia în urmă cu câteva săptămâni au fost efectuate cercetări în această zonă din comuna Vulturu. La delimitarea locului au fost prezenți arheologii Muzeului Vrancei, specialiști de la Direcția de Cultură, precum și directorul Emil Lupu, cel care a insistat pentru descoperirea acestui târg. 
Pasul următor este ca această zonă să fie declarată sit arheologic și, în funcție de fondurile disponibile, să fie efectuate săpături. Acțiunea are sprijinul autorităților locale din Vulturu, primarul Nicușor Păcuraru discutând deja cu proprietarii terenurilor din zona unde au fost găsite urmele fostului tîrg. De altfel, demersurile pentru clasare urmează să fie demarate de către primăria Vulturu, în baza documentației realizate de directorul Emil Lupu. 
Ulterior, specialiștii Direcției pentru Cultură vor înainta dosarul spre avizare la Comisia regională de la Iași și, în final, la Comisia Națională. 
„Direcția pentru Cultură Vrancea va realiza documentația necesară în vederea clasării ca sit arheologic a Târgului Soci”, a precizat directorul Direcției pentru Cultură, Traian Negulescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here