Stresul, una dintre cauzele unui tip „neobișnuit” de atac de cord ce afectează în special femeile (studiu)

0
613


O problemă de sănătate considerată „neobișnuită” și care poate conduce la atacuri de cord, unele dintre ele fatale, afectează cu preponderență femeile tinere care se confruntă cu situații stresante, precum sarcina, travaliul, munca extenuantă sau decesul unei persoane apropiate, potrivit unui studiu efectuat recent în Marea Britanie. Numai în această țară se estimează că peste 1.000 de femei pe an, multe dintre ele tinere, cad victime ale acestui tip de atac de cord cauzat în principal de stres, informează duminică The Telegraph. De asemenea, studiul demonstrează că afecțiunea – care este neobișnuită deoarece afectează în general persoane care nu prezintă un risc ridicat de atac de cord – este responsabilă de sute de internări pe an și de cel puțin 100 de decese în Marea Britanie.
    Studiul, realizat de medici cardiologi de la Școala de Medicină din cadrul Universității Aston din Marea Britanie și de la Universitatea din Alberta din Canada, reprezintă prima cercetare importantă de acest gen care stabilește incidența unei probleme de sănătate numită disecție spontană de arteră coronară (Spontaneous Coronary Artery Dissection — SCAD), mai arată sursa citată.
    Potrivit oamenilor de știință, femeile sunt cele mai expuse acestei probleme de sănătate, asociată cu stresul emoțional cauzat de evenimente precum decesul unei persoane din familie sau de efortul fizic susținut, sarcină sau travaliu. În timp ce vârsta medie a persoanelor afectate este de 52 de ani — mai mică decât vârsta medie a victimelor atacurilor de cord, adică 66 de ani — în circa 30% dintre cazuri au fost implicate femei care se apropiau de finalul perioadei de sarcină sau născuseră recent.
    Descoperirea, prezentată în cadrul întâlnirii anuale a American College of Cardiologists din Washington, vine după o cercetare în care au fost incluse peste 33.000 de victime ale atacului de cord, mai arată sursa citată. După ce au monitorizat aceste cazuri timp de 15 ani, oamenii de știință au concluzionat că 0,54% dintre atacurile de cord fuseseră cauzate de SCAD. În total, 10,4% dintre persoanele afectate de SCAD mor din cauza acestei probleme care apare ca urmare a desprinderii bruște a unuia sau a mai multor straturi de țesut din artera coronară de învelișul exterior. Ulterior, sângele curge în spațiul dintre straturi și se formează un cheag ce reduce fluxul sanguin prin arteră, fapt ce poate conduce la atacuri de cord fatale.
    Dr. Rahul Potluri, cercetător-șef de la Universitatea Aston a declarat că SCAD este „neobișnuită deoarece, spre deosebire de alte atacuri de inimă în care arterele coronare se îngustează în timp din cauza acumulărilor de colesterol, aceasta este cauzată de o rupere bruscă, iar artera coronară este distrusă pur și simplu”. „În plus, apare la grupe diferite de persoane — în general, femei tinere, multe dintre ele gravide sau la puțin timp după ce au născut. Credem că factori emoționali și hormonali joacă un rol important în atacurile SCAD, deși cauza exactă variază de la o persoană la alta”, a completat acesta adăugând că este posibil ca numărul acestor cazuri să fie subestimat, multe dintre ele fiind confundate cu formele obișnuite de atacuri de cord.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here