Seratele muzicale ale Corului Pastorala, rampa de lansare pentru tinerii artiști

0
839


    Tinerii muzicienii focșăneni sunt prezentați și promovați publicului din municipiu în cadrul seratelor muzicale ale Corului de cameră Pastorala organizate la Ateneul Popular „Mr. Gh.Pastia”. Un asemenea spectacol inedit a avut în această săptămână cu invitați elevi de la Colegiul Național „Unirea” din Focșani. A fost al doilea recital din suita de concerte lecții intitulate ,,Seratele muzicale ale Pastoralei”, organizate la inițiativa dirijorului corului, profesor dr. Dumitru Săndulachi. Spectatorii au fost însoțiți de profesorii lor și de directorul Colegiului, profesorul Cornel Noană. Programul seratei a cuprins miniaturi corale valoroase completate cu trei momente instrumentale susținute de tinerii talentați ai colegiului, care i-au încântat pe tinerii spectatori. Cei prezenți în sală au avut parte și de un moment surpriză când au fost provocați de dirijor să interacționeze cu corul pentru realizarea momentului ,,Să învățăm un cântec”, unde au fost interpretate „Obicei străbun” și „Noapte de Crăciun”. „În centrul aprecierii și admirației generale, atât a coriștilor, «Pastoralei» cât și a spectatorilor, au stat ,,tinerele talente” care au demonstrat prin măiestria lor muzicală că e posibil, atunci când vrei cu adevărat, să urmezi o școală de elită și să-ți cultivi în același timp o pasiune care necesită multă muncă și timp pentru studiu. Elevii instrumentiși au încântat cu interpretările pieselor și au fost ovaționați de colegii din sală. Au evoluat la pian cu lucrări muzicale clasice tinerii Andreea Stanciu, Elenoire Chirilă, Mihai Cosor, Bogdan Temelie, Sorana Negoiță, David Lefter, Andrei Istudor, Andrei Postolache iar Carmen Mustață a susținut un emoționant moment de muzică folk. Acești ucenici în arta interpretativă muzicală sunt îndrumați de profesori care sunt, majoritatea dintre ei, membri ai corului «Pastorala»: Viorica Cristescu, Carmen Herghelegiu, Antoaneta Ciobanu, Valentin Grigoriu, Costel Manea și Doina Collavini”, a povestit dirijorul Dumitru Săndulachi.
    Următorul eveniment din cadrul Seratelor va avea loc miercuri, 22 noiembrie, și sunt invitați elevii și profesorii Colegiului Național „Al. I. Cuza” din Focșani. Aceste spectacole vor fi extinse și în județ, la Adjud, Panciu, Odobești, Mărășești sau în comunele mari, unde există interes din partea autorităților locale și unităților de învățământ. ,,Seratele muzicale ale Pastoralei” se vor încheia, anul viitor, cu un eveniment organizat în preajma Zilei Internaționale a Copilului de la 1 iunie, cu Gala Tinerelor Speranțe. La concert vor fi invitați cei mai buni artiști, interpreți din spectacolele organizate în cursul stagiunii. Profesorul Săndulachi ne-a spus că în ultimii ani au fost descoperiți mai mulți tineri talentați care au urmat o carieră muzicală. Cel mai frumos exemplu este al sopranei Carla Mușat, care a cântat la Mica Pastorală, iar acum este o voce solicitată de multe scene din țară și străinătate. Un alt mic artist este Mihai Lăbunț, care a cântat pe scenă la Atena iar acum este elev la Liceul de artă „George Enescu”. De asemenea, tinerii artiști sunt promovați prin participări la concertele și festivalurile din țară și străinătate la care participă Corul de cameră Pastorala.
    Un asemenea Festival a fost „Armonii de toamnă” organizat la Turda, unde Corul Pastorala a fost invitat să participe alături de formații corale din Ardeal. De asemenea, sâmbătă, 18 noiembrie, artiștii de la Pastorala vor urca pe scenă la Brăilă, unde are loc Festivalul Național Coral „Armonifest”. Evenimentul este organizat de autoritățile locale din Brăila, la inițiativa Corului bărbătesc Armonia din localitate. În programul pregătit de Pastorala se află creații corale românești și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here