Ședință de urgență în urma ploilor

0
787


Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență s-au întrunit, vineri, la sediul Prefecturii, într-o ședință extraordinară, având în vedere că Vrancea a fost sub Cod Galben atât din punct de vedere meteorologic cât și hidrologic. În urma ploilor torențiale, mai multe gospodării din comuna Slobozia Bradului au fost inundate, fiind afectate inclusiv drumuri comunale, pe o lungime de circa 2 kilometri. „În cadrul acesteia a fost avizat procesul verbal de pagube întocmit ca urmare a deplasării în teren a specialiștilor din comisia mixtă stabilită prin ordin al Prefectului Județului Vrancea, în vederea evaluării și constatării pagubelor produse în urma manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, produse în data de 8 iulie a.c., la nivelul comunei Slobozia Bradului. Astfel că, în urma ploii torențiale, mai multe gospodării din satele Slobozia Bradului, Coroteni și Olăreni au fost inundate, fără a se produce avarii structurale. De asemenea, s-au înregistrat avarii la trei locuințe fiind necesare lucrări de reparații, la nivelul uneia dintre acestea constatându-se avarii nestructurale, iar la celelalte două avarii structurale. Conform documentației întocmite de comisie, acestea sunt formate din case de locuit și anexe gospodărești cu vechime mai mare de 30 ani și sunt realizate pe structură din lemn cu pereți din paiantă, fără fundații, cu planșee din lemn și pardoseli din pământ. Totodată, au fost afectate drumuri comunale, pe o lungime cumulată de cca. 2 km, drumuri de interes local pe o lungime de aproximativ 1,8 km și două treceri peste pârâul Vărzaru”, se arată într-un comunicat al ISU Vrancea. 
În cadrul ședinței, s-a aprobat reparizarea a 20 de tone de carburant, primit cu titlu gratuit ca ajutor umanitar de urgență, necesar desfășurării măsurilor de intervenție operativă pentru protecția populației afectate de  manifestarea inundațiilor din ultima perioadă. „Au fost repartizate diferite cantități de carburant în funcție de pagubele înregistrate la nivelul fiecărei unități administrativ teritoriale în ultima perioadă, pagube comunicate prin rapoarte operative și validate de comisiile mixte de specialiști numite prin Ordin al prefectului. De asemenea, s-a prezentat, în vederea avizării, procesul verbal de calamitate cu lucrările de apărare din administrarea Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea afectate de creșterile de niveluri și debite înregistrate pe unele cursuri de apă din județ în perioada 14 – 15 mai a.c. Astfel, a fost afectată lucrarea «Regularizare Putna la Prisaca», de pe teritoriul comunei Valea Sării, ca urmare a creșterilor de nivel și de debit înregistrate, provocând eroziuni puternice de mal. În vederea remedierii acestei situații s-au propus refacerea lucrărilor de apărare a malurilor, recalibrarea albiei și desființarea insulei vegetative formate de aluviuni”, se mai arată în comunicat. 
       Lucrări de consolidare a malurilor Trotușului
Administrația Bazinală de Apă Siret prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea va propune, la solicitarea Consiliului Județean, efectuarea de lucrări pe raza localităților Domnești Sat și Domnești Târg, în vederea consolidării malurilor râului Trotuș. „Totodată, s-a prezentat răspunsul înaintat de Administrația Bazinală de Apă Siret la solicitarea Consiliul Județean Vrancea prin care se propunea oportunitatea și urgentarea realizării de lucrări de investiții în albia râului Trotuș, în vederea stopării efectelor de eroziune a malurilor în zona localităților Domnești Sat și Domnești Târg. Astfel, Administrația Bazinală de Apă Siret informează că, în urma deplasării în teren a reprezentanților acestei instituții, s-au constatat eroziuni active ale malurilor râului Trotuș în dreptul celor două localități care pun în pericol suprafețe de teren agricol ce aparțin cetățenilor din zonă. În acest sens, Administrația Bazinală de Apă Siret prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Vrancea va întocmi o Notă de fundamentare prin care se vor propune lucrări de investiții pentru eliminarea și stoparea efectelor distructive a apelor mari. Aceasta va fi supusă ulterior avizării factorilor decizionali în vederea promovării investiției”, potrivit aceluiași document.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here