PSD Vrancea a depus PLÂNGERE PENALĂ împotriva PNL, după ce liberalii AU FALSIFICAT un ziar

11
3405


Organizația PSD Vrancea a depus, marți după-amiază, o plângere penală împotriva PNL Vrancea pentru comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, fapte pedepsite de Codul Penal. Practic, pentru a sugera ideea că primarul PSD al comunei Bordești face campanie electorală în „Jurnalul de Bordești”, un ziar finanțat de Consiliul Local, reprezentanții PNL Vrancea au depus la Biroul Electoral de Circumscripție nr. 41 Vrancea o plângere și au atașat, ca dovadă, copii după ceea ce susțineau că este ziarul incriminator. „În fapt, este vorba despre un document falsificat vizibil față de ziarul original. Față de cele arătate mai sus, Organizația PSD Vrancea a solicitat Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea să demareze cercetările în acest caz, să stabilească persoanele vinovate de săvârșirea acestui fals și de folosirea acestuia în scopul inducerii în eroare printr-un denunț cu caracter calomnios a unui organism electoral ce exercită o funcție ce implică autoritatea de stat, și să dispună sancțiunile prevăzute de legea penală pentru astfel de fapte”, se arată în comunicatul PSD Vrancea.
    În același document se mai arată că Organizația PSD Vrancea dorește să atragă atenția cetățenilor județului Vrancea că „aceștia sunt liberalii (PDL=PNL), oameni care nu ezită să falsifice documente, fapte, realități, doar cu scopul de a păcăli și de a manipula”. „Astăzi, liberalii au dorit să îi manipuleze pe membrii Biroului Electoral de Circumscripție nr. 41 Vrancea însă pe 11 decembrie liberalii trag nădejdea ca prin astfel de metode să îi manipuleze și pe cetățenii care vor merge la vot!”, se mai arată în comunicat.

Falsificare grosolană

    Practic, liberalii au făcută o machetă a ziarului „Jurnalul de Bordești” și folosindu-se de cunoștințe de tehnoredactare, o parte din materiale sau poze au fost falsificate. Cea mai grosolană falsificare este cea prin care au scos poza primarului Gheorghe Tătaru, poză care apare în ziarul original și au pus pozele candidaților PSD Vrancea, Cristian Dumitrescu și Angel Tîlvăr. Ulterior, PNL Vrancea a înregistrat o plîngere la BEJ în care a susținut că social democrații au făcut campanie electorală într-un ziar finanțat de o primărie. De reținut că plângerea a fost însoțită doar de copii color format A3 ale așa zisului ziar în care apar pozele celor doi candidați PSD și nu de varianta tipărită a „Jurnalului de Bordești”, cea care a fost distribuită în comună.
 
Liberalii, acuzați de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals

    În plângerea depusă de PSD Vrancea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea se arată că falsificarea ziarului mai sus amintit a avut ca scop inducerea în eroare a Biroului Electoral de Circumscripție Județeană nr. 41 Vrancea, organism electoral constituit în conformitate cu prevederile Legii nr. 208/2015, în componența căruia sunt desemnați trei magistrați, un reprezentant al Autorității Electorale Permanente și reprezentanți ai partidelor politice, membri care exercită o funcție ce implică autoritatea de stat. „Precizăm că publicația «Jurnalul de Bordești» se distribuie gratuit în localitatea Bordești, județul Vrancea iar exemplarul aferent lunii noiembrie 2016 este tipărit sub numărul 42, anul IV. Așa cum se poate observa în paginile 4 și 5 ale publicației susmentionate, sunt prezentate informații cu caracter general privind procedura de vot la alegerile din 11 decembrie 2016, locația secțiilor de votare din comună Bordești, toate formațiunile politice, minoritățile, organizațiile politice și candidații independenți care se vor regăsi pe buletinele de vot la scrutinul din 11.12.2016. De asemenea, este făcută și o prezentare succintă a principalilor competitori electorali de la nivelul județului Vrancea, prezentări la care sunt inserate scurte declarații ale liderilor locali ai PSD , ALDE și PNL”, se arată în plângere.
    Social democrații vrânceni mai arată că potrivit Legii nr. 208/2015 privind alegerea Camerei Deputaților și Senatului, completată de restul legislației în materie electorală, este interzisă propaganda electorală mascată pentru un anumit partid politic sau candidat, faptă sancționată contravențional de AEP. „Organizația PNL Vrancea a depus în data de 28.11.2016, sub nr 637/28.11.2016 și semnătura Președintelui Organizației, Cătălin Dumitru Toma, o plângere la Biroul Electoral Județean Vrancea în care îl reclamă pe Primarul Comunei Bordești și PSD de încălcarea prevederilor HG 10/2016 și ale Legii 334/2006 privind finanțarea partidelor politice, motivând că pe paginile 1, 4 și 5 se regăsesc: îndemn la vot al primarului să voteze candidații PSD (pagina 1 dreapta sus), precum și fotografiile a doi candidați PSD (Cristian Dumitrescu și Angel Tâlvăr-paginile 4-5). În susținerea plângerii sus precizate a atașat o fotocopie color a paginilor 1, 4 și 5 în care Partidul Național Liberal Filiala Vrancea a modificat textul casetei din dreapta sus, în sensul că a înlocuit a două frază marcată cu bulină care cuprindea informațiile privind locațiile secțiilor de votare din comună Bordești cu un așa zis îndemn al primarului să voteze candidații PSD. De asemenea, în paginile 4 și 5 (mijlocul ziarului) a fost înlocuită caseta din centrul paginilor care cuprindea o enumerare a tuturor formațiunilor ce se vor regăsi pe buletinul de vot la alegerile parlamentae în județul Vrancea și s-au inserat prin tehnici photoshop, fotografiile candidaților PSD Cristian Dumitrescu și Angel Tâlvăr”, se arată în plângere.
    Pentru a crea aparența unor încălcări ale legislației în materie electorală de către primarul din Bordești, „PNL Vrancea a procedat la falsificarea paginilor publicației sus menționate nr.1, nr. 4 și nr.5 în scopul dovedit de a determina Biroul Electoral de Circumscripție Județeană Vrancea să dispună măsuri în sensul sancționării contravenționale de către AEP a primarului comunei Bordești și a Partidului Social Democrat, precum și denigrării publice a acestei formațiuni politice prin transmiterea în spațiul public a unor informații neadevărate privind presupuse încălcări ale legislației electorale”. „Mai mult decât atât, solicităm a se observa că reclamantul PNL Vrancea a cerut în mod expres sesizarea AEP pentru situația falsă prezentată ca adevărată și de asemenea, îndepărtarea materialului în cauză. Reiterăm că în cazul în care PSD ar fi încălcat prevederile legislației electorale folosind în campanie un astfel de material, era pasibil la aplicarea unei sancțiuni de până la 25000 lei. Față de cele arătate, solicităm Parchetului de pe lângă Tribunalul Vrancea să demareze cercetările în acest caz, să stabilească persoanele vinovate de săvârșirea acestui fals și de folosirea acestuia în scopul inducerii în eroare printr-un denunț cu caracter calomnios a unui organism electoral ce exercită o funcție ce implică autoritatea de stat și să dispună sancțiunile prevăzute de legea penală pentru astfel de fapte”, se arată în finalul plângerii depuse de PSD Vrancea la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here