Proiect pentru a pune în legalitate terenurile şi locuinţele romilor

0
917


La Åžcoala Gimnazială Slobozia Bradului a avut loc luni conferința de lansare a proiectului „Legalizarea zonelor de locuire a comunităților de etnie romă din Comuna Slobozia Bradului – un drept și o responsabilitate a fiecărui cetățean”, proiect finanțat prin alocări nerambursabile de la bugetul de stat- capitolul transferuri. Proiectul este derulat de Asociația Romilor pentru Integrare prin Dezvoltare Rurală Durabilă, președinte Toader Constantin, în parteneriat cu UAT COMUNA SLOBOZIA BRADULUI și cu AGENÅ¢IA NAÅ¢IONALA PENTRU ROMI.
    Toader Constantin a declarat că scopul principal al acestui proiect este de a pune în legalitate terenurile și locuințele în care locuiesc membrii comunităților de romi în comuna Slobozia Bradului. „Locuințele romilor din acest mediu rural, și nu numai, sunt construite ilegal pe o suprafață de teren care aparține domeniului public și privat al comunei. Aceștia nu dețin dreptul de proprietate sau de administrare asupra acestor terenuri și nici autorizații de construire. Din lipsa actelor de proprietate, aceștia nu se pot branșa legal individual la rețeaua de energie electrică. La momentul actual, membrii comunității romilor dezvoltă <tehnici de supraviețuire>, care îi expun unor consecințe din punct de vedere al legii. Obținerea dreptului de proprietate pentru suprafețele de teren este Soluția pentru intrarea în legalitate. Obiectivul proiectului este: <punerea în legalitate a terenurilor și gospodăriilor unde conviețuiesc cetățenii de etnie romă, un drept, o responsabilitate a fiecărui cetățean>”, se arată într-un comunicat de presă.
    Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
– reducerea semnificativă a numărului de gospodării construite fără autorizație (100 de locuințe) din comuna Slobozia Bradului, pe o perioadă de 5 luni;
– îmbunătățirea în mare măsură a imaginii colective de sine și a imaginii publice a comunității de romi;
– asigurarea accesului la o locuire legală, adecvată pentru un număr de 100 cetățeni de etnie romă din comuna Slobozia Bradului, județul Vrancea.

    „Prin derularea activităților proiectului, membrii comunității rome din cele 100 de locuințe vor putea fi integrați socio-economic, având documente asupra proprietății pe care o dețin, aceștia pot solicita eliberarea de documente de identitate, documente de stare civilă, fără de care nu ar fi putut beneficia de serviciile sociale fundamentale vieții: educație, sănătate, cultură, ocupare. Având documente, pot solicita branșarea la curent electric, situație frecvent întâlnită in comunitatea din comuna Slobozia Bradului. Contribuția proiectului este relevant atât pentru minoritatea de romi, cât si pentru întreaga comunitate. Soluția propusă de noi este simplă și integratoare. Activitățile sunt gândite astfel încât să genereze creșterea calității vieții grupului țintă, dar să reliefeze și eficența, transparența și implicarea autorităților în soluționarea problematicii romilor”, se mai arată în comunicat.
    Președintele Asociației Romilor pentru Integrare prin Dezvoltare Rurală Durabilă,Toader Constantin, i-a mulțumit primarului Valerică Zamfirescu pentru „implicarea și susținerea proiectului” și pentru că „întotdeauna s-a implicat în problemele cetățenilor de etnie romă si de multe ori le-a rezolvat”. De asemenea, le-a mulțumit lui Valerică Ceobotaru, reprezentantul comunităților de romi din Vrancea, lui Ion Marin, reprezentantul romilor din Comuna Slobozia Bradului și echipei acestora, pentru acordarea sprijinului în selectarea celor 100 de locuințe de romi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here