Programul evenimentelor organizate în Vrancea cu ocazia Centenarului Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Programul evenimentelor organizate în Vrancea cu ocazia Centenarului Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017
Programul evenimentelor organizate în Vrancea cu ocazia Centenarului Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017
Voteaza :

Articolul a primit 2 voturi

Miercuri, 19 iulie 2017, începând cu ora 19:00 vor demara acțiunile de comemorare a eroilor căzuți la Mărăști și Mărășești în campania din 1917 a Marelui Război. Cu această ocazie, la Colegiul Național ”Unirea” din municipiul Focșani va avea loc Conferința Publică „Centenarul Marelui Război, Vrancea Eroică 1917- 2017“, eveniment realizat în colaborare cu Departamentul Centenar din cadrul Guvernului României. Conferința va fi moderată de prof. dr. Ionuț Cojocaru. În preambulul conferinței va avea loc o depunere de jerbe la placa comemorativă din incinta Colegiului Național Unirea – ”un veritabil catalog al elevilor și studenților căzuți în luptele Primului Război Mondial”. Totodată va fi prezentată publicului larg emisiunea filatelică  ”1917- Pe aici nu se trece!” realizată de Romfilatelia cu ocazia centenarului victoriilor de la Mărăști, Mărășești, Oituz.
    Joi, 20 iulie 2017, începând cu ora 17:30 va avea loc la Mausoleul Eroilor Mărăști momentul comemorativ-evocator în cinstea eroilor căzuți pe ”Câmpul de Luptă Mărăști”. Cu această ocazie va avea loc și un micro-recital susținut de Corul Pastorala și Cvartetul Finalis.
    Vineri, 21 iulie 2017, ora 17.00 la sala Ansamblul ”Țara Vrancei”, din municipiul Focșani, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie ”Armata Română în Marele Război 1916-1918” organizată cu sprijinul Oficiului Național Cultul Eroilor, precum și deschiderea oficială a Galei Filmului Românesc ”Primul Război Mondial”. Cu această ocazie, la Focșani, regizorul Dorin Brozbă va vorbi despre filmul ”Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român”. Filmul face parte dintr-o serie de pelicule ce vor fi difuzate în fiecare week-end la Sala Ansamblul ”Țara Vrancei” (Balada – N.R) cât și la Căminele Culturale/Case de Cultură din localitățile în care au avut loc bătălii în timpul campaniei din 1917 din timpul Marelui Război. Accesul în sălile în care vor rula filmele este gratuit, detalii privind programul de difuzare urmând a fi furnizate ulterior. Filmele sunt puse la dispoziție gratuit de către Arhiva Națională de Film.
    În perioada 28-29 iulie 2017 va avea loc la Muzeul Unirii din municipiul Focșani Sesiunea Științifică Națională ”100 de ani de la luptele de la Mărăști și Mărășești”, la care și-au anunțat prezența istorici renumiți. La finalul sesiunii științifice va avea loc și lansarea lucrării ”Divizia a VI-a. Jurnal de Operațiuni”.
    În data de 29 iulie 2017, începând cu ora 20.00, la Mausoleele Eroilor de la Mărășești, Mărăști și Soveja se va organiza evenimentul ”Noaptea Mausoleelor”. În cadrul acestui eveniment mausoleele pot fi vizitate gratuit, ocazie cu care vizitatorii pot urmări mini-spectacole artistice susținute de corul Pastorala, Orchestra de Cameră „Unirea” și trupa de teatru a Asociației APOR.
    În continuarea programului dedicat Centenarului Marelui Război, în data de 3 august 2017, începând cu ora 15.00, în incinta Mausoleului Eroilor de la Mărășești va avea loc vernisajul expoziției itinerante ”Eroul necunoscut”, expoziție pusă la dispoziție de către Muzeul Militar Central. Aceasta va rămâne deschisă  până la data de 11 august 2017. La finalul vernisajului va avea loc și premierea participanților la concursul ”Mărășeștiul în inima mea” organizat de Centrul Cultural Vrancea.
    În data de 4 august 2017, ora 12:00 vor avea loc la Mausoleul Eroilor de la Soveja un ceremonial militar și depuneri de coroane.
    Programul manifestarilor dedicate Centenarului Marelui Război va continua în data de 6 august 2017, începând cu ora 10.00, cu o expoziție de tehnică militară organizată de Garnizoana Focșani care va fi amplasată în Piața Unirii. Începând cu ora 11.00 va avea loc un ceremonial militar și religios la Mausoleul Eroilor de la Focșani.
Tot pe 6 august 2017 în intervalul orar 06.00 - 13.00 se va desfășura Maratonul ”Pe aici nu se trece!” organizat de Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii (ARPIA), cu locații de start din Mărășești și Mărăști. În acest an va fi organizată și o rută specială care va însuma 100 km și care va trece pe la cele mai importante monumente dedicate memoriei eroilor Primului Război Mondial. Maratonul se va finaliza la ora 13.00 cu premierea festivă a atleților. Începând cu ora 18.00, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești vor avea loc ceremoniale militare și religioase, depuneri de coroane, un miting aerian și retragere cu torțe, toate aceste acțiuni făcând parte din programul amplu dedicat comemorării eroilor căzuți ”întru slava patriei”. De asemenea, în data de 6 august 2017, la Mausoleul Eroilor de la Mărășești se va realiza și plantarea primului stejar în cadrul programului ”RoMândria–Parc al memoriei naționale”, program realizat de către Consiliul Județean Vrancea în parteneriat cu Fundația ”Mereu Aproape” și sprijinul Antena 3.
    În data de 22 august 2017 momentele comemorative organizate de Consiliul Județean Vrancea cu ocazia ”Centenarului Marelui Război – Vrancea Eroică 1917-2017” se vor încheia cu o ceremonie militară și religioasă la Monumentul Ecaterinei Teodoroiu de la Străoane.
    Facem precizarea că imaginea „Centenar” (...) reprezintă logo oficial al evenimentelor organizate de Consiliul Județean Vrancea în cadrul ”Centenarului Marelui Război, Vrancea Eroică 1917-2017” și a fost realizat de artistul Mihai Lăduncă, profesor la Liceul de Artă ”Gh. Tattarascu”, Focșani.

                        Biroul de presă al Consiliului Județean Vrancea
                        17 iulie 2017 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarateFLASH NEWS NATIONAL
30
33
5
2
34
19

Extragerea noroc:  5130775

Harta Focsani
   

Social

Copii vânduţi pe geam și nume schimbate pentru a scăpa de demonii bolilor
    Aţi auzit de copiii vânduţi pe geam sau cumpăraţi, scăpând în acest fel de o boală chinuitoare? Aţi auzit de familii care schimbau numele copiilor pentru a le vindeca toate problemele de sănătate?

POZA ZILEI

Să nu ne udăm la picioare

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost