Primarul din Adjud face precizări privind prospecţiunile seismice 3D din zonă

0
818


Compania Hunt Oil nu va putea efectua prospecțiuni seismice 3D în zona municipiului Adjud dacă acestea au ca scop obținerea de gaze prin fracturare hidraulică, respectiv gaze de șist, a declarat primarul Constantin Armencea. Acesta a susținut că autoritățile locale au fost de acord cu prelungirea acordului pentru exploatarea gazelor naturale prin metode clasice. „Noi, autoritățile locale nu vom fi de acord cu efectuarea de prospecțiuni seismice 3D în zona municipiului Adjud dacă acestea au ca scop obținerea de gaze prin fracturare hidraulică cunoscută și sub denumirea de gaze de șist. Însă nu cred că este vorba de acest lucru, ci mai degrabă de continuarea prospecțiunilor în zonă pentru depistarea de noi rezerve de gaze ce pot fi exploatate prin metoda clasică”, a precizat primarul Constantin Armencea.
    Acesta a adăugat că OMV Petrom în parteneriat cu compania americană Hunt Oil a avut în exploatare o sondă de prospecțiuni care însă a fost închisă și demontată pentru că nu s-au găsit rezervele de gaze sau petrol estimate. „OMV Petrom a demontat deja această sondă care se afla pe o proprietate privată și va trebui să elibereze terenurile din jur de pământul și pietrișul extras și redarea terenului circuitului agricol. Am colaborat bine cu cei de la OMV Petrom și nu cred că vor fi probleme în acest sens”, a susținut primarul Constantin Armencea. 
    Vă reamintim că Hunt Oil Company of  Romania, subsidiară a grupului petrolier american Hunt Oil, a anunțat că vrea să contracteze servicii de prospecțiune seismică 3D în zona municipiului Adjud, pe o suprafață de aproximativ 230 km pătrați, printr-un acord cu o valoare estimată de 7,3 milioane euro, cu TVA. Contractul, cu o durată de 12 luni de la data atribuirii, vizează inclusiv obținerea permiselor și autorizațiilor, identificarea proprietarilor de teren și obținerea accesului pentru prestarea serviciilor, potrivit unui anunț al companiei.
    Proiectul va fi finanțat de subsidiara grupului american din surse proprii. Serviciile vor fi contractate prin licitație deschisă, pentru prețul cel mai scăzut, termenul limită pentru primirea ofertelor fiind stabilit la 7 mai. Hunt Oil este una dintre cele mai mari companii petroliere independente din lume, iar activitățile principale ale acesteia se axează pe explorare și producție de țiței și gaze naturale în SUA și pe plan internațional.
    Conform ro.wikipedia.org, „prospecțiunea seismică reprezintă ansamblul lucrărilor desfășurate pentru punerea în evidență a structurii geologice a subsolului unei zone prin studierea fenomenelor care însoțesc propagarea undelor seismice. Aceasta este principala metodă folosită în prospectarea zăcămintelor de hidrocarburi și poate pune în evidență numai alternanțele de straturi geologice, adâncimile și formele acestora, nu și tipul zăcământului (petrol ori gaze convenționale sau de șist). Acest aspect este elucidat numai după faza de explorare, când se perforează prin sonde stratul presupus a conține zăcământul căutat. Lucrările de Prospecțiune seismică se desfășoară în același mod, indiferent de tipul zăcământului căutat.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here