Primăriile Fitionești şi Gugeşti contestă penalitățile aplicate de Ministerul Dezvoltării pentru proiecte europene

0
658


Două primării din Vrancea, Fitionești și Gugești, care au derulat proiecte cofinanțate din fonduri europene, au contestat în instanță deciziile Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) de a impune administrațiilor locale penalizări de 5% din valoarea totală a proiectului.
   

    Primăria Fitionești a intentat în octombrie 2013 o acțiune în instanță, pe rolul Tribunalului Vrancea, secția de contencios administrativ și fiscal, având ca obiect anularea unui act administrativ emis de Ministerul Dezvoltării – Direcția Generală Autorizare și Plăți Programe. La termenul din 26 februarie a. c., instanța vrânceană a declinat soluționarea cauzei către Curtea de Apel București. Primarul Iordache Cazacu ne-a explicat că este vorba despre penalități aplicate de Unitatea de Implementare a proiectelor din cadrul Programului Operațional Regional (POR), pentru proiectul de înființare a unui cămin de bătrâni în localitate, cofinanțat din fonduri europene.
    Edilul afirmă că aceste penalități, în valoare de 120.000 lei, ar fi trebuit suportate de Minister, care a refuzat să acopere această sume, din motive care nu țin de Primăria Fitionești. „Am făcut o contestație în urma penalităților aplicate de POR. Potrivit Ordonanței nr. 14, Guvernul trebuie să suporte aceste penalități, însă Ministerul Dezvoltării nu a fost de acord. Ei au motivat că cei de la Ministerul Finanțelor Publice, care trebuie să monitorizeze perioada de achiziție la fiecare investiție, nu au venit să facă această monitorizare. Este vina noastră că nu au venit? În rest am fost verificați de toate instituțiile de control”, ne-a declarat primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu. Acesta specifică faptul că în prezent se mai derulează în localitate două proiecte cu fonduri europene și „orice bănuț contează”, în contextul în care este nevoie și de cofinanțare.    
    Proiectul „Extindere și reabilitare clădire existentă în vederea înființării unui Centru asistență și suport pentru persoane vârstnice – Fitionești, județul Vrancea” a fost finalizat exact în urmă cu un an. Proiectul, derulat timp de 19 luni, realizat în parteneriat cu Fundația „Pro Armonia”, a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 3 „Îmbunătățirea infrastructurii sociale”. Valoarea totală a proiectului a fost de 3.820.634 lei, din care 2% a fost contribuția locală. De la 1 aprilie a. c., în acest Centru de asistență și suport pentru vârstnici vor fi găzduite 24 de persoane. Locația dispune de 10 camere cu câte 2 paturi și 2 camere cu câte 3 paturi, toate având și grup sanitar propriu. În cadrul căminului, vârstnicii vor primi cazare și masă, asistență medicală și recuperare, datorită aparatelor de ultimă generație.

           La Gugești, penalități pentru proiectul de modernizare a școlii

    Și Unitatea Administrativ Teritorială Gugești a solicitat, atât la secția de contencios administrativ de la Tribunalul Vrancea, cât și la Înalta Curte de Casație și Justiție, suspendarea executării unui act administrativ emis de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. De această dată, este vorba despre aplicarea unor penalizări de 5% din valoarea proiectului european privind reabilitarea, modernizarea și dotarea școlii noi, „Alexandru Vlahuță”, din localitate, proiect cofinanțat tot în cadrul Programului Operațional Regional. Școala a fost finalizată în urmă cu un an, valoarea totală a proiectului fiind de 2.800.000 lei. „Am contestat decizia de impunere venită de la Ministerul Dezvoltării și am solicitat suspendarea executării actului administrativ. După ce am terminat investiția și ne-au fost rambursați toți banii, în urma unei verificări făcută de Minister, după vreo două luni, ni s-a reproșat că de ce la achiziția de lucrări, pe SEAP, am cerut ca și condiție o experiență similară din partea contractantului și că astfel am fi îngrădit participarea la licitație. La momentul respectiv achiziția a primit ok-ul pe SEAP, nu a fost nicio problemă”, ne-a declarat și primarul Vasile Vatră, de la Gugești. Penalitățile imputate administrației locale sunt în valoare de 75.000 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here