Prima troiţă de la Bordeştii de Jos a fost sfinţită
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Prima troiţă de la Bordeştii de Jos a fost sfinţită
Prima troiţă de la Bordeştii de Jos a fost sfinţită
Voteaza :

Articolul a primit 10 voturi

   Prima troiţă din satul Bordeştii de Jos, comuna Bordeşti, a fost sfinţită la finele săptămânii trecute. Lăcaşul de închinăciune este primul din localitate, are o suprafaţă de peste 7 metri pătraţi şi o înălţime de aproximativ 4-5 m. Este zidită din bolţari, acoperită cu tablă bătută în solzi purtând ca un stindard deasupra o cruce confecţionată din inox. Uşa de la intrare este de asemenea străjuită de două crucifixuri din inox situate pe piloni de beton. Interiorul este decorat cu o serie de icoane care au în mijloc o cruce masivă, sculptată în lemn de stejar ce îl prezintă pe Mântuitorul Hristos aflat răstignit pe Cruce, cu braţele deschise, căutând să cuprindă întreaga lume în nemărginita Lui iubire de oameni.
În partea dreaptă, o aflăm pe Maica Domnului, care plânge îndurerată, văzându-şi Fiul iubit răstignit pe cruce. În partea stângă, Sfântul Evanghelist Ioan, Apostolul iubirii, este reprezentat cum o primeşte pe Maica Domnului ca pe propria sa mamă, după cuvintele Mântuitorului adresate Maicii Sale: „Femeie, iată fiul tău“ iar ucenicului :„iată mama ta!“(Cf: Ioan 19, 26-27).
   Troiţa este amplasată pe locul donat de Aneta Drugescu, care împreună cu fiul său Ionel Drugescu sunt ctitorii locaşului sfânt. Amplasarea nu s-a făcut întâmplător, căci în spatele troiţei se află o fântână săpată de înaintaşii familiei-ctitor şi care este printre puţinele din sat care mai dăinuie. Pe timp de secetă, ia apă de acolo aproape jumătate din sat. Sfinţirea a fost săvârşită de preoţii Cristinel Muscalu, parohul satului, ajutat de preotul Lucian Muscalu de la Parohia Valea lui Lalu din Buzău, de faţă fiind un impresionant număr de credincioşi.
   Evenimentul s-a încheiat cu o masă frăţească oferită celor prezenţi de ctitori ajutaţi de alţi oameni de bine. „Ideea construirii unei troiţe în acel loc exista de mai mult timp, însă mereu au apărut încercări şi ispite care parcă puneau piedică înaltului deziderat. Văzând că în sat la noi nu exista nici o troiţă am fost motivat să mă implic în mod direct la construirea sfântului locaş ajutând atât financiar, dar şi prin supravegherea pas cu pas a etapelor lucrării, din dorinţa de a se executa după o rânduială canonică. Mulţumim tuturor celor care au sprijinit într-un fel sau altul la executarea lucrărilor precum şi domnului primar Gheorghe Tătaru pentru sprijinul oferit la branşarea troiţei la sursa de energie electrică“, a spus Cristinel Muscalu, parohul satului.


 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • sa traiti parinte

    DE ionel, postat pe 03-11-2012, la 15:59

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Trei eleve cu media 10 la Evaluarea Națională; 93 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut medii între 1 și 1,99
   Doar trei medii de zece s-au obținut în Vrancea la examenul de Evaluare Națională, susținut de absolvenții claselor a VIII-a. Astfel, Elena - Cristiana Miloș, de la Școala Gimnazială Ion Basgan Focșani, Gabriela Porumb, de la Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu Focșani, și Sabina – Alina Prodan, de la Colegiul Național Emil Botta din Adjud, sunt elevele care au reușit să facă teze perfecte atât la limba și literatura română cât și la matematică...

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost