Podgorenii din Faraoanele nu vor avea recoltă de struguri

0
868


Peste o mie hectare de viță de vie au fost afectate în comunele Vârteșcoiu și Cîrligele de grindina care a căzut săptămâna trecută. Cele mai afectate au fost viile din satul Faraoanele unde viticultorii nu vor avea ce să culeagă de pe mai mult de trei sute hectare cu vie. O primă estimare a pagubelor a fost realizată de o comisie județeană de specialiști desemnată prin ordin al prefectului județului. Constatările acestei comisii vor putea fi folosite de viticultori la diminuarea impozitul pe veniturile din agricultură dar și în eventualitatea în care vor fi acordate ajutoare de minimis din partea statului pentru a-i despăgubi pe fermierii care au avut pagube din cauza fenomenelor meteo extreme.
    Pentru viticultori, cele mai mari pagube din acest an sunt provocate de grindina care a căzut în ultima lună. În Faraoanele, comuna Vârteșcoiu, 128 de hectare au fost distruse în proporție de 80%. Sunt rânduri de vie care au fost puse la pământ de furtuna cu gheață din 27 iulie. Practic, oamenii nu vor avea ce să culeagă în acest an dar trebuie să facă lucrările agricole de întreținere a viei pentru a avea ce să recolteze în anii următori. Oamenii au pierdut mii de lei, banii investiți în lucrările de întreținere a viei din acest an. Tot la Faraoanele, circa 200 hectare de vie au fost calamitate în proporție de peste 60%. În Vârteșcoiu mai sunt 197 hectare de vie unde distrugerile depășesc 35% și 384 hectare de vie unde pagubele sunt mai mici, de circa 20%.
    În comuna vecină, la Cîrligele, grindina a afectat culturile de vie pe o suprafață de 254 hectare, din care 94 hectare sunt distruse în proporție de 25% iar pe restul suprafaței distrugerile ajung la 7%.
    Grindina a lovit săptămâna trecută și la Jariștea și Bolotești. Oamenii de aici spun că distrugerile sunt foarte mari iar pagubele vor fi evaluate de specialiștii aceleiași comisii județene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here