Peste 3 milioane de lei, acordați ca ajutor de deces de Casa Județeană de Pensii în doar trei luni
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Peste 3 milioane de lei, acordați ca ajutor de deces de Casa Județeană de Pensii în doar trei luni
Peste 3 milioane de lei, acordați ca ajutor de deces de Casa Județeană de Pensii în doar trei luni
Voteaza :

Articolul a primit 4 voturi

Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea a acordat, în primul trimestru al anului în curs, 1.155 ajutoare de deces în valoare totală de 3.298.943 lei. Potrivit celor spuse de jurist Monica Moldovan, purtătorul de cuvânt al instituției, cuantumul ajutorului de deces este de 3.131 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului și 1.566 lei în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. „În sensul acodarii acestui ajutor, membrii de familie sunt considerați soțul/soția, copiii proprii, copiii adoptați, cei aflați în plasament familial ori cei încredințati spre creștere și educare familiei, în vârsta de până la 18 ani sau, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, precum și copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate. Tot membrii de familie sunt considerați și părinții și bunicii oricăruia dintre soți”, a detaliat Monica Moldovan.
Potrivit acesteia, dovada că membrul de familie nu era asigurat sau pensionar se face prin declarație pe propria răspundere a celui care solicita ajutorul de deces. „În situația în care membrul de familie decedat era un copil inapt pentru muncă, în vârstă de peste 18 ani, ajutorul de deces se acordă cu condiția prezentării unui act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă cauza care l-a facut inapt pentru muncă și data ivirii acesteia”, a mai spus Monica Moldovan, purtătorul de cuvânt al CJP Vrancea.
    În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, ajutorul de deces se achită unei singure persoane, care dovedește cu documente că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supravietuitor; copilul; părintele; tutorele; curatorul; oricare altă persoană.
    Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare, iar pentru acordarea acestuia trebuie depuse la CJP Vrancea următoarele documente: cerere pentru acordarea ajutorului de deces; certificat de deces (original și copie); act de identitate al solicitantului (original și copie); acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie); dovada că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie); act medical emis sau vizat de medicul expert al asigurărilor sociale, prin care se atestă boala care l-a facut inapt și data ivirii acesteia, în cazul copilului inapt în vârstă de peste 18 ani (original); adeverință care să certifice că, la data decesului, membrul de familie cu vârsta cuprinsă între 18 și 26 de ani urma o formă de învățământ organizată potrivit legii (original). „Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut”, a subliniat jurist Monica Moldovan.



 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • Ne curatam fara frana datorita alimentatiei de care avem parte.Scopul industriei alimentare este ca de altfel peste tot incluzand spitale,scoli,autostrazi,PROFITUL ! Si nu exista nici o limita calitativa sau toxica ce nu va fi depasita pentru realizarea profitului.Daca oamenii s-ar hrani cu produse naturale ca acum 100 de ani in urma nu le-ar ajunge salariul pe un an pentru o saptamana de alimente sanatoase.Si PRIN POLITICA CLEPTOCRATICA a celor in control (DSV,OPC,DIRECTIA SANITARA,ANAF s.a)saracirea continua si calitatea alimentelor se va degrada in continuare.Aceasta obsesie materialista a celor pusi sa ne protejeze sanatatea si siguranta alimentelor continua sa ucida vieti !

    DE CARLA, postat pe 20-05-2017, la 17:09

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permise



Comentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.





Intamplari neadevarate













FLASH NEWS NATIONAL









34
19
3
20
10
17

Extragerea noroc:  6299552

Harta Focsani
   

Actualitatea

Se întoarce IARNA! În Moldova „vor predomina ninsorile“, temperaturi cu până la 15 grade mai scăzute decât valorile normale pentru această perioadă
    Mai mult de jumătate din ţară va fi afectată, duminică, de o răcire accentuată a vremii, temperaturile urmând să fie cu până la 15 grade mai scăzute decât valorile normale pentru această perioadă, potrivit unei atenţionări Cod galben emise vineri de Administraţia Naţională de Meteorologie.

POZA ZILEI

Primele două zile de primăvară la Focșani

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost