Originile genetice ale europenilor moderni, mai complexe decât se credea

0
517


Populațiile străvechi din regiunea Siberiei, care sunt înrudite cu primii oameni care au colonizat continentul american în perioada erei glaciare, s-au amestecat și cu populațiile preistorice din Europa, lăsându-și amprenta asupra ADN-ului europenilor moderni, potrivit unui studiu publicat miercuri. Cercetarea, publicată în revista Nature, este cel mai recent studiu care folosește tehnici sofisticate de investigare genetică pentru a clarifica originile populațiilor moderne, transmite Reuters. Oamenii de știință credeau până de curând că europenii de astăzi sunt descendenți ai altor două grupe de populații.
Primii erau vânători-culegători din regiunile vestice ale Europei, care au trăit pe continent de când acesta a fost colonizat prima dată de specia umană în urmă cu peste 40.000 de ani. A doua grupă era alcătuită din populații de fermieri care au migrat în Europa în urmă cu circa 7.000 de ani din regiunea care acum acoperă părți din Siria, Turcia și Irak. Noul studiu a arătat existența și a unei influențe din partea populației de vânători-culegători din Siberia, pe care cercetătorii i-au numit „vechii eurasiatici nordici”.
Cercetătorii au aplicat o tehnică de secvențiere genetică pentru descifrarea genomului unui fermier care a trăit în zona de astăzi a Germaniei, în urmă cu 7.000 de ani, și a altor opt vânători-culegători care au trăit în urmă cu 8.000 de ani în Luxemburg și Suedia. Apoi, experții au comparat genomurile acestora cu datele genetice a 2.345 de oameni din prezent, pentru a descoperi care sunt strămoșii genetici ai europenilor. „Studiul nostru arată că originile europenilor sunt mult mai complexe decât ne imaginam anterior”, a declarat Iosif Lazaridis, cercetător la Harvard Medical School. „Se pare că europenii, care sunt de multe ori considerați ca fiind un singur grup populațional în zilele noastre, au de fapt o istorie foarte complexă, cu cel puțin trei grupuri populaționale amestecate în diferite proporții în trecutul lor”, a mai spus Lazaridis.
Aproape toți europenii au ca strămoși membri din toate cele trei grupuri de populații străvechi. Vechii eurasiatici nordici au lăsat circa 20% din moștenirea genetică a europenilor moderni, deși aceasta este cea mai mică valoare dintre cele trei grupuri populaționale. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here