Niciun mare proprietar de pădure din Vrancea nu a solicitat subvențiile pentru conservarea pădurilor
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
Niciun mare proprietar de pădure din Vrancea nu a solicitat subvențiile pentru conservarea pădurilor
Voteaza :

Articolul a primit 1 voturi

Niciun mare proprietar de pădure din Vrancea nu a solicitat subvențiile pentru conservarea pădurilor, care se acordă începând cu 2017. Termenul limită pentru depunerea cererilor a fost inițial 15 mai însă pentru că nu au fost solicitanți a fost prelungit cu o lună de zile, până la mijlocul lunii iunie. Nici până atunci nu a fost depusă vreo cerere din partea marilor proprietari de pădure din Vrancea. Nici nu este de mirare pentru că beneficiile sunt mai mari atunci când se exploatează pădurea decât atunci când este conservată și sunt permise doar răriturile unde transportul lemnului trebuia făcut doar cu atelaje. Sumele ce puteau fi obținute de proprietarii de pădure erau de 128 euro/an/hectar iar suprafața minimă pentru care putea fi solicitat acest sprijin era de 100 hectare. Acest tip de ajutor se acorda pentru două pachete, respectiv 1 – Asigurarea de zone de liniște și 2 - Utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. Însă pachetul 2 poate fi aplicat doar în combinaţie cu pachetul 1. „Valorile plăţilor compensatorii acordate sunt următoarele: a) 25 € pe an şi pe hectar pentru suprafaţa angajată în cadrul Pachetului 1; b) 103 € pe an şi pe hectar pentru suprafaţa anuală pentru care se solicită sprijin în cadrul Pachetului 2“, se arată în prezentarea acestei măsuri de sprijin pentru proprietarii de păduri. Banii erau acordați prin Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care prelua cererile de sprijin pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, aferentă Măsurii 15 „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”, SubMăsura 15.1 „Plăți pentru angajamente de silvomediu” din cadrul PNDR 2014 – 2020.
    Banii erau acordați prin două pachete de sprijin, respectiv pentru asigurarea de zone de liniște și pentru utilizarea atelajelor la colectarea lemnului din rărituri. Primul pachet, asigurarea de zone de liniște, urmărea în principal asigurarea condiţiilor optime de cuibărit, adăpost şi hrănire pentru dezvoltarea faunei specifice ecosistemelor forestiere. Totodată, prin menţinerea unei consistenţe crescute a arboretelor, capacitatea pădurii de a contribui la reducerea concentraţiei de gaze cu efect de seră din atmosferă prin sechestrarea carbonului și adaptare la efectele schimbărilor climatice, precum și la creșterea  retenţiei scurgerilor de suprafaţă (în cazul viiturilor) urma să fie îmbunătăţită.
Al doilea pachet se referea la utilizarea atelajelor pentru colectarea lemnului din rărituri. Obiectivul era de protejare a resurselor de sol forestier, prin promovarea de tehnologii extensive de exploatare a lemnului cu impact redus al solului, respectiv utilizarea de atelaje în lucrările de rărituri, în detrimentul lucrărilor mecanizate, care în prezent sunt aplicate la scară largă.


 

 

3 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Presa ar trebuii sa prezinte numele si prenumele acestora asa cum rezulta din Cartea Funciara a bunului precum si numele si prenumele judecatorilor care au hotarat impropietarirea acestora.Cat despre cei pe care ii mostenesc este mai greu de stabilit atata timp cat nici mostenitorii nu-i cunosc,fiind elemete ale trecutului dar celelalte elmente sunt de actualitate si pot fi furnizate publicului daca nu avem nimic de ascuns.

  DE CODRU, postat pe 19-06-2017, la 08:52

 • sume acordate in bataie de joc :( Pai e mai rentabil pentru proprietari de paduri (toti ajunsi ilegal, stapani, pentru ca nu a fatat ma-sa copaci si nici animalele din paduri, iar cei ce au dat padurile catre defrisatori ar trebui executati) sa defriseze si sa vand lemnele. Zone intregi de padure a fost rase de copaci. Cu ce drept?! Padurea e tuturor, nu e a cuiva personal pentru ca nu el a plantat-o si nici ma-sa nu a fatat-o. Padurea e a tuturor locuitorilor acestei tari nu a hotilor ordinari!

  DE giulian, postat pe 19-06-2017, la 17:03

 • Corect giulian,asa am ajuns sa fim ingenuchiati de toti nenorocitii cu foamea-n gat ajunsi in diferite sfere de puteri mafiote.

  DE victoria, postat pe 19-06-2017, la 20:42

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost