Mâine începe Festivalul de Film pentru Nevăzători!
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
Mâine începe Festivalul de Film pentru Nevăzători!
Mâine începe Festivalul de Film pentru Nevăzători!
Acest eveniment este o premieră națională și este organizat de Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani
Voteaza :

Articolul a primit 6 voturi

De mâine, nevăzătorii, dar și persoanele care doresc să afle cum pot vedea realmente orbii un film proiectat la cinematograf, pot participa la primul Festival de Film pentru Nevăzători din România, organizat de Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani, în parteneriat cu Asociația pentru promovarea Filmului Românesc. Prima ediție a acestui Festival va avea loc în București, în perioada 15-19 mai, iar proiecțiile vor fi la Cinema „Elvire Popesco”, situat în incinta Institutului Francez, și în sala de cinema a Muzeului Țăranului Român.    
    Pe parcursul a cinci zile vor fi organizate proiecţii de filme cu descriere audio, la care vor putea participa şi persoanele fără deficienţe de vedere, care vor urmări filmul în condiţii obişnuite. Descrierea audio se va auzi doar în căşti, ce vor fi înmânate la intrarea în sală. Cei care doresc să aibă parte de o experienţă inedită, pot solicita, de asemenea, la intrarea în sală căşti.
    Filmele care vor fi difuzate sunt: „Aferim”, „Marți, după Crăciun”, „Poarta Albă”, „Roxanne”, „Medalia de onoare”, „După dealuri”, „Despre oameni și melci”, „Love building”, „Poziția copilului” și „America, venim!”. „Descrierea audio face filmele accesibile atât nevăzătorilor cât şi persoanelor care au resturi de vedere. Alături de coloana sonoră a filmului mai este introdusă o bandă pe care sunt oferite explicaţiile suplimentare foarte importante pentru înţelegerea cu adevărat a acţiunii filmului. Sunt descrise decorurile, gesturile actorilor, stările psihice indicate de mimica lor, cu ce sunt îmbrăcate personajele, poziţia personajelor în cadru, ordinea intrării lor, relaţiile dintre ele şi orice imagine fără de care înţelegerea filmului ar fi parţială. Explicaţiile sunt atent sincronizate cu filmul pentru a nu se suprapune cu replicile actorilor şi sunt transmise prin unde radio la căştile pe care nevăzătorii le primesc la intrarea în cinematograf, folosind un sistem similar cu cel utilizat în traducerile simultane”, transmit organizatorii.
    Festivalul îşi propune să popularizeze şi să promoveze filmele cu descriere audio pentru nevăzători, să crească implicarea industriei cinematografice în accesibilizarea filmelor şi să creeze cadrul favorabil participării persoanelor cu deficienţe de vedere la viaţa culturală. Pentru a putea asigura accesul unui număr cât mai mare de persoane cu deficienţe de vedere la cultură, festivalul va fi urmat de o caravană cinematografică în alte 10 oraşe ale ţării.
    Festivalul este organizat în cadrul unui proiect - „Festivalul Naţional de Film pentru Nevăzători” - finanţat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România, website: www.eeagrants.org.

„Dorim să facem o permanență din acest festival”

    Membri echipei Fundației „Cartea Călătoare” implicați în acest proiect sunt focșănenii Gabriela Dima – manager de proiect, Gabriela Tatu - asistent manager, Mircea Bucur – consultant accesibilizare, Laura Breană – lector și Anne Luiza Carcadia – realizator scenariu, dar și Alina Anghel – responsabil PR și cunoscutul critic de film, director artistic al Festivalului Internațional de Film transilvania (TIFF), Mihail Chirilov – consultant artistic. Despre fiecare dintre aceștia puteți citi accesând http://fnfn.ro/index.php?pid=20  
    Informaticianul nevăzător Mircea Bucur, președinte al Fundației „Cartea Călătoare” din Focșani este, de altfel, cel care a accesibilizat singur, în anul 2005, primul film, astfel încât să poată fi „văzut” și de orbi. Este vorba de filmul „Ray”. „Era un bun prilej să accesibilizez primul film pentru nevăzători, o dată pentru că a luat Oscarul, dar și pentru că personajul principal era un orb renumit, care a adus multă bucurie în sufletele tuturor oamenilor acestei planete. A fost și o provocare pentru mine și în același timp și un omagiu adus marelui personaj dispărut, a cărui muzică o apreciez foarte mult”, a declarat Mircea Bucur.
    Au urmat apoi alte filme accesibilizate, participarea Fundației la TIFF cu acestea fiind de notorietate. Organizarea unui Festival de Film pentru Nevăzători în România a fost o nouă provocare pentru Mircea Bucur și echipa sa, cu toții dorindu-și ca acest eveniment să arate că ceea ce unora le pare imposibil este foarte posibil, și să devină un eveniment constant, de tradiție. „Acest Festival este o premieră care, printre altele, are rolul de a conștientiza publicul, dar și creatorii de film și autoritățile, asupra faptului că și orbii pot fi beneficiarii acestui act de cultură cu un mic efort din partea noastră, a tuturor. A viziona un film, pentru nevăzători - deși pare destul de ciudat - e un pretext foarte bun de a socializa, de a merge cu prietenii, cu familia, într-un loc public ce trebuie să fie accesibil tuturor și apoi, la întoarcerea acasă, nevăzătorul să poată comenta la fel de firesc ca orice om ceea ce a înțeles, ce a simțit, ce l-a impresionat. Noi vrem să arătăm că se poate acest lucru și că și această a șaptea artă poate fi făcută accesibilă într-o mare măsură persoanelor fără vedere. Am dori să facem o permanență din acest eveniment și să putem proiecta filmele noastre în cât mai multe orașe ale țării”, a declarat Mircea Bucur. 
Despre Festivalul Național pentru Nevăzători, realizat în premieră de fundația focșăneană, puteți citi accesând adresa www.fnfn.ro. 

 

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost