ITINERARII TURISTICE Destinații pe cale de dispariție: 10 locuri de vizitat acum ori niciodată

0
1003


Veneția, Marea Moartă, Las Vegas, ghețarii din Patagonia sau Madagascar ar putea avea zilele numărate. Lumea este plină de locuri incredibile, dar schimbările climatice, natura și omul amenință existența unora dintre aceste spectaculoase destinații, relatează site-ul huffingtonpost.es. Pentru a ști care sunt acestea, site-ul de călătorii Trivago a prezentat zece locuri care ar trebui să fie puse pe lista priorităților, pentru că, având în vedere starea planetei, am putea fi una dintre ultimele generații care se mai pot bucura de ele.

Marea Moartă (Israel, Cisiordania și Iordania)

Marea Moartă, cu oglinda apei la aproape 430 de metri sub nivelul mării, scade cu câte un metru pe an. În acest ritm vertiginos, ar putea seca. Scăderea debitului râului Iordan care o alimentează amenință cu dispariția acest ecosistem unic în lume. A se simți imponderabil plutind pe apele sale extrem de sărate este o experiență care nu va mai putea fi trăită dacă se va aștepta prea mult.

Veneția (Italia)

Veneția este unul dintre cei mai puternici magneți turistici ai Europei, dar nu se știe pentru cât timp va mai fi. Romanticul oraș italian se scufundă lent, de o mie de ani încoace, din cauza evoluției lagunei în care este situat. În timp ce nivelul apei crește mai repede ca oricând, se estimează că Veneția se scufundă în medie cu doi milimetri pe an, producându-se frecvent inundații. Astăzi se mai poate merge pe jos pe podurile orașului, se mai poate admira impresionanta sa arhitectură și se mai poate face o plimbare de neuitat cu gondola, dar dacă măsurile luate de guvernul local pentru a salva orașul de la scufundare nu sunt suficiente, Veneția se va trezi în curând cu apa la gât.

Insulele Maldive

Schimbările climatice amenință să șteargă de pe hartă acest loc paradisiac. Exoticul arhipelag al Maldivelor se compune din 1.200 de insule de coral care se află la numai un metru deasupra nivelului mării. Fiind vorba despre țara cu cea mai mică altitudine din lume, creșterea nivelului apei Oceanului Indian îi răpește din teritoriu milimetru cu milimetru. Potrivit ONU, arhipelagul va fi nelocuibil în anul 2100, pentru că insulele vor dispărea înainte de sfârșitul secolului. Locuitorii a 16 dintre ele au fost reașezați în Sri Lanka, după ce guvernul Republicii Maldive a cumpărat o parte din teritoriu pentru a le asigura oamenilor un loc în cazul în care casa le-ar fi inundată.

Taj Mahal, Agra (India)

Taj Mahal, care a fost construit în secolul al XVII-lea ca mausoleu pentru soția favorită a împăratului Shah Jahan, este considerat una dintre cele șapte noi minuni ale lumii. Mareea turistică, poluarea aerului și renovările de proastă calitate dăunează grav fațadei din marmură albă a acestui monument din Agra, pe lista UNESCO a Patrimoniului Mondial. Pentru conservarea lui, au fost impuse restricții activităților industriale din zonă.

Kilimanjaro (Tanzania)

Masivul Kilimanjaro include cel mai înalt munte din Africa, de 5.895 metri. Frumoasele sale vârfuri vulcanice acoperite de zăpadă se pot vedea de departe, atât în Kenya, cât și în Tanzania. Această carismatică imagine ar putea însă dispărea în următoarele decenii. Zăpada s-a topit deja în proporție de 85%, iar cercetătorii avertizează că, din cauza rapidelor și catastrofalelor schimbări climatice, zonele înghețate de pe vârfurile masivului Kilimanjaro se vor topi complet în următorii 15 ani.

Reciful-barieră Belize (Belize)

Reciful-barieră Belize, situat în Marea Caraibelor, constituie unul dintre cele mai diverse ecosisteme din lume. În 1996 a fost înscris pe lista UNESCO a Patrimoniului Umanității. Uraganele, pescuitul masiv, poluarea și încălzirea globală au însă efecte devastatoare asupra lui. S-ar putea ca, în circa 20 de ani, acest colorat paradis submarin, care și-a pierdut deja 50% din corali în 1998 din cauza uraganului Mitch, să devină istorie.

Napoli (Italia)

Cel mai mare oraș din sudul Italiei și locul în care s-a născut pizza ar putea să dispară de pe hartă. Napoli se află la numai 9 kilometri distanță de Vezuviu, unul dintre cei mai periculoși vulcani din lume, care a îngropat deja în cenușă orașele romane Pompei și Herculanum în anul 79. Vulcanul a rămas activ și, pentru a se evita o catastrofă care ar putea pune capăt vieții celor patru milioane de persoane care trăiesc acolo, este monitorizat îndeaproape. La Napoli, unul dintre cele mai reprezentative orașe ale Italiei, se pot vedea teatrul de operă Teatro di San Carlo, inaugurat în 1737, și impresionantul port.

Ghețarii din Patagonia (Argentina și Chile)

Regiunea din sudul Republicii Chile și Argentinei este cunoscută pentru numeroșii săi ghețari, care se întind între Anzi și Antarctida. Încălzirea globală topește 20 de milioane de tone de gheață pe an, fenomen care a condus la o creștere a nivelului apelor oceanelor de până la 50% de la sfârșitul lui 1900 încoace. În acest ritm, nu vor întârzia să dispară zonele înghețate și teritoriile cu altitudine mică. Impresionanții ghețari din America de Sud merită să fie vizitați, pentru a se cunoaște liniștea copleșitoare a uneia dintre cele mai slab populate zone ale lumii, înainte ca simboluri precum ghețarul Perito Moreno să dispară.

Madagascar

A patra insulă ca mărime din lume se află în dreptul coastei de sud-est a Africii și, datorită imensei sale bogății naturale, i se mai spune Insula Tezaurului. Madagascar deține 5% din speciile de animale și plante de pe planetă, dintre care aproape 80% se află numai acolo. Flora și fauna sa sunt însă amenințate de diverși factori. Tăierile ilegale și braconajul pun în pericol multe dintre speciile unice ale insulei, iar condițiile de viață sunt afectate de poluarea din ce în ce mai mare cauzată de creșterea numărului de vehicule motorizate. Se estimează că, în ceva mai mult de 30 de ani, pădurile sale ar putea să dispară. În această cursă contra cronometru, merită să fie vizitat acest loc unic în lume.

Las Vegas (SUA)
Orașul Păcatelor ar putea să dispară peste câțiva ani. Las Vegas, situat în sudul statului Nevada, în aridul deșert Mojave, se va ‘usca’ dacă rezervele de apă se vor termina. Orașul se confruntă de câțiva ani cu una dintre cele mai mari crize de apă, dar situația s-a agravat în ultimele luni, din cauza marii secete din regiune. În plus, este de notorietate risipa de apă din marile sale hoteluri. Lacul Mead, care este singurul rezervor de apă al orașului Las Vegas, nu mai poate alimenta aceste constante excese, potrivit sursei citate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here