Învierea lui Hristos, celebrată de toţi creştinii
Învierea lui Hristos, celebrată de toţi creştinii
Învierea lui Hristos, celebrată de toţi creştinii
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

Sărbătoarea Învierii Domnului Iisus Hristos a adunat zeci de mii de credincioşi în bisericile şi mănăstirile vrâncene. La miezul nopţii, preoţii i-au chemat pe creştini să ia simbolul Învierii Domnului: „Veniţi de primiţi lumină!“. Anul acesta, în multe din bisericile vrâncene lumina a fost adusă de la Ierusalim, de la mormântul sfânt. Bisericile focşănene au fost pline până la refuz de credincioşi, majoritatea preoţilor oficiind slujba de Înviere în aer liber.

   
Bisericile şi mănăstirile din Vrancea au fost pline până la refuz de credincioşii care au venit pentru a lua Lumina Sfântă, în noaptea de Înviere. Mai mulţi preoţi din Vrancea au împărţit credincioşilor, în noaptea de Înviere, Lumina Sfîntă adusă de la Ierusalim. Lumina de la Mormântul Sfânt a ajuns în bisericile vrâncene prin intermediul preoţilor sau al credincioşilor care au făcut un adevărat drum al Luminii Sfinte care a ajuns în bisericile din toate colţurile ţării. Majoritatea preoţilor au luat Lumina Sfîntă de la Bucureşti şi mai apoi au împărţit-o credincioşilor din parohie. Anul acesta Lumina Sfîntă a fost adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române care a plecat spre Ierusalim, vineri, şi care s-a întors, sîmbătă, în ţară. De pe aeroportul Otopeni, Lumina Sfîntă a ajuns în mai toate bisericile din ţară şi din Vrancea.
Majoritatea focşănenilor au fost prezenţi la slujba de Înviere şi au plecat către casele lor  cu Lumina Sfântă a Învierii. Pentru că numărul credincioşilor care aşteptau la uşa bisericilor a fost foarte mare unii preoţi au ieşit înainte de miezul nopţii cu Lumina pentru a avea timp să o împartă la toţi cei prezenţi. La Capela Militară de pe Bulevardul Unirii oamenii au stat  la rînd şi au ocupat o mare parte din stradă pentru a se bucura de Lumina Sfîntă a Învierii.

Mănăstirea Recea, plină de zeci de credincioşi

Mănăstirea Recea situată în apropierea comunei Bordeşti şi a sa-tului Cândeşti a fost plină de credincioşii veniţi să ia lumina Învierii. Creştinii au serbat cu sufletul smerit cel mai important eveniment al creştinătăţii. „Este pentru prima dată când vin aici. Eu sunt de fel din Vrancea, dar locuiesc în alt judeţ, respectiv în Brăila. Am venit la părinţi şi am căzut de acord să venim aici. Este un loc aparte, încărcat de smerenie şi trăire duhovnicească. E mai aproape de Dumnezeu pe aceste locuri. Este o emoţie specifică, aparte pentru acest moment. Paştele îl vom serba în familie cu toate rudele, mai ales că nu ne-am văzut de mult timp“, a spus Georgica Ciucimiş.
Şi biserica din Bordeşti a fost plină de credincioşii din localitate dar şi de fiii satului veniţi special acasă alături de părinţi şi rude pentru acest moment. De asemenea la Bordeştii de Jos enoriaşii lăcaşului de cult au stat la slujba de Înviere până dimineaţă când au plecat acasă cu pască.

Credincioşi din toate colţurile ţării la Schitul Muntioru

Schitul Muntioru a fost plin de credincioşi deşi drumul de acces este aproape distrus de societăţile care rad pădurile. Veniţi de cu seară, oamenii au dorit să ia Lumina Sfântă a Învierii de la duhovnicul Macarie Beşliu. „A fost foarte frumos, lume destul de multă, chiar dacă drumul până acolo este dezastru. Au fost oameni de peste tot şi acest lucru nu a făcut altceva decât să dovedească faptul că Învierea lui Iisus Hristos nu face altceva decât să alunge vrajba şi duşmănia dintre oameni. Slujba de Înviere a început la ora unu după ritmul vechi şi a ţinut până dimineaţă. Locurile de la noi de la Vintileasca sunt pline de tradiţie şi nu fac altceva decât să păstreze viu spiritul sărbătorilor de altădată“, a spus Alexandra Şerbu de la Vintileasca.

Păncenii au luat Lumină în noaptea Învierii

Păncenii au participat, în număr mare, la slujba de Înviere, oficiată în toate bisericile din oraş. Potrivit tradiţiei, la miezul nopţii, credincioşii au aşteptat ca preoţii să iasă din lăcaşurile de cult şi să rostească tradiţionalul îndemn „Veniţi să luaţi Lumină!”. Ulterior, cu lumânările aprinse în mâini, oamenii au rostit, cu bucurie şi speranţă, „Hristos a înviat! Adevărat a înviat!”. „Nu lipsim niciodată de la biserică într-un asemenea moment! Este cel mai important eveniment al creş-tinătăţii, clipa în care ne amintim de sacrificiul Mântuitorului, de semnificaţia acestui gest”, ne-a declarat Didina Banciu care a participat, împreună cu toată familia sa, la slujba Învierii de la Catedrala „Cuvioasa Paraschieva”, din centrul oraşului. Tot aici au venit, pentru a lua acasă Lumina Sfântă, şi pensio-narii Aurica şi Vasile Tatu. „Noi am ţinut tot postul, ne-am spovedit, am primit şi Sfânta Împărtăşanie, deci nu puteam să rămânem acasă de Înviere”, ne-au mărturisit aceştia. Chiar dacă au recunoscut că, în 2011, Paştele este ceva mai sărac decât în anii anteriori, „din cauza pensiilor micşorate pe nedrept de actualul Guvern”, bătrânii au mai spus că „s-au străduit să nu le lipsească de pe masă tradiţionala pască, ouăle roşii sau cozonacul”.
La slujba de Înviere au participat şi mulţi tineri. Unii dintre ei au mers să ia Lumină de la Mănăstirea Brazi, unde se află şi moaştele Sfântului Ierarh Mucenic Teodosie al II-lea, ctitorul aşezământului şi, totodată, ocrotitorul spiritual al oraşului.

Catolicii din Ploscuţeni au petrecut împreună noaptea Învierii

Noaptea de Înviere a fost primită cu bucurie şi speranţă de creştinii catolici din Ploscuţeni care au avut parte de o adevărată minune cerească, ceea ce le-a făcut sărbătoarea şi mai frumoasă. Sute de oameni care au luat parte la liturghia de Paşte au simţit experienţa puterii divine după ce în noaptea care se anunţa a fi friguroasă cerul s-a înseninat pentru ca împreună cu preotul paroh Carmil Farţade cu toţii să poată merge cu o lumânare aprinsă la mormintele răposaţilor. Liturghia sfântă din noaptea de Înviere a debutat ca în fiecare an cu ceremonialul de sfinţire a focului şi a lumânării pascale, apoi preotul a împărţit din lumina sfântă tuturor enoriaşilor, ca semn al Învierii lui Iisus. Cu lumânările aprinse şi cu ini-mile pline de bucurie, creştinii au ascultat lecturile biblice iar apoi au rostit „Hristos a înviat“.
Preotul paroh al comunei Ploscuţeni a predicat oamenilor despre mi-nunea Învierii lui Iisus şi despre importanţa acestui eveniment biblic în vieţile tuturor creştinilor. Oamenii au ascultat cu bucurie vorbele rostite în biserică de preotul Carmil Farţade. Ceremonialul creştin dedicat Învierii lui Iisus a continuat la Ploscuţeni cu procesiunea către cimitir. Cu lumina sfântă a Învierii credincioşii s-au îndreptat către cimitir şi au aprins o lumânare pe mormintele răposaţilor.
În comuna Ploscuţeni trăieşte cea mai mare comunitate de creştini romano – catolici din Vrancea. Aproximativ 700 de familii trăiesc în această localitate. Multe dintre familii s-au risipit în Italia sau Spania dar de Paşte s-au reîntors acasă pentru a fi alături de cei dragi şi alături de oamenii cu care au crescut. În Vrancea mai bine de 1.100 de persoane aparţin religiei catolice.

Negrileşti: Oul roşu şi bănuţul din argint

În noaptea de sâmbătă spre duminică, după primul cântat al cocoşilor sau după bătaia clopotelor, toată suflarea satului vrâncean se trezeşte pentru a pleca la slujba de Înviere. După ce iau lumină, unii dintre credincioşi rămân la toată slujba iar alţii pleacă spre case cu lumânările aprinse. În satele Vrancei, localnicii nu obişnuiesc să se înfrupte cu bucatele tradiţionale imediat după ce vin de la slujbă. De cele mai multe ori, acest lucru se întâmplă dimineaţa. După o scurtă perioadă de odihnă, toţi membrii familiei se aşează la prima masă festivă de Paşte, dar nu înainte de a se spăla, cu oul roşu şi cu banul care, de cele mai multe ori, nu este din argint aşa cum spune tradiţia, în credinţa că vor „fi sănătoşi ca oul şi curaţi ca argintul“. Mulţi dintre ei nu ştiu ce semnifică spălatul cu oul roşu şi bănuţul din argint dar se spală cu apa în care acestea se află pentru că este un obicei care se păstrează din moşi strămoşi. Însă multe dintre tradiţiile care dădeau un rost vieţii strămoşilor noştri s-au pierdut în ultimii ani. La Negrileşti, în copilăria bunicilor, în prima zi de Paşte copiii nu mâncau ou. De asemenea, după spălatul cu apa în care se găsea un ou roşu şi un bănuţ, membrii familiei trebuiau să treacă peste o coadă de topor. Această tradiţie s-a pierdut în timp. În zilele de Paşte, toată suflarea satului se odihneşte. Naşii îşi primesc finii iar părinţii îşi pun la masă copiii. Prima săptămână de după Paşte, ce se încheie cu Duminica Tomei, este numită Săptămâna Luminată. Se crede că „cine moare în această săptămână merge direct în rai“.


Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Trei eleve cu media 10 la Evaluarea Națională; 93 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut medii între 1 și 1,99
   Doar trei medii de zece s-au obținut în Vrancea la examenul de Evaluare Națională, susținut de absolvenții claselor a VIII-a. Astfel, Elena - Cristiana Miloș, de la Școala Gimnazială Ion Basgan Focșani, Gabriela Porumb, de la Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu Focșani, și Sabina – Alina Prodan, de la Colegiul Național Emil Botta din Adjud, sunt elevele care au reușit să facă teze perfecte atât la limba și literatura română cât și la matematică...

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost