ÎNCHISOARE pentru cei care conduc mopeduri fără permis
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
ÎNCHISOARE pentru cei care conduc mopeduri fără permis
ÎNCHISOARE pentru cei care conduc mopeduri fără permis
Voteaza :

Articolul a primit 0 voturi

   Şase dosare penale au fost întocmite în Vrancea pe numele unor conducători de mopeduri care nu aveau permis de conducere,  erau băuţi sau nu aveau mopedurile înmatriculate sau înregistrate. Poliţiştii de la Rutier reamintesc că începând cu data de 19 ianuarie mopedurile nu mai pot fi conduse fără permis de conducere şi vin cu câteva precizări care să-i lămurească pe conducătorii de mopeduri şi ATV-uri.

   Şase vrânceni s-au ales cu dosare penale pentru că au condus mopeduri fără a deţine permis de conducere, erau sub influenţa băuturilor alcoolice sau nu aveau mopedurile înmatriculate sau înregistrate, după caz. Dosarele penale au fost întocmite în mai puţin de o lună, respectiv începând cu data de 19 ianuarie a.c., atunci când a intrat în vigoare Legea numărul 203 din 9 noiembrie 2012 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În aceeaşi perioadă, poliţiştii au mai aplicat cinci sancţiuni contravenţionale pentru diferite abateri săvârşite de către conducătorii de mopeduri, care au permis de conducere, iar mopedul era înmatriculat sau înregistrat.
   Poliţiştii de la Rutier îi sfătuiesc pe cetăţeni să nu uite de modificările legislative şi să nu plece la drum cu mopedurile dacă nu deţin permis de conducere pentru nicio categorie. Totodată, cei care au permise sunt sfătuiţi să nu le încredinţeze celor care nu au. Potrivit legii „mopedul este considerat autovehicul şi poate fi condus pe drumurile publice numai de o persoană care posedă permis de conducere pentru categoria AM, categorie nou introdusă, sau un permis de conducere pentru orice altă categorie. Urmare a faptului că mopedul este considerat autovehicul, rezultă că sunt aplicabile toate prevederile referitoare la circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor”.
   Astfel, conducerea fără permis a unui moped este infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea. Conducerea unui moped neînmatriculat sau neînregistrat este infracţiune şi se pedepseşte tot cu închisoarea. Nerespectarea culorii roşii a semaforului de către un conducător de moped se sancţionează cu amendă între 300 şi 375 lei şi cu reţinerea permisului de conducere pentru 30 de zile. Conducerea unui moped sub influenţa băuturilor alcoolice se sancţionează după aceleaşi reguli ca şi conducerea oricărui alt autovehicul: - reţinerea permisului de conducere pentru 90 de zile şi aplicarea unei amenzi contravenţionale între 630 şi 1.400 lei, dacă fapta constituie contravenţie, adică în cazul în care conducătorul are o alcoolemie cuprinsă între 0,11 – 0,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat;  - întocmirea unui dosar penal, dacă valoarea alcoolemiei este peste limita legală, respectiv peste 0,40 miligrame per litru alcool pur în aerul expirat.

Precizări în privinţa ATV-urilor

   Poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier fac precizări şi în privinţa ATV-urilor.
   „Noua lege asimilează mopedului şi cvadriciclul uşor ceea ce înseamnă că noile reguli aplicabile pentru mopeduri sunt aceleaşi şi pentru această categorie de ATV-uri, care au următoarele caracteristici: nu depăşesc 350 kilograme având viteza maximă constructivă de cel mult 45 kilometri pe oră şi sunt echipate cu un motor: cu o cilindree de cel mult 50 cmc dacă este un motor cu ardere internă cu aprindere prin scânteie; cu o putere maximă netă de cel mult 4 kw dacă este un alt motor cu ardere internă sau cu o putere nominală maximă de cel mult 4 kw dacă este un motor electric. ATV-urile care se supun acestor norme pot fi conduse cu orice categorie de permis, inclusiv AM”, au explicat poliţiştii.
   ATV-urile de cel mult 400 kilograme echipate cu motor cu ardere internă a cărui putere netă maximă nu depăşeşte 15 kw sau cu motor electric a cărui putere nominală continuă maximă nu depăşeşte 15 kw sunt încadrate în categoria B1, ceea ce înseamnă că acestea pot fi conduse numai de un posesor de permis din categoria B sau B1.
   ATV-urile care prin construcţie depăşesc 45 kilometri pe oră, sunt echipate cu motoare de peste 50 cmc sau cu motoare electrice cu o putere de peste 4 kw pot fi conduse cu permis categoria A1 sau A, dacă puterea maximă este de 15 kw, şi numai cu permis categoria A dacă puterea acestora depăşeşte 15 kw. Această din urmă categorie de ATV poate fi condusă şi cu permis categoria B, dacă posesorul permisului a împlinit 21 de ani.
   În timp ce poliţiştii atrag atenţia asupra noilor modificări şi întocmesc dosare penale, cei care doresc să urmeze cursurile unei şcoli de şoferi pentru obţinerea permisului de conducere categoria „AM” nu pot face acest lucru. Valerica Mărăscu de la Agenţia Rutieră Română Vrancea ne-a precizat că şcolile de şoferi nu au fost autorizate pentru că nu au venit normele de autorizare de la Bucureşti, ceea ce înseamnă că şcolile de şoferi nu pot înscrie cursanţi nici la aproape o lună de la modificarea legislaţiei.


 

 

3 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • PE CEI CU MOPEDURI NE PEDEPSITI CU INCHISOAREA DAR LA VINTILIASCA TRACTORUL PRIMARULI ESTE CONDUS PE DRUMURILE COMUNALE DE NOAPTES IORDACHE CARE NU ARE PERMIS. DEAIA A TREBUIT SA PLECE NEAPARAT DIN SAT POLITISTA PE NUME IUSTINA CA ERA LEGISTA SI INCURCA PE UNI IN AFACIRI.

  DE radu, postat pe 12-02-2013, la 09:11

 • Va rog sa ne comunicati daca cei care au facut cursuri la o scoala de soferi si au obtinut un atestat din care se vede ca am raspuns corect la cel putin 22 intrebari,mai au dreptul sa conduca un moped .Daca nu,unde putem face scoala de soferi ,si in ce consta acest examen,ce trebuie sa mai facem.??? Va multumesc.

  DE Ilie Viziteu, postat pe 13-03-2013, la 20:35

 • Victor Dombrovschi i Sergio Pileri, au fost reinui în România, în baza unui mandat european. Serviciile rusesti penetreaza Romania, pe calea ferata, pe la Cluj.SORIN SUPURAN -Sef agentie, se retrage.Ioan Tatar Directorul ARR.Petricu Cristian Alexe, kg de aur si 10 case. AM INVESTIT MULT ÎN ROMÂNIA. În urm? cu patru ani aveam 36 de vagoane si 4 locomotive diesel, iar acum avem o flot? de 50 de locomotive, deopotriv? diesel si electrice si peste 2.000 de vagoane. Lupta de pe calea ferat?. Cum a mucat DB Schenker din afacerile concurenilor.Daca facem un scurt rezumat ajungem si la beneficiarii dintre mafia Ruso-Italiana in Romania. Succes!

  DE Traian, postat pe 10-11-2016, la 14:06

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost