Încă 5 mii de carduri naționale de sănătate pentru vrânceni

3
510


Încă 5.000 de vrânceni, care între timp au devenit asigurați sau au împlinit 18 ani, vor primi, de săptămâna viitoare, cardurile naționale de sănătate. Președintele Casei de Asigurări de Sănătate Vrancea, Mihai Copaci, ne-a declarat că pe 4 februarie se va deplasa la Imprimeria Națională pentru a mai aduce încă 5.000 de carduri, pe care le va duce la Oficiul Județean de Poștă Vrancea în vederea distribuirii. „Pe 4 februarie, pe baza unui contract subsecvent de servicii încheiat cu Poșta Română, suntem invitați la București pentru a prelua de la Imprimeria Națională un număr de 5 mii de carduri. Ele vor fi distribuite tot de către poștași. Distribuirea cardului național de sănătate este un proces continuu, trimestrial urmând să primim carduri pe care le vom distribui vrâncenilor care devin asigurați între timp”, ne-a spus Mihai Copaci.
Poștașii vor veni două zile consecutiv la ușile asiguraților, iar dacă nu îi vor găsi acasă, le vor lăsa în cutia poștală o înștiințare, în baza căreia au obligația să se prezinte în termen de 10 zile calendaristice la oficiul poștal de care aparțin, pentru a-și ridica cardul. Dacă nici acest lucru nu este posibil, asigurații își mai pot lua cardul de la sediul CAS Vrancea. Procedura de distribuire a cardurilor de sănătate de către Oficiul de Poștă Vrancea va costa CAS Vrancea 650 de mii de lei.
De la 1 mai, cardul național de sănătate va reprezenta singura modalitate prin care asigurații vor putea primi servicii medicale. Astfel, medicii de familie și cei specialiști, care sunt în contract cu CAS Vrancea, trebuie să aibă cititoarele de carduri, ale căror prețuri variază între 60 și 350 lei. Până în prezent, la nivelul județului Vrancea, 188 de mii de persoane au primit cardul acasă, iar alți 10 mii sunt așteptați de luni până joi, între orele 8.30-15.00, la sediul CAS Vrancea, pentru a le ridica. Numai zilele trecute, la CAS au ajuns aproximativ 300 de vrânceni care au intrat în posesia cardului de sănătate.
Pe card sunt inscripționate următoarele informații: numele, prenumele, data nașterii, codul numeric personal și codul de asigurat, cardul putând fi activat la medicul de familie. La rându-i, medicul va înregistra pe cipul cardului următoarele informații: codul numeric personal al asiguratului, diagnostice medicale cu risc vital și boli cronice, grupa sanguină și Rh, acceptul exprimat pentru prelevarea de organe, țesuturi și celule după deces, datele de contact ale medicului de familie. Informațiile de pe cardul național de sănătate pot fi accesate de: CNAS, în calitate de administrator al sistemului informatic, medicul de familie la care este înscris asiguratul, medicul specialist, furnizorii de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here