În România mai sunt 29 de oncologi pediatri, o parte dintre ei în pragul pensionării

1
616


În România nu există medici oncologi pediatri tineri, în condițiile în care mai sunt doar 29 de astfel de specialiști în funcție, iar o parte dintre ei se află în pragul pensionării, a declarat, luni, președintele Societății Române de Hemato-Oncologie Pediatrică, conf. dr. Monica Dragomir, șeful Secției de oncologie pediatrică de la Institutul Oncologic București. „Nu s-au creat specialiști de mai mult de zece ani. Supra-specializarea hematologie și oncologie pediatrică a fost desființată cu mai mult de zece ani în urmă. A fost reînființată, pe hârtie, în 2012, iar anul trecut a fost aprobată de către Ministerul Sănătății, conform standardelor europene, dar din 2 februarie 2015 până acum nu am reușit să găsim modalitatea de a aplica (…) din simplul motiv că ea durează doi ani, este cu scoatere din producție, perioadă în care candidații ar trebui să-și plătească și cursurile și să se și întrețină”, a precizat conf. dr. Monica Dragomir, în cadrul conferinței „Asistența copilului cu cancer în România — progrese și provocări”, organizată în contextul Zilei internaționale a copilului cu cancer.
    Ea atras atenția și asupra lipsei asistentelor din secțiile și compartimentele de oncologie pediatrică, în condițiile în care activitatea medicală depusă este similară secțiilor de terapie intensivă, iar personalul se confruntă cu stres psihologic și un volum mare de muncă. „Normarea secțiilor de oncologie pediatrică este la fel ca pentru o secție de pediatrie obișnuită. Vă puteți imagina că activitatea medicală este cu totul alta. Una este să faci doar un antibiotic unui copil internat pentru pneumonie, alta este ca, pe lângă antibiotic, tratament suportiv, să faci tratamente cu citostatice, care implică risc vital”, a precizat ea. Monica Dragomir a explicat, de asemenea, că personalul este insuficient nu doar din cauza dificultății muncii depuse, ci și a lipsei sporurilor. „Alte domenii medicale, în prezent, în grilele de salarizare, au sporuri și salarii aproape duble: e vorba de neuropsihiatrie infantilă, terapie intensivă, anatomie patologică… Din acest motiv, asistentele noastre au plecat către aceste zone”, a precizat ea.
    Totodată, ea a menționat că un fenomen îngrijorător constatat după anii 2012 a fost diagnosticul în stadii tardive, fenomen care afectează șansa de supraviețuire sub tratament oncologic. „Toți copiii cu cancer trebuie tratați în acord cu cele mai bune proceduri de tratament existent. Aceasta înseamnă medicație oncologică și suportivă gratuită și disponibilă permanent și, nu în ultimul rând, medicație administrată în afara indicației off label. Unele medicamente oncologice nu sunt înregistrate pentru copii, dar fac parte din protocoalele internaționale de tratament și și-au demonstrat eficiența. În România, accesul este restricționat inclusiv din punct de vedere legal și acest lucru se mai întâmplă în doar cinci țări din Europa”, a precizat ea.
    Monica Dragomir a precizat că, în acest an, multe probleme sunt pe cale să își găsească rezolvarea, dar mai sunt chestiuni extrem de importante care trebuie soluționate. Ea a menționat că, în Europa, conform statisticilor din 2014, în fiecare an sunt diagnosticate 35.000 de cazuri noi de cancer, dintre care 15.000 la copii cu vârste sub 15 ani, iar 20.000 la categoria de vârstă 15 — 24 de ani. Două treimi dintre supraviețuitori se confruntă cu efecte secundare tardive, care le afectează calitatea vieții. Conform estimărilor, unul din 300 de nou născuți va dezvolta un cancer până la vârsta de 20 de ani. Cazurile de cancer la copii sunt mult diferite față de ale adulților, astfel că prima categorie se confruntă mai ales cu boli de sânge, leucemii, limfoame și tumori cerebrale. Dragomir a explicat că tendința globală în Europa, dar și în România, este de creștere a incidenței cancerelor, estimările fiind că în România această creștere ar fi de la 11,6 la 13,7 la suta de mii de locuitori. De asemenea, în România, anul trecut au fost diagnosticați 550 de pacienți noi cu afecțiuni maligne.
    Rata de supraviețuire la nivel global în cazul copiilor bolnavi de cancer este de 80%, însă 6.000 de copii mor în fiecare an de cancer. De asemenea, în Europa, cancerul este prima cauză de mortalitate la copii cu vârste mai mari de un an. În cazul cancerelor cu prognostic bun, șansa de supraviețuire pe termen lung, adică peste cinci ani, este de peste 85%, a precizat Monica Dragomir. În fostele țări socialiste, diferențele în ce privește rata de supraviețuire față de valorile înregistrate la nivel global sunt cuprinse între 10 și 20%. În România diferența este mai mică de 10%, a precizat dr. Dragomir, care a atras atenția însă asupra schimbărilor semnificative înregistrate în ultimii 30 de ani, în contextul în care anii ’70 — ’80 rata de supraviețuire depășea cu puțin 50%. Ea a menționat că în cazul anumitor tipuri de cancer diferențele de supraviețuire sunt chiar de 25 — 30% față de situația din UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here