Iașiul universitar în doliu!

0
855


Sute de oameni, înalți prelați ai Bisericii Ortodoxe Române, academicieni, profesori, studenți, printre care am remarcat și prezența unor profesori și elevi de la Colegiul „Valeriu D Cotea” din Focșani, l-au însoțit pe ultimul drum la Cimitirul Eternitatea din Iași pe academicianul Valeriu D. Cotea. Slujba a început cu un mesaj transmis de Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Patriarh Daniel. Am reținut din mesaj afecțiunea și stima pe care biserica noastră strămoșească le are față de omul de știință și binecredinciosul creștin ortodox Valeriu Cotea. Părintele Daniel îi cunoștea activitatea și-i recunoștea meritele încă din vremea când se afla în fruntea Mitropoliei Moldovei și Sucevei. 
Au urmat numeroși prelați, academicieni, profesori și reprezentanți ai autorităților locale, l-a care s-a adăugat reprezentantul Academiei de Științe a Republicii Moldova, precum și mesajele instituțiilor de profil din țară: București, Cluj, Timișoara și Craiova, care au realizat cuprinzător omagiul marelui dispărut.
Zămislit în pământul roditor al Vrancei, chiar la poarta ei, aproape nonagenarul Valeriul Cotea (11 mai 1926 – 20 aprilie 2016) are meritul că a deschis porțile sutelor de vrânceni, tineri dornici să se afirme în știință și învățătură, avându-l ca model pe strălucitul lor mentor și îndrumător. Să recunoaștem că în epoca în care trăim, Valeriu Cotea este cea mai strălucită sinteză a valorilor moștenite în această lume de păstori și cărturari vestiți pe care i-a dat Vrancea. Dragostea față de țară, tenacitatea în însușirea cunoștințelor, iubirea față de oameni și credința în Dumnezeu, toate au marcat drumul vieții acestei personalități unice, al doilea academician pe care l-a dat Vrancea după Simion Mehedinți. 
O atmosferă de pietate și de recunoștință a marcat întreaga ceremonie de rămas bun față de acest mare om de știință, bun român și credincios ortodox. Coloana de sute de oameni a plecat de la Biserica Sfântul Nicolaie din Copou, s-a îndreptat spre Cimitirul Etenitatea, unde academicianul își va dormi somnul de veci, alături de soția sa Victorița. Astfel, Iașiul universitar a trăit unul dintre cele mai grele despărțiri și cele mai înălțătoare momente ale încheierii drumului unei vieți și ale unui destin exemplar. Pentru cei care au participat, acest eveniment rămâne un motiv de mândrie că Vrancea a dat țării noastre o valoare și un model pentru noi, vrâncenii, dar și pentru românii atât de dincolo cât și de dincoace de Prut.  
Profesor Ștefan Neagu 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here