George Maior A DEMISIONAT de la conducerea SRI

0
512


Directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, și-a înaintat, marți, demisia de la conducerea SRI președintelui României. „Directorul Serviciului Român de Informații, domnul George Maior, și-a înaintat demisia de la conducerea SRI Președintelui României, marți, 27 ianuarie Președintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a acceptat demisia”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.
    Președintele Klaus Iohannis a declarat, în 7 ianuarie, la Adevărul Live, întrebat dacă ia în calcul numirea unor noi șefi la SRI și SIE, că săptămânile viitoare va analiza această chestiune și va comunica concluzia, pentru că nu o are. Întrebat dacă directorul SRI, George Maior, ar trebui să își continue mandatul sau ar trebui schimbat, în condițiile în care acesta a anunțat că își depune mandatul la dispoziția noului președinte, Klaus Iohannis a răspuns: „Cred că e o discuție puțin artificială. Postul este ocupat, SRI funcționează în parametri buni, nu văd de ce ar trebui să forțăm o astfel de discuție. Chiar nu simt nevoia de a face din asta o temă”.
    În 5 noiembrie, directorul SRI, George Maior, a afirmat că la învestirea noului președinte își va prezenta mandatul, spre evaluare, menționând că, până la acel moment și atât timp cât va fi în fruntea SRI, nu manifestă și nu confirmă „interesul pentru un anume rol profesional în viitor”. „Referitor la solicitările de a comenta apariția în spațiul public a numelui directorului SRI, domnul George Cristian Maior, în legătură cu posibila nominalizare în funcția de prim-ministru al Guvernului României, Serviciul Român de Informații face următoarele precizări: Reiterăm faptul că activitatea Serviciului Român de Informații are ca principiu obiectiv, respectat la toate momentele și nivelurile, neutralitatea și echidistanța politică. În acest sens, subliniem hotărârea conducerii SRI de a evita implicarea în eventuale dispute cu substrat electoral, în vederea prezervării propriei misiuni, precum și a bunei reputații dobândite în rândul cetățenilor României și al partenerilor instituționali din țară și din străinătate”, se arăta într-un comunicat al SRI remis, la acel moment, agenției MEDIAFAX.
    SRI preciza că poziția oficială a lui George Cristian Maior este „consecventă, așa cum a fost aceasta exprimată atât public, cât și în discuții directe cu principalii beneficiari”. „La momentul învestirii noului președinte al României îmi voi prezenta, spre evaluare, mandatul de director al SRI. Este o datorie de onoare și un obiectiv profesional legitim, după 8 ani în fruntea Serviciului Român de Informații. Până la acel moment și atâta timp cât voi ocupa această funcție, nu manifest și nu confirm interesul pentru un anume rol profesional viitor”, a declarat Maior, citat în comunicat.
    George Maior a deținut funcția de director al SRI timp de peste opt ani, el devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informații la data de 4 octombrie 2006. Anterior desemnării sale la conducerea SRI, Maior a fost senator PSD, el fiind și președinte al Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Senat. În perioada 2000-2004 a fost secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare în cadrul Ministerului Apărării Naționale. În această calitate a coordonat, din punct de vedere strategic și militar, aderarea României la Organizația Tratatului Nord-Atlantic. Între anii 1992 și 1997 a lucrat ca diplomat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, la Departamentul Tratate și la Departamentul Afaceri Strategice. Din anul 1997 până în anul 1999 a îndeplinit funcția de Însărcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei României din Dublin, Irlanda. În anul 2004 i-a fost conferit gradul diplomatic de Ambasador în Ministerul Afacerilor Externe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here