GALERIE FOTO: Unelte din epoca neolitică, descoperite într-o brazdă pe câmp la Năneşti
 • Micsorare text
 • Marire text
 • Tipareste articol
 • Trimite unui prieten
 • Inscriere RSS
GALERIE FOTO: Unelte din epoca neolitică, descoperite într-o brazdă pe câmp la Năneşti
GALERIE FOTO:   Unelte din epoca neolitică, descoperite într-o brazdă pe câmp la Năneşti
Voteaza :

Articolul a primit 12 voturi

   Un student care a găsit mai multe obiecte vechi, care datează de 5.000 – 6.000 ani, pe un ogor din Năneşti, a anunţat autorităţile. Specialişti de la Direcţia pentru Cultură şi Muzeul Vrancei au cercetat situl arheologic, unde au descoperit obiecte întregi: trei lamele, un vârf de săgeată de silex şi un topor-ciocan, din epoca neolitică, aparţinând culturilor Cucuteni şi Boian. Autorităţile încearcă să găsească fonduri pentru deschiderea cercetărilor arheologice în acest sit, de mare importanţă pentru istoria şi cultura locală.     Descoperire arheologică neaşteptată pe un câmp din comuna Năneşti. Istoria a ieşit la suprafaţă, în timpul arăturilor de primăvară, care au scos la lumină fragmente de unelte din piatră şi silex şi vase din lut, care datează de câteva mii de ani. Un student i-a luat prin surprindere pe arheologii de la Muzeul Vrancei când le-a arătat o geantă plină cu fragmente din obiectele găsite pe un ogor arat din zona Năneşti. Printre descoperiri se află un fragment dintr-un topor-ciocan din piatră, lamele din silex şi un vârf de săgeată din silex, toate fiind obiecte confecţionate de mâna omului, în urmă cu câteva mii de ani.
   Specialiştii de la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Vrancea şi de la Muzeul Vrancei s-au deplasat în locul respectiv, în punctul Gorgan, marţi, 2 aprilie, unde au fost plăcut surprinşi să constate că situl arheologic este perfect poziţionat, fiind un teren liber, care permite cercetarea, bogat în artefacte şi stratificat din punct de vedere al istoriei obiectelor descoperite aici: din epoca neolitică, epoca fierului şi perioada medievală. ”Am mers la faţa locului, am delimitat situl şi am descoperit şi alte obiecte, pe care le-am colectat din pământul arat. Am găsit un fragment dintr-un vas strecurătoare neolitic, o lamelă din silex întreagă, un fragment dintr-o buză de vas  neolitic şi o tortiţă dintr-un vas, tot neolitic. Toate acestea ne-au confirmat existenţa sitului arheologic”, ne-a relatat arheologul Aurora Emilia Apostu, de la Muzeul Vrancei. Au mai fost descoperite şi fragmente din chiup-uri (vas mare de lut, cu două torţi, în care se păstrau alimente, n. r.). Unele vase sunt purtătoare ale culturii Boian din neolitic, altele aparţin culturii Cucuteni, dar s-au găsit fragmente şi din ceramică medievală sau din Hallstatt, prima perioadă a epocii fierului. Toate fragmentele descoperite au rămas în patrimoniul Muzeului Vrancei.  

Autorităţile caută bani pentru a începe săpături arheologice la Năneşti 

   Specialiştii spun că aceasta este o şansă de a redeschide cercetările arheologie într-un sit din judeţul Vrancea. ”Acest sit arheologic este clasat de dinainte de anul 1989. Până acum nu s-au făcut cercetări şi săpături arheologice în acest loc, au fost doar cercetări de suprafaţă. Suntem foarte interesaţi să facem o cer-cetare temeinică a acestui sit, suntem dispuşi să aducem şi voluntari pentru aceasta. Avantajul locaţiei este că e o staţiune stratificată, cu multe perioade şi sunt şanse mari să scoatem obiectele întregi. Prin aceste descoperiri se îmbogăţeşte patrimo-niul cultural al judeţului, este un plus de valoare cu obiecte din culturi foarte vechi”, a mărturisit arheologul Aurora Apostu.  Săpături arheologice nu s-au mai realizat în judeţul Vrancea din anul 1995, când s-a lucrat la situl de la Vităneşti, comuna Boloteşti.  
   Autorităţile încearcă să găsească finanţare pentru deschiderea cercetărilor arheologice. Pentru început ar fi nevoie de circa 10.000 lei. ”Ar fi de mare importanţă să deschidem o cercetare arheologică adevărată la acest sit. Este vorba despre descoperirea şi protejarea istoriei şi culturii locale. Pentru deschiderea sitului şi pentru cercetările incipiente am avea nevoie de circa 10.000 lei. Cu cazarea şi masa celor care ar lucra aici ne-ar putea sprijini şi primăria din localitate”, ne-a declarat Florin Micu Iliescu, directorul interimar al Direcţiei pentru Cultură Vrancea, care a vizitat situl, ce se întinde pe o suprafaţă de un hectar. 
   Alte situri arheologice din judeţul nostru, unde s-au oprit lucrările, din lipsă de fonduri, sunt la Vârteşcoiu, Rugineşti şi Dumbrăveni.    Neoliticul (sau epoca pietrei lustruite) este o perioadă din istoria omenirii. Neoliticul este penultima epocă a preistoriei şi cea mai scurtă, ea a urmat după mezolitic şi a precedat epoca metalelor, caracterizată prin folosirea uneltelor de piatră lustruită şi me-talurgiei primitive a cuprului, prin apariţia agriculturii primitive, a creşterii vitelor şi a olăriei. În sud-estul Europei societăţile neolitice apar prin 7000 î.Hr. iar în Europa Centrală aproximativ 5500 î.C. În neolitic, oamenii au continuat să folosească unelte cioplite din silex. Populaţiile neolitice au creat o serie de unelte necesare agriculturii, cum ar fi seceri sau pietre de moară folosite la măcinat, au perfecţionat tehnicile de vânatoare şi pescuit prin apariţia unor diverse tipuri de săgeţi, harpoane. 

   Cultura Cucuteni este una dintre cele mai vechi civilizaţii din Europa. Şi-a primit numele după satul cu acelaşi nume din apropierea Iaşiului, unde în anul 1884 s-au descoperit primele vestigii. Cultura Cucuteni a precedat cu câteva sute de ani toate aşezările umane din Sumer şi Egiptul Antic. Cultura Cucuteni se întindea pe teritoriul actual al României, Republicii Moldova şi Ucrainei, fiind răspândită în Moldova, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei şi Basarabia. Se caracteriza printr-o ceramică de foarte bună calitate, bogat şi variat pictată. 

   Cultura Boian este o cultură a neoliticului mijlociu. Acoperă o zonă geografică destul de restrânsă în timpul etapei timpurii (Muntenia), apoi teritoriul se extinde mai ales în direcţia Mării Negre, până la a suprapune aria culturii Hamangia în Dobrogea. Cultura este cunoscută în Bulgaria sub numele de Mariţa. Ceramica este decorată cu motive geometrice realizate în excizie şi încrustaţie cu pastă albă. Au fost descoperite şi câteva obiecte din aramă, produse în fazele târzii.


 

 

2 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
 • Pentru spectacole cu manele, se vor gasi bani!...

  DE putzandrum, postat pe 06-04-2013, la 10:41

 • eu am gasit un ciocan din piatra slefuita,ce valoare istorica are?

  DE virgil, postat pe 06-08-2013, la 17:29

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

12
16
33
45
3
10

Extragerea noroc:  7463834

Harta Focsani
   

Inedit

GALERIE FOTO: Profesorul Ștefan Opincă, o viață ca-n filme dedicată artei cinematografice
    Profesorul Ștefan Opincă de la Bătinești și-a dedicat viața artei cinematografice și a pregătit sute de copii în cineclubul Danubius din Galați. Viața lui Ștefan Opincă se suprapune cu perioada regimului comunist, fiind martor la evenimentele din ultimii 80 de ani.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost