GALERIE FOTO: Un afacerist ACUZĂ: Un fost șef de instituție a cerut ȘPAGĂ 100 de mii de lei pentru un fost deputat PDL

9
3719


Vasile Iordache, din Cîmpuri, judecat pentru evaziune fiscală, a făcut dezvăluiri explozive ieri, la mai bine de doi ani de la trimiterea sa în judecată. El a afirmat că un fost șef de instituție i-ar fi cerut șpagă 100 mii lei, bani care ar fi trebuit să ajungă la un fost deputat PDL. Iordache susține că a discutat cu patru polițiști în legătură cu organizarea unui flagrant, însă informația aceasta ar fi ajuns la urechile celui care trebuia să ia banii. Vasile Iordache nu a prezentat nicio dovadă scrisă, audio sau video cu privire la dezvăluirile pe care le-a făcut în fața presei. 
 
 Vasile Iordache, zis „Baronul”, din comuna Cîmpuri, judecat pentru evaziune fiscală, despre ale cărui afaceri cu lemn presa a scris de nenumărate ori, a făcut declarații incendiare, ieri, despre cum i s-a cerut mită suma de 100 de mii de lei și despre cum polițiștii ar fi „sifonat” informații în legătură cu organizarea unui fragrant. 
 „Baronul” crede că toate problemele lui au început de când fostul șef al Direcției Silvice, Petrică Tudosă, i-ar fi cerut o șpagă de 100 mii lei. Vasile Iordache spune ar fi vrut să se organizeze un flagrant, motiv pentru care a discutat acest lucru cu patru polițiști. Omul spune că unul dintre oamenii legii cu care a discutat „a scăpat informația”, iar flagrantul nu a mai avut loc. „Toate acestea mi se trag de la faptul că am vrut să-i fac flagrant lui Tudose Petrică, fostul șef al Direcției Silvice. Eu nu aveam voie, la ordinul lui Trășculescu, să mai merg la nicio licitație. Deci, firma mea nu mai avea voie să participe la licitații. Tudose de la Direcția Silvică a spus că dacă eu vreau să intru la licitații, trebuie să sponsorizez cu un miliard la Trășculescu. Asta mi-a spus Tudose, eu n-am discutat cu Trășculescu. Asta s-a întâmplat în 2011, în luna iulie-august. Să dau banii ăștia ca să particip la licitații, să fiu prieten cu Trăsculescu și să pot lucra la toate ocoalele! Eu am vrut să fac flagrant, pentru că m-am săturat de el, că la orice licitație mă dădea afară. Noi nu aveam voie, eram oaia neagră. Și am mers la poliție și am zis care-i situația. Unul din cei patru polițiști, adică Zaharia de la Mărășești (Ginel Zaharia, șeful Poliției orașului Mărășești-n.r), Dumitrache de la Silvic (Ionel Dumitrache șef Biroul Silvic-n.r.), mai era un domn Negrea (Negrea Nică-n.r.) tot de la Biroul Silvic și domnul Târală (Vasilică Târală, șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă din cadrul IPJ-n.r.), l-a informat. Eu am zis că n-am încredere în nimeni decât în domul Târală, că a fost polițist la noi. În trei zile Tudose a știut și n-am mai putut face nimic. S-a dus la un coleg al meu și i-a spus că «ce vroia mă țiganul, să mă bage în pușcărie?». Sigur de aici mi se trage tot. Apoi a venit poliția pe mine. Până atunci nimeni nu mi-a spus nimic. Practic nu știam că am probleme cu județul Vrancea, știam că era ceva la Buzău”, a spus Iordache. 
   Tudosă și polițiștii spun că nu au habar de o astfel de întâlnire  
 Petrică Tudosă, cel despre care Vasile Iordache a spus că i-a cerut bani, spune  că nu-l cunoaște pe afacerist. În opinia fostului șef al Direcției Silvice, povestea este cusută cu ață albă. „Nu îl cunosc pe acest om, nu l-am văzut în viața mea. Mi se pare o poveste cusută cu ață albă. Dacă are ceva de spus, să meargă la organele abilitate. Nu îmi aduc aminte ca aceste firme să fi depus dosare pentru licitație. Ca și director, nu aveam legătură cu organizarea licitațiilor, putea participa orice firmă care respecta condițiile legale, să nu aibă datorii, să nu aibă cazier silvic. Nu aveam nicio legătură cu asta. Cei respinși erau pentru motive obiective. Mi se pare ciudat să vii după doi ani cu această poveste. Nu înțeleg ce motive are de face asemenea declarații. Dacă spune că i-am cerut un miliard, să spună cum arăt, spuneți-i să mă descrie. Eu am auzit de el din presă, că este implicat într-un dosar de evaziune și cam atât”, ne-a spus Tudosă.   
 Contactați telefonic de reporterii „Monitorul de Vrancea”, cei patru polițiști, ale căror nume au fost pronunțate de Iordache, l-au contrazis pe afacerist. Șeful Biroului Silvic, comisarul șef Ionel Dumitrache, afirmă că nu l-a văzut pe bărbatul din Cîmpuri niciodată în viața sa. „Eu nu-l cunosc personal pe acest individ. Nu l-am văzut în viața mea și nici nu am avut vreodată, eu personal, vreun dosar în lucru care să-l vizeze. Nu am avut niciun fel de discuție cu dumnealui niciodată și nici nu ar fi avut de ce să ne spună nouă despre flagrant”, ne-a spus comisarul șef Dumitrache. 
 La rândul său, comisarul șef Vasilică Târală, șeful Serviciului de Informații și Protecție Internă din cadrul IPJ, ne-a spus că nu a avut niciodată nicio discuție cu Vasile Iordache cu privire la o astfel de sumă și nici cu privire la Petrică Tudosă. Mai mult, el a adăugat că nu a avut niciodată nicio discuție cu bărbatul din Cîmpuri în prezența celorlalți trei colegi menționați. „Nu cunosc acest aspect, la care faceți referire. Nu am avut nicio discuție cu acest domn și cu colegii mei la care ați făcut referire, cu privire la organizarea unui  flagrant. Am avut o discuție vis-a-vis de organizarea unui flagrant, dar nu în prezența colegilor mei (cei trei -n.r.). Mai mult, în discuția noastră nu a fost vorba despre suma la care faceți referite, ci de o sumă mult mai mică, și nici de persoana pe care ați menționat-o. O asemenea discuție, despre o asemenea sumă, nu aș fi uitat-o”, ne-a spus Târală. 
 Nici comisarul șef Ginel Zaharia, șeful Poliției orașului Mărășești, nu are cunoștiință despre așa ceva. „Eu nu am cunoștiință despre așa ceva și este un aspect care nu se uită. Domnul este un personaj aparte”, ne-a transmis comisarul șef Zaharia. În ceea ce-l privește pe polițistul Nică Negrea, acesta a spus, prin intermediul purtătorului de cuvânt al IPJ Vrancea, inspectorul principal Bogdan Toader, că nu comentează.
    Neconcordanțe în dosar
 
 Vasile Iordache spune că în dosarul său sunt multe neconcordanțe și se întreabă de ce este singurul arestat la domiciliu dintre toți cei patru inculpați din dosar. „Sunt două rechizitorii făcute de același procuror, unu la Focșani și unul la Panciu. În primul se vorbește despre evaziune fiscală, în cel de-al doilea de participație improprie la infracțiune de tăiere ilegală de arbori. Anchetatorii au arătat că am făcut rost de documente pe care le-am vândut mai multor firme din județ. Dumnealor spun în rechizitoriu că am antecedente, afirmație care nu este reală, după cum reiese din cazierul judiciar eliberat la data de 21.03.2014. De asemenea, mai spun că am părăsit țara și că m-am sustras, un lucru care iarăși nu este adevărat. În ianuarie 2013, în timp ce mă aflam în Italia, am sunat la poliția din Cîmpuri, am spus unde sunt și am lăsat un număr de telefon. Dacă mă sustrăgeam nu mai anunțam. În februarie 2014 m-am hotărât să vin casă. Mi-am făcut bagajele pentru închisoare și m-am predat la Giurgiu. Și astăzi sunt în arest la domiciliu și nu știu de ce, pentru că nu am nicio motivare”, a povestit Iordache. 
 Acesta a adăugat că în luna iunie a anului 2011, Direcția de Finanțe a făcut o cerere de dizolvare a societății sale, pentru o datorie de 16.853 lei. Apoi, spune el, reprezentații Direcției de Finanțe au întocmit un proces verbal în care au arătat că are de dat la stat 396.243 lei, sumă care reprezenta impozit pe profit și TVA cu toate că la lemn nu se lucra cu TVA, după cum a afirmat Iordache. El susține că ulterior a fost informat de reprezentanții Direcției de Finanțe că are de încasat 576.301 lei. „De ce mi-au băgat firma în lichidare și nu m-au lăsat să recuperez banii, ca apoi să-i poată recupera și ei? Toate actele sunt la mine și nu știu cum le-a ieșit lor evaziunea asta”, s-a întrebat Iordache. 
 
    Primari audiați în dosarul lui Iordache 
 Dosarul în care patru afaceriști din Cîmpuri sunt judecați pentru evaziune fiscală, respectiv Vasile Iordache zis „Baronul”, Florin Mateiu, Marcel Păun și Ilona Szasznika, a avut, ieri, un nou termen. Judecătorul a audiat mai multe persoane în calitate de martore, printre care și doi primari, respectiv Ion Păucă de la Nereju și Tudorel Bîtcă de la Paltin. 
 Ion Păucă a explicat în fața instanței că soția sa, care deține o firmă, a avut relații comerciale cu una dintre societățile acestuia. „Eu nu pot să cunosc ce societăți are dumnealui. Îl cunosc și pe domnul Iordache și pe domnul Păun, dar nu am avut eu relații comerciale cu dumnealor, ci soția mea, care deține o societate. În anul 2011 s-a încheiat un contract de colaborare cu una dintre firmele domnului Iordache, iar timp de o lună s-a cumpărat material lemnos. Apoi, s-a renunțat la acest contract pentru că lemnul nu era bun”, a spus primarul Păucă. Întrebat dacă a cumpărat de la Iordache documente cu regim special, edilul a răspuns cu o întrebare: „Cum am fi putut să cumpărăm documente cu regim special?”.
 Apoi, a dat declarații în fața instanței primarul de la Paltin, Tudorel Bîtcă. Edilul nu și-a mai amintit prea multe din perioada în care făcea afaceri cu inculpatul. „Am cumpărat lemne de la el (Iordache-n.r.) și de brad, și de fag. Nu mai știu exact perioada când s-a întâmplat acest lucru, dar întotdeauna când făceam aprovizionarea se întocmeau și documentele necesare”, a afirmat Bîtcă. 
 În dosar au mai fost audiate și alte persoane, dar niciuna dintre acestea nu a precizat că ar fi cumpărat documente cu regim special de la Vasile Iordache, așa cum au arătat procurorii în rechizitoriu. După audieri, instanța a stabilit un nou termen pentru expertiză. Totodată, avocatul lui Iordache a solicitat instaței ca celui pe care îl reprezintă să i se permită să meargă la Spitalul din Moinești la control, întrucât are probleme grave de sănătate. Instanța a rămas să se pronunțe cu privire la această cerere. 
    Vasile Iordache, prima persoană din Vrancea arestată la domiciliu 
 Vasile Iordache a fost primul vrâncean arestat la domiciliu. El a fost trimis în judecată în 2012, alături de alte trei persoane, pentru comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală în formă continuată, deținere de documente cu regim special, dar și complicitate la săvârșirea celor două infracțiuni. Când a fost trimis în judecată, bărbatul era dat în urmărire internațională pentru că nu a putut fi arestat preventiv. El este acuzat de o evaziune de peste 500.000 lei numai în acest dosar. 
 Potrivit rechizitoriului, în perioada 2009-2011, în mod repetat, în calitate de administrator al SC Atunia Forest SRL și Iordaforest SRL, ar fi deținut formulare tipizate cu regim special falsificate, pe care le-a folosit pentru desfășurarea activității infracționale în cadrul celor două firme, evidențiind în actele contabile cheltuieli care nu au avut la bază operațiuni reale, sustrăgându-se de la plata obligațiilor fiscale către bugetul de stat consolidat cu sumă totală de 507.333 lei. Din această sumă, 320.793 lei reprezintă impozit pe profit, iar 186.590 lei TVA, după cum se arată în rechizitoriul procurorilor. 
 Dosarul a fost disjuns, iar pentru săvârșirea infracțiunilor de instigare la tăiere fără drept de arbori și furt de arbori este judecat la Panciu. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here