GALERIE FOTO: Trofeul „Vrancea, plai de dor!“, câștigat de elevi ai Colegiului Kufad Kușadasi

0
1103


Elevii de la Colegiul Kufad Kușadasi, din Turcia, reuniți în „Dancers Folcloric Group”, au câștigat trofeul „Vrancea, plai de dor!”, ediția a VII-a. Organizat de Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” Focșani, Festivalul Concurs Național de folclor al elevilor de liceu s-a desfășurat la finele săptămânii trecute, în  sala Balada din Focșani. Concursul este înscris în calendarul activităților educative naționale 2017, fără finanțare MEN, și s-au înscris ansambluri și formații de elevi din județele: Botoșani, Suceava, Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Buzău, Prahova, Teleorman, Ialomița, Vrancea. Au fost invitați de onoare din Republica Moldova și Turcia.
Juriul a fost compus din: Maria Murgoci, președintă, director Ansamblul Profesionist Èšara Vrancei, Aurel Șelaru, inspector școlar general adjunct, Cătălina Lupu, consilier local Focșani, Elena Murgoci Baluca, inspectorul școlar pentru activități educative, Mihaela Simion. Au participat 360 de elevi și cadre didactice de la 19 licee, concursul desfășurându-se pe patru secțiuni: solist vocal, în care au fost prezentate două piese, la alegere – o piesă lentă fără acompaniament (doină / baladă) și o piesă mișcată din zona de proveniență (horă/ sârbă), cu negativ; secțiunea grup vocal, în care au fost prezentate două piese, la alegere fără acompaniament. Câștigători au fost „Codrenii” de la Școala de Arte „Doina și Ion Aldea – Teodorovici” din Republica Moldova, locul I; urmați de „Sânzienele” de la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitrești județul Vrancea, locul II; „Flori de Mai” de la Liceul Teoretic „Dr. Mihai Ciucă” din Săveni județul Botoșani, locul II. Locul III a fost ocupat de grupul vocal „Cetina” de la Liceul Tehnologic Măneciu din Prahova.

La secțiunea obicei folcloric a fost prezentat un obicei la alegere, precum spălatul pânzei la rău. Obiceiul „La ghilit”, prezentat de Școala de Artă „Doina și Ion Aldea – Teodorovici” din Republica Moldova a obținut locul I; „Joacă moșul și cu baba” de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani s-a clasat pe locul II; împodobitul miresei, prezentat de Liceul Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitrești, a ocupat locul III și locul IV a fost obținut de Liceul Tehnologic
 „Haralamb Vasiliu” din Podul Iloaiei, județul Iași, pentru obiceiul Cerbul de la Podul Iloaiei.

La secțiunea dans popular, a fost pusă în scenă o suită de dansuri specifice zonei de proveniență a concurenților. Au participat 20 de elevi, locul I fiind ocupat de Ansamblul „Crăițele” de la Centrul Cultural „Florica Cristoforeanu” din Râmnicu Sărat, județul Buzău; Ansamblul de Jocuri și Obiceiuri Populare „Moștenitorii Bucovinei” de la Asociația Creștină și Caritabilă „Nouă ne pasă” din Gura Humorului, Suceava; Ansamblul „Vlăsceanca” de la Liceul Teoretic Videle din Teleorman și Ansamblul „Plaiuri Mureșene” de la Palatul Copiilor din Târgu Mureș. Locul II a fost ocupat de „Obârșii Negreștene” de la Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga” din Negrești Vaslui; Ansamblul Folcloric „Toporașul” de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu” din Piatra Neamț și Formația „Fuiorul” de la Asociația „Astăzi pentru viitor” din localitatea Mihail Kogălniceanu, Ialomița. Pe locul III s-au clasat patru ansambluri: Ansamblul „Sînzienele” de la Liceul Teoretic „Grigore Gheba” din Dumitrești Vrancea; Ansamblul „Cetina” de la Liceul Tehnologic Măneciu Prahova; Ansamblul Folcloric „Zarna” de la Primăria Comunei Fundeni – Zărnești, județul Buzău și Ansamblul Folcloric „Plaiuri Dunărene” de la Liceul Teoretic Zimnicea Teleorman. Premiul special al juriului a fost obținut de Ansamblul „Ciobănașul” al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” din Focșani.

În cadrul acestui eveniment s-au urmărit calitățile vocale, intonație, ritm, ținută și mișcare scenică, interpretare și muzicalitate. Festivalul se angajează să fie din ce în ce mai mult un act de cunoaștere și inițiere, de valorificare a fondului folcloric național, precum și a unor talente cu posibilități de afirmare. „Au fost invitați toți iubitorii de folclor, pentru receptarea creațiilor folclorice autentice, valorificarea comorilor cântecului și portului popular românesc sau internațional și introducerea sa în circuitul valorilor spirituale. Ca parteneri ai colegiului, amintim și mulțumim Primăriei Municipiului Focșani, în special domnului primar Cristi Misăilă, Ansamblului Profesionist Èšara Vrancei, Colegiului Tehnic ,V.D.Cotea, directorului Remus Paraschiv, Colegiului Tehnic Gheorghe Asachi, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, CSEI Elena Doamna și Asociației Pro-economic. Un aport deosebit l-am primit din partea sponsorilor: restaurant Sir Alexander, L-Atelier, La gustosu’ și pofticiosu’ și Nadria restaurant”, a spus Marilena Vîlcu, coordonatorul evenimentului.
Elevii turci, veniți pentru prima dată la Focșani, s-au declarat încântați de oameni și de ospitalitatea lor. „A fost un festival pe măsură, ne-a plăcut totul. Oamenii sunt foarte primitori, participanții au fost foarte buni, însă trofeul festivalului a fost câștigat de noi și ne mândrim cu acest lucru. Ori de câte ori vom avea prilejul să mai venim aici, în Vrancea, o să o facem cu mare drag”, a declarat unul dintre însoțitorii elevilor turci.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here