GALERIE FOTO:Tinerii, chemați la film... în biserică
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO:Tinerii, chemați la film... în biserică
GALERIE FOTO:Tinerii, chemați la film... în biserică
Voteaza :

Articolul a primit 4 voturi

Tinerii din satul Bordeștii de Jos, comuna Bordești, au fost chemați în miercurea mare din Săptămâna Patimilor la film în biserică. Ideea inedită i-a aparținut preotului paroh Cristinel Muscalu, care după slujba de denie le-a propus tinerilor vizionarea unui material duhovnicesc pe tematica „Problema tinerilor în faţa imaginii mass-media”. Bisericuţa din sat care surprinde la prima vedere pe cel ce intră în ea prin dimensiunile sale mici, dar între zidurile căreia simţi vibrând duhovniceşte, a fost locul unde cei prezenţi au avut posibilitatea să sporească duhovniceşte şi altfel decât prin intermediul slujbelor religioase. Pentru a se acomoda mai uşor, totul a început cu o masă frugală oferită de preot şi de colaboratorii săi, timp în care cei prezenţi au fost introduşi în spiritul sărbătorilor pascale. Melodia „Rugăciune” a lui Stelian Crăciun alias Cedry2k a fost momentul de deschidere a serii. „Prin intermediul resurselor logistice moderne am încercat să-i ajutăm pe tineri să înţeleagă că nu tot ceea ce văd la Tv este şi bun, şi că nu tot ceea ce se prezintă prin mass-media este folositor pentru suflet sau pentru viaţă. Internetul fiind un domeniu ce poate fi mai greu controlat dacă nu-l folosim cu responsabilitate devine foarte periculos pentru utilizatorii săi, fie ei tineri sau mai puţin tineri. Materialul pe care l-am proiectat a încercat să le arate faptul că imaginea persoanelor publice nu este o imagine reală ci este rezultatul unor investiţii financiare imense. Mult marketing este în spatele fiecărei vedete, scopul nefiind creşterea cuiva în spiritul moral-religios ci transformarea persoanei într-un bun consumator de produse şi servicii, pe care vedeta cu tâlc le promovează. Le-am explicat copiilor faptul că la fel se întâmplă şi de sărbători. Nu o să vezi pe la ştiri sau pe la show-urile de televiziune, cu ocazia Sfintelor Paşti sau a Crăciunului, care sunt două dintre cele mai mari sărbători religioase ale noastre, vorbindu-se despre importanţa duhovnicească a acestora, ci numai despre cât e de scump mielul sau porcul, unde sunt cele mai ieftine sejururi, cele mai bune bucate, dar despre Hristos şi Evanghelie mai nimic, şi aceasta pentru că aceste subiecte nu aduc rating şi implicit nici profit. Eu mă simt foarte apropiat de tinerii din parohia noastră, pe toţi îi consider prietenii mei. Încerc să vorbesc cu cu ei despre toate şi să le răspund la toate întrebările care-i macină. Suntem ca o familie mai mare. Mă simt foarte bine în preajma lor. La fel m-am simţit şi în seara aceasta. Îi iubesc!”, au fost vorbele părintelui Cristian Muscalu.
Un subiect aparte l-a reprezentat convertirea rapper-ului Stelian Crăciun alias Cedry2k, care aflându-se la în plină glorie, dar pe marginea prăpastiei duhovniceşti, a avut un moment de întoarcere către credinţă retrăgându-se din industria muzicală, lucru despre care vorbeşte deschis tuturor tinerilor îndemnându-i să se ferească de ispitele pe care le oferă societatea modernă: alcool, droguri și altele. „Stelian îmi este prieten. Mi-a mărturisit că îşi doreşte să vină în mijlocul nostru însă în această perioadă are un program destul de încărcat. Şi-a exprimat totuşi dorinţa de a veni la noi pe la mijlocul lunii mai ca să le vorbească faţă în faţă tinerilor noştri despre pericolul depărtării de Dumnezeu, dar şi pentru a-i cunoaşte personal. Vom vedea, timpul le rezolvă pe toate. Mulţumesc pe această cale doamnei directoare Burducea Daniela pentru faptul că ne-a sprijinit în realizarea acestui proiect, împrumutându-ne videoproiectorul de la şcoală”, a mai spus preotul Cristian Muscalu.
Părintele a mai avut activităţi ce au vizat apropierea tinerilor de biserică. Astfel, a organizat pentru aceştia în vara anului trecut o tabără gratuită în Deltă, a derulat un program de plantare de puieţi de conifere în comună şi altele.

         Diferența dintre viața reală și tupeul de a fi șmeker 

    Tinerii, dar și copiii prezenți în biserică miercuri seară, au spus că este ceva nou pentru ei să asculte melodii în biserică, dar și mai mult, să vadă un film cu mărturiile celor ajunși în plină glorie, dar goi de Dumnezeu. „Ideea mi s-a părut foarte educativă. Nu am mai auzit până acum de film la biserică, dar este o chestie benefică. În felul acesta poate chema copiii să vină mai des la biserică. Cu siguranță m-am regăsit în povestirile lui Stelian cam în procent de 70 % . Soluția nu o știu acum, chiar nu am idee. Melodia lui este foarte frumoasă și cu sigurnață o să o ascult mult mai des. Toți tinerii au teribilism în ei și nu prea e în ordine”, a spus Adrian Drăguș, un tânăr din sat, elev la un liceu din Focșani.
    Alții au venit la biserică mai mult la îndemul părinților și al bunicilor, dar după ce au ascultat melodiile și mărturiile lui Cedry2k și-au schimbat părerea despre faimă și glorie. „A fost frumos ținând cont că nu am mai venit de mult timp. Stau în oraș și mai puțin cu țara. Sincer prima dată nu am vrut să vin, dar m-a trimis bunica mea,  mi-a zis: mergi și tu acolo că te cunoaște părintele și e bine să fii. Mi-a zis că este vorba de un film și am zis ca este indicat. Mărturiile lui Stelian sunt în mare parte foarte reale. Mai ales partea cu prietenii, le-am simțit pe propria mea piele cum se spune. Este cât se poate de reală. Ca învățătură este să îmi aleg mai cu grijă prietenii. Să mă gândesc foarte bine înainte de a-mi pune toată încrederea într-un prieten”, a spus Andreea Diana Ciribașa. „A fost foarte frumos și cred că a fost și distractiv, nouă tinerilor ne-a plăcut. A fost și o parte neinteresantă pentru noi, dar a fost în regulă. Avem de învățat din lucrurile pe care alții deja le-au trăit. Sunt mărturii de la un om care a fost în plină glorie, dar a preferat să se retragă deoarece nu îl mai găsea pe Dumnezeu”, a spus Laurențiu Drăguș.
    În afară de tineri au fost prezenți și câțiva părinți care au fost curioși să vadă ce se întâmplă la biserică și ce film pot vedea copiii lor în lăcașul de cult. „A fost ceva nou și pentru noi și pentru tineri. Au de învățat și dacă au urechi să audă le va fi de folos în viață. A fost un film necesar pentru tineret și poate cu acest prilej le-a intrat ceva în cap. Sper că rămână cu lucruri bune și așteptăm și alte evenimente de acest gen”, a spus Auraș Drăguș, tatăl a doi băieți, prezenți și ei la biserică. 

 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • Felicitari, parinte ! Biserica trebuie sa-si diversifice modul de a comunica. Tehnica moderna atrage si convinge. Paste fericit!

    DE Georgescu, postat pe 18-04-2014, la 01:18

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

GALERIE FOTO: Trei eleve cu media 10 la Evaluarea Națională; 93 de absolvenți de clasa a VIII-a au obținut medii între 1 și 1,99
   Doar trei medii de zece s-au obținut în Vrancea la examenul de Evaluare Națională, susținut de absolvenții claselor a VIII-a. Astfel, Elena - Cristiana Miloș, de la Școala Gimnazială Ion Basgan Focșani, Gabriela Porumb, de la Școala Gimnazială Duiliu Zamfirescu Focșani, și Sabina – Alina Prodan, de la Colegiul Național Emil Botta din Adjud, sunt elevele care au reușit să facă teze perfecte atât la limba și literatura română cât și la matematică...

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost