GALERIE FOTO : Școala Anghel Saligny din Focșani - jumătate de secol de existență
  • Micsorare text
  • Marire text
  • Tipareste articol
  • Trimite unui prieten
  • Inscriere RSS
GALERIE FOTO : Școala Anghel Saligny din Focșani - jumătate de secol de existență
GALERIE FOTO :  Școala Anghel Saligny din Focșani - jumătate de secol de existență
Voteaza :

Articolul a primit 3 voturi

Plecând de la istoricul publicat pe site-ul www.anghelsaligny.ro, cu tot respectul pentru autorul acestuia, nu se poate să-l lăsăm așa de succint și pe alocuri inexact, în condițiile în care există suficiente documente și publicații care consemnează următoarele: pe toată suprafața pe care se află în prezent Școala Anghel Saligny Focșani  au avut drept de proprietate și domiciliul, aproape întreg secolul al XIX lea, boierul Asanache Dan și apoi ginerele acestuia, Ștefănache Dăscălescu. Asanache Dan era ctitorul bisericii Sfântul Mina din cartierul Bahne și proprietarul multor moșii din județ, iar despre Ștefan Dăscălescu, se pot afla mai multe  din sursa electronică    opiniabuzau.ro/stefan-scarlat-dascalescu – anume că  „Ştefan Scarlat Dăscălescu s-a născut la Buzău la 20 iulie 1800.... Se căsătorește cu fiica boierului Asanache Danu, Marghioala (n. 10 aprilie 1805) și începe o lungă și fericită căsnicie, având 14 copii, din care i-au trăit numai șapte. A primit ca zestre moșiile Conțești, Câmpuri, Căpătanu, Doaga.. La 1849, în casele lui, a stat fostul domn al Moldovei, Mihail Sturza. Despre locuința lui Ştefan Dăscălescu din Focșani s-au păstrat numai informații scrise, deoarece ea a fost demolată: era cu etaj, cu o tindă jos și cu o logie la catul de sus; în odăile de jos, în primăvara anului 1861, s-a mutat și a funcționat, nu pentru multă vreme, Comisia Centrală din Focșani. În anul 1851, la 13 iunie, a murit soția sa, la vârsta de 41 de ani, și a fost înmormântată în gropnița bisericii Sf. Mina din Bahnele Moldovei. În jurul anului 1858, Ștefan Scarlat Dăscălescu  pleacă într-o lungă călătorie prin Europa (Germania, Elveția, Franța) de unde se va întoarce cu impresii deosebite, concretizate în însemnări cu aspecte critice ale condițiilor din țară…De asemenea, îl întâlnim în unul dintre cele mai numeroase Comitete Unioniste din Moldova, cel constituit la Focșani după exemplul Societății „Unirea” ce luase ființă la Socola. A murit la 28 septembrie 1878 și a fost înmormântat lângă soție și tatăl ei (m. 1855). Dintre urmașii săi cei mai cunoscuți sunt: Dimitrie Dăscălescu (1827-1863), poet fără talent deosebit, dar apreciat în epocă și  Iorgu Dăscălescu, pictor.“
    Tot despre imobilul Dăscăleștilor a scris cu multă emoție și I. M. Dimitrescu în cadrul Insemnărilor cu privire la orașul Focșani (1931): „În casa lor înconjurată cu ziduri puternice și adăpostită de o frumoasă și imensă grădină, feriți de ochii stăpânirii, s-au pus la cale multe gânduri și fapte bune pentru ideea Unirii și viitorul Neamului Românesc. Păcat că acest locaș de o covârșitoare însemnătate istorică nu s-a păstrat. Acum câțiva ani noul proprietar al acestui monument istoric, Ozias Sulimovici l-a dărâmat spre a vinde cărămida, văitându-se și astăzi că a făcut o afacere proastă. Este așa sau ba, n-avem idee. Știm însă, ce comoară a pierdut sufletul românesc prin această dărâmare. În timpul din urmă cu ajutorul poliției am impiedicat distrugerea zidurilor casei Dăscăleștilor. Cât vom mai putea ține pe loc această ultimă mărturie a trecutului, iarăși nu se știe, ceea ce era să se întâmple ieri se va petrece cu siguranță mai târziu“, scria, parcă ghicind în viitor, același Dimitrescu, pe care prietenii îl alintau Moș Gugulică.
    Astfel, terenul golit de vechile construcții, a rămas în această stare multă vreme, fiind cunoscut de focșănenii de altădată drept Parcul pustiu din oraș, iar după anul 1958  fiind transformat în Parcul Pionierilor până la sfârșitul anilor 60, când în urma elaborării unei documentații tehnice, inginerii Teodorescu, Coșovliu, Petrescu, Ionescu și Ștefănescu, doi fiind și proiectanți, au realizat pe hârtie sediul viitorului Liceu Economic din Focșani, aceasta fiind destinația inițială a clădirii de azi a Școlii Anghel Saligny.. Pe baza acestor proiecte, constructorul a finalizat edificiul în scurt timp, în comparație cu termenele de execuție din timpurile actuale. 10 ani mai târziu, în acest imobil s-a format Școala nr 5 Focșani, căreia din anul 1999 i s-a atribuit numele Anghel Saligny, în amintirea inginerului român de origine franceză care s-a născut în județul Galați, dar a crescut la Focșani până la 11 -12 ani, pe strada numită, azi, Simion Bărnuțiu, la nr.9, într-o casă al cărei proprietar nu vrea deloc să se mândrească cu faptul că în localul care -i aparține în prezent a stat acum un veac și jumătate cel ce a devenit, poate, cel mai mare inginer român din toate timpurile.


                            Florin Marian Dîrdală
                            Arhivele Naționale Vrancea
 

 

 

1 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • Bun articolul ! Vrem mai multe asemenea in paginile ziarului. O precizare as avea : prima descriere a casei Dascalescu ..care avea etaj si in care a functionat Comisia Centrala, nu se refera la casa de pe locul scolii, ci la casa care se afla pe actualul loc al Centrului Militar.

    DE Focman, postat pe 17-07-2017, la 11:11

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.
Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

3
19
20
23
17
37

Extragerea noroc:  7153125

Harta Focsani
   

Învăţământ

Astăzi și mâine se fac înscrieri în învățământul profesional. Elevii beneficiază de burse și nu dau bac-ul
    Absolvenții de clasa a VIII-a, precum și cei din sesiunile anterioare, care optează să urmeze cursuri în învățământul profesional, au la dispoziție astăzi și mâine să se înscrie la unul dintre liceele din județ care au și clase de învățământ profesional.

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost