GALERIE FOTO: Rocada Edil, Consinterfin, Aviputna – afaceri de succes cu fonduri europene

1
3546


Fondurile europene au început, treptat, să schimbe fața îmbătrânită a satelor românești. Tinerii întreprinzători au prins curajul de a investi în mici proiecte de investiții care să le asigure un trai decent atât lor cât și muncitorilor pe care îi angajează. Un exemplu este afacerea dezvoltată la Vulturu de firma Rocada Edil care a primit fonduri europene pentro o mică fabrică unde sunt realizate produse din beton folosite la construcții, precum pavele, bolțare, borduri. Un alt exemplu de proiect de succes este cel dezvoltat de Consinterfin prin care a fost practic dublată capacitatea fermei de creștere a porcilor din Slobozia Ciorăști. Nu în ultimul rând, Aviputna a implementat un proiect prin care a reușit să își modernizeze activitatea și să o ducă la standarde europene. Proiectele derulate cu fonduri europene sunt prezentate, în această săptămână, în cadrul unei campanii derulate de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit.

    „Åžansa pentru a trăi mai bine o reprezintă fondurile europene”, spune un tânăr întreprinzător care a dezvoltat o afacere cu pavele și bolțari în comuna Vulturu. Cu un proiect de 1,2 milioane lei, din care 848 mii lei valoarea nerambursabilă, firma Rocada Edil a achiziționat utilajele pentru realizarea produselor din beton folosite la construcții și a realizat noul sediu al societății. Produsele, de la pavele, borduri, bolțari sunt căutate în domeniul construcțiilor, iar firma livrează la depozitele de materiale de construcții, la persoane fizice sau către instituții publice precum primăriile care reabilitează drumuri. În Vrancea mai este o singură firmă care realizează asemenea produse, la Doaga, iar succesul pare să fie asigurat. În cele patru luni de funcționare din 2013, firma a avut o cifră de afaceri de circa 350 mii lei, din care o treime a fost profitul acționarilor. Oficialii firmei au explicat că un metru pătrat de pavele ajunge la circa 60 lei. Prețul include pavelele, tranportul în limita a maxim 100 kilometri, montajul acestora. Tariful poate fi mai mare dacă clientul alege pavele colorate, dacă este nevoie de lucrări suplimentare pentru amenajarea terenului. Prețurile sunt considerate mici, iar firma nu a dus lipsă de clienți. De altfel, mulți vin să le cumpere direct de la firmă, prețurile fiind aproape la jumătate față de cele practicate la depozitele de materiale de construcții.
    Reprezentantul firmei Rocada Edil, George Ifteme, spune că nu se vor opri aici la producerea de pavele sau bolțari. În etapa următoare doresc să mai achiziționeze câteva utilaje care vor fi folosite în principal la transportul produselor realizate. Ulterior, prin noul PNDR, vor să acceseze fonduri europene pentru achiziționarea de utilaje pentru fabricarea de piatră decorativă. Este o afacere de nișă deoarece până acum asemenea produse sunt importate din Franța sau Polonia. „Destul s-au îmbogățit unii făcând două facturi. Produsele noastre vor avea prețuri mai mici chiar și cu 40% față de cele practicate acum la raft”, a explicat George Ifteme.

            Premium Porc se pregătește de export

    Banii europeni pentru dezvoltarea economiei din satele românești au ajuns și la marile firme din agricultură. Una dintre cele mai mari investiții realizate în ultimii ani în Vrancea este cea a danezilor de la Premium Porc. După experiența reușită cu fostul Suintest, danezii au preluat încă un combinat de creștere a porcilor care se afla în pragul falimentului, Consinterfin, și au reușit să ducă la un profit de câteva milioane de lei. Printr-un proiect de 16 milioane lei din care 3,6 milioane lei au fost fonduri europene, Consinterfin a dublat capacitatea fermei de reproducție și creștere suine a societății. Proiectul a avut ca scop extinderea și modernizarea fermei de reproducție și creștere suine a societății Consinterfin. În urma implementării investiției a rezultat o fermă de creștere a porcilor cu circuit închis și flux continuu. Reprezentantul Premium Porc, Adrian Iorgulescu, a arătat că prin fondurile europene accesate s-a reușit dublarea numărului de scroafe și a celui de porci care pot fi îngrășați în fermă. În acest moment, Consinterfin are o capacitate de circa o mie de scroafe și 14 mii de porci la îngrășat. O fermă mai mare înseamnă însă și mai multe locuri de muncă, adică impozite către bugetul de stat dar și impozite și taxe plătite către primăria Slobozia Ciorăști. Adrian Iorgulescu a arătat, ieri, că producătorul de porci se pregătește pentru export. La acest moment este în derulare o procedură de audit în urma căreia grupul de firme Premium Porc să poată exporta animalele pe care le crește în Vrancea. 
    La Aviputna, investiția de peste trei milioane lei a ajutat la dotarea cu utilaje, echipamente și instalații necesare activității de creștere a găinilor ouătoare. Este vorba de mașină complet automată pentru sortarea și ambalarea ouălelor cu o capacitate maximă de 30 mii ouă/oră, moară pentru cereale cu o capacitate de 10 tone/oră. Investiția a fost realizată prin măsura 121.

           Proiect de promovare a fondurilor europene

    Proiectele derulate cu fonduri europene sunt prezentate, în această săptămână, în cadrul unei campanii derulate de Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Este un proiect prin care va fi creată „Rețeaua Națională a Multiplicatorilor de Informații despre PNDR” . În Vrancea, în rețea vor fi cooptați aproximativ 50 de reprezentanți ai societății civile, care vor multiplica informații despre fondurile europene nerambursabile acordate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Campania de informare are ca obiect multiplicarea informațiilor despre accesarea și derularea finanțărilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală. Campania se va derula în perioada martie – august 2014, sub denumirea „Rețeaua Națională a Multiplicatorilor de Informații despre PNDR”, și va avea ca slogan „Împreună creștem satul românesc”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here