GALERIE FOTO:Ploile de joi au făcut PRĂPĂD în Vrancea

15
3486


Ploile căzute în timpul zilei de joi au făcut prăpăd în Vrancea. Mai multe comune, între care Nistorești, Negrilești, Vizantea Livezi, Vidra, Vrîncioaia, Reghiu, Andreiașu, Dumitrești, dar și Jariștea, Străoane sau Å¢ifești au fost serios afectate. Cea mai gravă situație a fost la Nistorești, unde oamenii din nouă sate au rămas complet izolați. Pe drumul județean 205 M Năruja-Nistorești a fost distrus un pod de beton, singura cale de acces către lume pentru peste 2300 de oameni.  De joi după-amiază autoritățile au intervenit permanent sperând ca drumul să fie redat circulației sâmbătă. 
 Autoritățile județene speră ca astăzi (sâmbătă – n.r.) să redea circulației drumul județean Năruja-Nistorești, în zona podului de la intrarea în comuna Nistorești, grav afectat de ploilor de joi după amiază. Vineri seară, la închiderea ediției, se lucra cu două excavatoare, două buldozere, un buldoexcavator și mai multe camioane autobasculante pentru devierea cursului apei râului Năruja și realizarea unei căi de acces către podul afectat de viituri. „Imediat după producerea viiturilor am intervenit cu utilaje pentru reluarea circulației către comuna Nistorești. În primă fază am acționat pentru devierea cursului râului Năruja pe o lungime de 300 de metri pentru ca ulterior să acționăm pentru realizarea unui zid de protecție și refacerea căii de acces către pod, cale de acces distrusă de viituri. Vom lucra toată noaptea și sperăm ca mâine (sâmbătă-n.r.) să refacem zona distrusă de viituri și să redam această porțiune de drum circulației”, a spus Romeo Iordache, directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean Vrancea.
 Primarul Ion Gogoriță ne-a spus vineri seară că, pe parcursul zilei, cei care s-au încumetat au putut trece prin albia râului. Această situație l-a făcut probabil pe prefectul Cătălin Popescu să anunțe vineri dimineață, în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, al cărui președinte este, că „la această oră se circulă cu mașini mici”, dar cu restricții de tonaj. De aici și până la un comunicat de la ISU Vrancea, prin care se anunța că „începând cu ora 9.30 accesul către comuna Nistorești se poate realiza și cu autoturisme, cu restricție de 7,5 tone” n-a fost decât un pas. Lucrurile n-au stat însă chiar așa. „Astăzi (vineri-n.r), cât utilajele au lucrat prin albia râului pentru devierea cursului de apă, au mai trecut câteva mașini. Este vorba despre mașini mai mari, a fost și un jeep care a intrat în comună și apoi a ieșit, după care, când s-a finalizat intervenția pentru devierea cursului de apă nu a mai trecut nicio mașină pentru că nu s-a mai putut. Apa este destul de mare și nu se poate trece. În acest moment (vineri seara-n.r) nu se circulă nici pe pod și nici prin vad pentru că apa este adâncă. Se intervine în continuare și au fost suplimentate utilajele. Sperăm ca mâine (sâmbătă-n.r) să se poată relua traficul”, ne-a declarat vineri seara Ion Gogoriță, primarul comunei Nistorești. 
 Cert este că a plouat într-o oră cât într-o lună, iar acest lucru a creat mari probleme mai ales în localitățile din zona de munte a județului. Cea mai gravă situație a fost înregistrată la Nistorești, unde peste 2.300 de oameni au fost complet izolați. „Conform informațiilor transmise joi, 24 iulie a.c., de președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență Nistorești, drumul de acces în comună a fost distrus în zona unui pod construit peste pârâul Năruja. Astfel, DJ 205 M s-a surpat, iar accesul în satele aferente comunei s-a putut realiza, pentru o perioadă de timp, doar pietonal. Grupa operativă din cadrul ISU Vrancea s-a deplasat la fața locului încă de seara trecută pentru monitorizarea situației și sprijinirea autorităților publice locale. Din cadrul SGA Vrancea au fost dislocate utilaje grele care, în dimineața zilei de vineri, 25 iulie a.c., au demarat lucrările pentru devierea cursului de apă, refacerea terasamentului drumului și redarea circulației publice”, ne-a precizat locotenent Cristina Duță, purtătorul de cuvânt al ISU Vrancea. 
 Pe parcursul întregii nopți, un echipaj cu o motopompă din cadrul Stației de Pompieri Vidra a fost dislocat în comună, pentru a putea asigura intervenția în timp oportun.  „O comisie mixtă de specialiști s-a deplasat în teren în vederea evaluării și constatării pagubelor produse la nivelul comunei. Situația a fost analizată și în cadrul ședinței extraordinare a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea, desfășurată la sediul Instituției Prefectului în dimineața zilei de vineri. Totodată, s-au prezentat și rapoartele operative de pagube întocmite la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență din alte șase comune afectate de manifestările fenomenelor hidrometeorologice prognozate”, a adăugat locotenent Cristina Duță. 
 Ploile au reactivat alunecările de teren în zona de munte
 Și la Vizantea au fost și încă mai sunt probleme. Președintele Comitetului Local pentru Situații de Urgență Vizantea Livezi a informat că în urma unei viituri, un podeț din tuburi de beton, care făcea legătura între centrul comunei și satul Mesteacănul a fost distrus, iar accesul în localitate se poate realiza pe o cale ocolitoare. „La nivelul comunelor Andreiașu de Jos, Negrilești, Reghiu, Vidra, Jariștea ploile abundente căzute într-un interval relativ scurt în perioada 23-25 iulie a.c. au dus la crearea de ravene și spălarea balastului pe mai multe drumuri de interes local iar poduri, podețe și punți pietonale au fost avariate, unele chiar luate de ape. Ploile torențiale și scurgerile de pe versanți au condus și la reactivarea unor alunecări de teren mai vechi la Vidra și Negrilești”, a adăugat locotenent Duță.
 Reprezentanții comitetelor locale pentru situații de urgență din comunele menționate anterior au acționat pe plan local pentru refacerea terasamentelor, curățarea și decolmatarea șanțurilor și acostamentelor, în vederea asigurării optime a secțiunii de scurgere a apelor pluviale.  
 De asemenea, în cursul după-amiezii de joi, în comuna Vidra s-au înregistrat mai multe situații unde, din cauza precipitațiilor abundente, s-a acumulat apă în curțile a opt gospodării. Deoarece exista pericolul ca acesta să pătrundă în casele oamenilor, s-a intervenit cu motopompe din cadrul Stației de Pompieri Vidra pentru evacuarea apei din curțile cetățenilor, care atingea, pe alocuri, 30-40 cm adâncime. 
Permanent, situația operativă este monitorizată atât de comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților afectate, cât și de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. 
 Pagube au fost raportate de autoritățile locale din mai multe comune din zona de munte. La Andreiașu de Jos au fost afectate mai multe drumuri comunale unde ploile au creat ravene, la Negrilești au fost inundate 30 de gospodării, 15 fântâni și au fost distruse trei podețe, fiind totodată afectați câțiva kilometri de drum județean și de drum comunal. Drumuri comunale și podețe au fost afectate și la Reghiu iar la Jariștea apele cu făcut rigole pe câteva drumuri din comună, fiind afectat și circa un kilometru din drumul județean 205N, spre Scânteia. De asemenea, ploile din ultimele zile au reactivat o alunecare de teren la Dumitrești, la casa lui Ionuț Militaru, situația fiind monitorizată de autoritățile locale. La Panciu, tot ploile din ultimele zile au distrus câteva acoperișuri de blocuri și au avariat câteva podețe. Nu în ultimul rând, la Vrâncioaia, ploaia torențială de acum două zile a făcut impracticabile drumuri care abia ce fuseseră balastate. De asemenea, au fost inundate curțile oamenilor iar apele învolburate au rupt copaci și garduri. „A plouat într-o oră cât în trei zile. Niciodată nu am văzut așa ceva. Am drumuri rupte, atât drum județean cât și drumuri comunale. Apa a fost foarte mare. Am avut o punte situată la circa 3,5 metri care a fost luată de apă”, ne-a declarat primarul Ionică Danțiș de la Vrâncioaia. 
 Pentru a putea interveni, primarilor din comunele afectate de inundații le-au fost repartizate diferite cantități de carburant, în total fiind vorba de 20 de tone. 
  
 Ploile abundente au creat pagube uriașe la infrastructura rutieră
 Precipitațiile abundente din ultimele zile au creat pagube la infrastructura rutieră de milioane de lei. Cel mai afectat este drumul județean 205 M Năruja-Nistorești unde a fost distrus un pod de beton, singura cale de acces către lume pentru peste 2.300 de oameni. La acest obiectiv Consiliul Județean Vrancea a realizat lucrări de modernizare și reabilitare care s-au finalizat în anul 2010 și care  au fost recepționate final în anul 2012. „În urma ploilor abundente din data de 24.07.2014 a fost distrus podul din beton armat peste râul Năruja astfel că la această dată localitatea Năruja cu 9 sate componente și cu un număr total de 2300 de locuitori este izolată, iar valoarea pagubelor create este estimată la 1.000.000 lei. Pe parcursul întregului traseu, lipsa unor lucrări de regularizare și calibrare a albiei râului Năruja, coroborată cu alunecările de teren care sunt în plină acțiune, accentuându-se la fiecare ploaie, a făcut ca viiturile provenite din precipitațiile abundente să afecteze grav traseul acestui drum județean, astfel că pe anumite sectoare drumul este realmente distrus, la fel cum se întâmplă și cu cele 4 poduri care se găsesc pe traseul drumului”, se arată în documentul realizat de specialiștii Consiliului Județean Vrancea. Aceștia susțin că, în vederea diminuării pagubelor ulterioare și, implicit, a costurilor, este necesară într-o primă etapă realizarea de lucrări de: regularizare, calibrare a albiei pârâului, precum și lucrări de apărare de maluri în toate punctele pe întregul curs al râului Năruja, urmând ca apoi sau în același timp să se execute lucrările de refacere a drumului județean.
 Ploile au creat pagube de 8 milioane de lei la DJ Vidra – Vizantea – Cîmpuri
 Ploile abundente care au avut loc joi după amiază au mai afectat și drumul județean 205 E, sectorul Vidra – Vizantea – Cîmpuri, unde a fost distrus  podul din beton armat peste pârâul Vizăuți, iar întreg traseul drumului este afectat de alunecări de teren, pagubele fiind estimate la 8 milioane de lei. „Drumul județean 205 E sector Vidra – Vizantea – Cîmpuri, km 43+944-61+950,  a fost grav afectat prin distrugerea podului din beton armat peste pârâul  Vizăuți, localitatea Vizantea Răzățească, astfel că ciculația este întreruptă la această dată, întregul traseu al drumului a fost afectat de alunecările de teren, astfel că valoarea pagubelor create este estimat la 8.000.000 lei”, susțin specialiștii Consiliului Județean Vrancea.
 Zeci de kilometri de drumuri județene distruși de furia naturii
 Ploile abundente din data de 24 iulie au mai provocat pagube la drumul județean 205D, Valea Sării – Năruja – Paltin- Spulber – Nereju – Brădăcești, pe o lungime de 34 de kilometri. Acest drum traversează 5 comune, respectiv Valea Sării, Năruja, Spulber, Paltin, Nereju. Este singura cale de acces pentru un număr de 25.000 de persoane și se află situat de a lungul cursului râului Zăbala. „La acest obiectiv Consiliul Județean Vrancea are în derulare, încă din anul 2008, un proiect de modernizare și reabilitare, care nu poate fi continuat și finalizat din lipsa resurselor financiare ale bugetului local”, se mai arată în documentul administrației județene. 
 Alt drum afectat de precipitațiile de săptămâna trecută este drumul județean 204P, Gugești – Gura Caliței-Dumitrești, pe sectorul cuprins între DN 2- Gura Caliței-Lacul Baban-Dealul Lung, care are o lungime de 19 kilometri, și este singura cale de acces pentru un număr de 3.500 locuitori ai comunei Gura Caliței către municipiul reședință de județ. Drumul județean 205L, intersecție DJ 205 D- Grumaz -Vrîncioaia – Spinești-Negrilești, a fost afectat pe o lungime de 31 de kilometri, iar drumul județean DJ 241 limită județ Galați – Feldioara – Ocheșești – Corbița-intersecție DN 11A , a fost afectat pe o lungime de 15 kilometri. De menționat că acest drum este singura cale de acces pentru cei 3.000 de locuitori ai comunei către municipiul reședință de județ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here