GALERIE FOTO : Petrică Roșu, focșăneanul campion național la biliard pentru persoanele cu dizabilități

0
4390


Petrică Roșu este focșăneanul devenit campion național de billiard al României, titlu câștigat la Campionatul Național de billiard pentru persoane cu dizabilități, ediția a III-a, organizat de Asociația Sportivă Mereu Împreună pentru Oameni, în prima jumătate a lunii aprilie. Competiția a avut două secțiuni: pentru persoanele în scaun rulant și pentru persoane cu handicap locomotor, dar care pot sta în picioare. Petrică Roșu a câștigat trofeul la cea de-a doua categorie. Ați înțeles, deci, că focșăneanul campion la billiard este un tânăr cu proteză la un picior, ceea ce nu l-a împiedicat să facă sport. Și să-și valorifice calitățile pentru acest sport.    
Petrică Roșu a fost pentru a doua oară în concurs, la prima ediție a Campionatului neparticipând. Nu se antrenează în mod special pentru competiții. Dar, îmi spune,  are „abilități de mic copil” pentru bilard pe care îl practică în săli din Focșani atunci când are timp să iasă cu prietenii. Nici nu ar avea unde să se antreneze în mod organizat, pentru că în oraș nu există un club sportiv specializat.
Biliardul nu este, însă, singurul sport de competiții pentru Petrică Roșu și alte persoane aflate în situația sa. „Am constituit un grup dintre persoanele protezate, sportivi, și mergem la concursuri de aruncarea suliței, tir cu arcul, tenis de masă, baschet în cărucior, biliard”! Sunt, adică oameni integrați social, cu preocupări normale, și care, atunci când talentul îi ajută, devin și campioni, așa cum s-a este și cazul lui Petrică Roșu.     

Campionul integrat pe piața muncii!

Petrică Roșu este beneficiar al Proiectului „Tineri pe picioare” coordonat de profesorul doctor Massimo Liberatori, din Italia, care, așa cum îmi spune, ” a ajutat cu proteze peste 100 de tineri din România. Profesorul Italian a și fost onorat de Președintele României cu o înaltă distincție a statului roman pentru activitatea umanitară în folosul persoanelor cu handicap din țara noastră”. „Beneficiarii proiectului sunt persoane care au suferit amputarea unuia sau a mai multor membre, cu vârste cuprinse între 20 si 40 de ani și care, odată reeducate și reabilitate, pot avea o posibilitate majoră de reintegrare pe piața muncii și în societatea locală. Proiectul asistă aceste persoane pe toată durata tratamentului protetic și de reabilitare, atât din punct de vedere economic cât și social” este precizat pe pagina de facebook a proiectului care își propune „o implicare reală în reintegrarea în muncă a persoanei cu proteză”, beneficiară. 
Petrică Roșu, campionul de billiard din Focșani, este un exemplu de intergrare nu doar prin practicarea cu succes a sportului. De curând a început colaborarea, ca agent de vânzări, cu „Fundația Motivation” – organizație neguvernamentală, înființată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități din România – care are în Galați un punct de lucru pentru distribuirea aparatelor (cărucioarelor) și dispozitivelor de locomoție pentru prsoanele cu dizabilități locomotorii.   

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here