GALERIE FOTO: Judo-ul a fost reînviat la Adjud de antrenorul Cristian Ciupitu
GALERIE FOTO: Judo-ul a fost reînviat la Adjud de antrenorul Cristian Ciupitu
GALERIE FOTO:  Judo-ul a fost reînviat  la Adjud de antrenorul Cristian Ciupitu
Adjudenii concurează pentru LPS Focşani
Voteaza :

Articolul a primit 10 voturi

   După un an de zile, judo-ul din Adjud are din nou motive de satisfacţie. Dispariţia fulgerătoare a simbolului care a fost aproape de sportului de pe tatami, antrenorul Ionică Ciupitu, fiul acestuia, Cristian a luat totul de la capăt, a făcut selecţii pe plan zonal şi a alcătuit o grupă de judoka care, deşi nu sunt legitimaţi la un club anume, au obţinut rezultate deosebite la competiţiile la care au concurat.
   Prima şcoală de judo din Adjud a luat fiinţă în anul 1973, regretatul profesor Io-nică Ciupitu fiind primul om din Adjud care a deschis o secţie de judo. „El s-a dedicat şi a pus mult suflet în acest sport, aducând pentru clubul din Adjud sute de medalii la campionatele naţionale şi la turnee internaţionale. Cu toate rezultatele obţinute şi după 38 de ani de activitate sportivă, tatălui meu i s-a adus la cunoştinţă în anul 2011 că se va restructura ca-tedra de judo din cadrul C.S.Ş Adjud începând cu luna septembrie în urma dispoziţiilor Inspectoratului Şcolar Vrancea, fapt care a dus la îmbolnăvirea de inimă şi, ulterior, a urmat şi decesul lui, un an mai târziu, pe 7 ianuiarie 2012, chiar de ziua lui onomastică. El a murit cu regretul că după o viaţă dedicată judo-ului nu a reuşit măcar să iasă la pensie, deşi mai avea 3 ani şi era considerat de către colegii lui ca fiind unul dintre cei mai buni, mai vechi şi apreciat antrenor de judo din Moldova. Cu toate acestea nu s-a tinut cont de acest lucru“, a spus fiul lui Ionică Ciupitu, Cristian.
   La 34 de ani, Cristi are planuri mari şi vrea să calce pe urmele tatălui său. „Sper ca oamenii de bine din lumea sportului şi cei de la Inspectoratul Judeţean Vrancea vor redeschide în cadrul Clubului Sportiv Şcolar Adjud una sau două catedre de judo. Practic acest sport de la vârsta de 5 ani şi am fost cucerit practic de acest sport la început prin jocuri şi mai apoi prin întreceri, concursuri şi cantonamentele organizate de club. La vârsta de 19 ani am devenit instructor de judo în urma stagiilor de pregătire şi perfecţionare organizate la Focşani şi Ploieşti.Am început să iniţiez şi antrenez legal copii în anul 2001 când tatăl meu a înfiinţat un club particular de judo, Sakura Adjud, oferindu-mi posibilitatea de a pune în practică cele învăţate de-a lungul anilor. Am participat cu copiii la numeroase competiţii în ţară şi în străinătate, obţinând locul 1, 2 şi 3 cu echipa în 2001-2002 şi 2003 în Austria la St. Polten, Graz şi Salzburg. În august 2003, din cauza costurilor prea mari datorate chiriei şi deplasărilor la competiţii, clubul a fost închis, toţi judoka fiind legitimaţi la CSŞ Adjud. Am continuat să antrenez copii alături de tatăl meu până în 2008 când       m-am înscris la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bacău, din dorinţa de a preda copiilor acest sport nobil care uneori îţi poate salva viaţa şi care dezvoltă atât personalitatea, cât şi ca-litatea umană“, spune Cristian Ciupitu, care, în lipsa unei catedre, a fost nevoit să lucreze la o firmă de curierat în Adjud.

            Ajutat de primarul Armencea


    Într-un oraş ca Adjudul, judo-ul a fost cel care a adus nenumărate medalii. Cu sprijinul primarului Constantin Armencea şi a directorului de la CSŞ Adjud, Adrian Dumitru, disciplina olimpică numită judo a continuat să trăiască. Din păcate, sportivii adjudeni nu pot concura pentru un club local. „Am fost nevoit să înscriu o parte din copii la Liceul cu Program Sportiv Focşani, prin bunăvoinţa domnului Stănică Grosu căruia vreau să-i mulţumesc pentru legitimarea copiilor, deoarece eu nu pot participa la competiţii oficiale organizate de Federaţia Româna de Judo, din lipsa catedrei de judo şi neavând statut juridic. Anul trecut am obţinut rezultate notabile: o medalie de argint la Campionatul Naţional obţinută de Petru Rusu, o medalie de aur cucerită de Alexandru Fruntaşu şi cinci medalii de bronz la turnee şi cupe naţionale, obţinute de Mircea Iorgu (două medalii), Bianca Cazan, Alin Pavel şi Alexandru Fruntaşu. Îmi doresc să continui munca începută de tatăl meu şi vreau ca în luna septembrie a acestui an să organizez primul memorial în cinstea lui. Mă doare sufletul să văd câtă nedreptate i s-a putut face tatalui meu şi vreau să lupt pentru tradiţia judo-ului adjudean, dar sper ca autorităţile şi persoanele din sport să redeschidă secţia de judo şi să încurajeze sportul în general“, a mai precizat antrenorul Cristian Ciupitu.


2 COMENTARII - ADAUGA-L PE AL TAU

COMENTARII AFISATE CELE MAI VECHI PRIMELE
  • bravo cristinele sant de acord cu cele spuse de tine ,si ma bucur chiar ,de cele ce faci pentru tatal tau ,care a tinut foarte mult la judoul din orasul adjud si s-a implicat foarte mult ,dar nu a fost ajutat de nici o federatie sportiva sau de primari ,si mai stiu e ce ,adica de stat ,sa faca o sala polivalenta ceva frumos pentru judo din orasul ADJUD:Eu ce sa mai zic am facut si eu tot de la varsta de 5 ani vreo 15 ani am muncit in sala aia si am adus rezultate si medalii ,dar am ramas fara carnetul de instructor ca mi l-a pierdut astea de la federatie nu mai stiu nimic nu am mai apucat sa vb.cu tatal tau dzeu sa-l ierte :asta e ma bucur anca odata de realizarile pe care le-ai facut si tinio tot asa :MULTA BAFTA IN CONTINOARE SI SUCCES CIAO?

    DE pampas, postat pe 13-04-2013, la 14:40

  • Domnul Ionica Ciupitu a fost un instructor deosebit. Am avut ocazia sa invat de la dumnealui prin anii 96-98. S-a dedicat total acestui sport . Pentru dumnealui, JUdo a fost si a insemnat mai mult decat un sport de contact. A insemnat arta de a transcede metafizicul prin cunoasterea, (prin exercitiu), a diferitelor tehnici descoperite si aplicate de initiati - maestri. Tragedia consta , nu in disparitia celui ce a fost antrenorul cel mai iubit (de judo)din Adjud. Ci, tragedia consta , in NERECUNOASTEREA meritelor de catre institutiile de educatie si sport ale Judetului Vrancea(si, nu numai..) . Sa speram/sper , ca si urmasul lui (Ciupitu Cristian )ii va calca pe urme , cu aceiasi dedicatie si implicare cum a facut-o tutorele dumnealui , MAESTRUL Ciupitu Ionica... Valerian Calin

    DE valerian, postat pe 17-06-2013, la 21:08

Pentru a adauga un comentariu completeaza campurile de mai jos si apasa butonul ADAUGA COMENTARIU.

 

COMENTARIU (*)

0 din 350 cuvinte permiseComentariile dumneavoastra necesita aprobarea unui moderator. Mesajele ce contin expresii licentioase, atacuri la persoana, instiga la ura, rasism, xenofobie sau homofobie, ori aduc atingere altor persoane vor fi editate sau sterse. Comentariile trebuie sa faca referire la subiectul articolului.Intamplari neadevarate


FLASH NEWS NATIONAL

1
14
38
47
33
7

Extragerea noroc:  7918147

Harta Focsani
   

Infracţional

Bărbat reținut pentru 24 de ore, după ce a lovit-o pe șoferița care i-a accidentat fiul pe trecerea de pietoni
    Un băiat în vârstă de 6 ani, din Panciu, a suferit un traumatism la nivelul genunchiului stâng, prin accident rutier, după ce, în seara zilei de joi, a fost acroșat de un autoturism, condus de o femeie în vârstă de 37 de ani.

UPDATE!!!

POZA ZILEI

Frumusețe...

SECVENTA ZILEI

Stergator modern

SONDAJ DE OPINIE

Social

Sfântul Valentin sau Dragobete?

 


Vezi varianta desktop
Toate drepturile rezervate SC MEDIA UNO SRL, str. Bucegi, nr. 21, Focsani | Stiri Vrancea, Focsani, Adjud, Panciu, Odobesti, Lepsa
Site gazduit de Servhost