GALERIE FOTO:Imnul Național a răsunat ieri în Piața Unirii

0
889


 Militarii garnizoanei Focșani în colaborare cu autoritățile administrației publice locale au sărbătorit ieri „Ziua Imnului Național” prin organizarea unei ceremonii militare și religioase în Piața Unirii. Ceremonia dedicată „Zilei Imnului Național” a început la ora 10.00 sub privirile curioase a câtorva zeci de oameni, care au venit să cânte Imnul împreună cu militarii. În timpul ceremoniei, preotul garnizoanei a oficiat serviciul religios, iar reprezentanții instituțiilor participante au evocat semnificația zilei. 
 General de brigadă dr. Virgil Ovidiu Pop, comandantul garnizoanei Focșani, a spus în discursul său că Imnul național, alături de Drapel și de Stemă, sunt simbolurile sacre ale poporului român. „Suntem din nou împreună, nu la mult timp după sărbătorirea Drapelului Național al României. Astăzi (ieri-n.r) sărbătorim unul din simbolurile cele mai importante ale neamului românesc, respectiv Imnul Național. Imnul național alături de Drapel și de Stemă sunt simbolurile sacre ale poporului român, popor care sub aceste simboluri a participat și s-a jertfit pentru realizarea independenței Marii Uniri de la 1918, al Doilea Război Mondial, dar și la evenimentele din 1989, care au condus la căderea regimului totalitar de la București. Acum 166 de ani la Râmnicu Vâlcea s-a intonat pentru prima dată Imnul Național „Deșteaptă-te Române”. Așa cum spun și versurile, noi toți, atât cei care îmbrăcăm haina militară, indiferent de culoarea acesteia, cât și ceilalți, trebuie să fim mândri de aceste simboluri”, a spus general de brigadă dr. Virgil Ovidiu Pop.  
 Și președintele Consiliului Județean Vrancea Marian Oprișan a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Imnului Național, mesaj prin care a spus că „Deșteaptă-te Române”  a fost, este și va fi glasul de libertate al acestui popor, dorința sa de unitate.
„Astăzi (ieri-n.r) sărbătorim Ziua Imnului Național al României. Datorăm România de astăzi eroilor acestui popor care, de-a lungul istoriei s-au jertfit pentru idealuri naționale, pentru libertate și pentru unire. Pentru că vorbim de aceste idealuri, nu pot să nu fac referire la ziua de ieri (luni-n.r) când s-au împlinit 100 de ani de la declanșarea Primului Război Mondial. Un război cu sute de mii de jertfe pe câmpurile de bătălie. Pentru România, această conflagrație teribilă a generat pierderi imense, dar jertfa soldaților noștri a dus la împlinirea unui vis secular, realizarea României dodoloațe!. Am făcut referire la acest moment deoarece „Deșteaptă-te Române!” a fost, este și va fi glasul de libertate al acestui popor, dorința sa de unitate. Imnul de stat s-a născut în efervescența zilelor Revoluției de la 1848 și a înflăcărat inimile românilor ori de câte ori acest popor a luptat pentru drepturile sale. La revoluția pașoptistă sau la revoluția anti-comunistă din 1989, românii au luptat cu imnul national în suflet și cuget. Tocmai de aceea, când intonăm Imnul Național trebuie să fim mândri că suntem parte a acestui popor minunat și trebuie să ne aducem aminte că România de astăzi o datorăm eroilor neamului nostru pentru care libertatea de neam și țară a fost mai presus decât viața lor. Drapelul și Imnul Național sunt valorile noastre cele mai de preț, valori pe care fiecare dintre noi trebuie să le poarte, cu respect, în inimă. Trăiască România!”, a fost mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cu ocazia Zilei Imnului Național. 
 După discursuri, militarii, jandarmii și pompierii care au făcut parte din garda de onoare, dar și oamenii care au asistat la manifestări, au intonat Imnul Național.  Ceremonia s-a încheiat cu defilarea gărzii de onoare și a muzicii militare a garnizoanei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here